Sedapnya makan puding buah sejuk-sejuk. Inilah salah satu pencuci mulut yang sangat disukai oleh sesiapa saja. Cara nak buat? Tak adalah susah sangat.

Kali ini, Muhammad Ali berkongsi cara membuat puding buah. Katanya, ini adalah resipi dari emaknya sendiri. Paling penting, bahan nak buat pun senang nak cari dan caranya pun mudah sangat.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Tofu Lembut Ala Chicken Rice Shop Buat Kat Rumah, Lagi Jimat!

Apricot Custard Tart Sedap Cantik Berkilat, Resipi Mak Mentua!

Info Lebih Menarik DI SINI

 

Resipi Puding Buah by Mak

Satu adunan akan dapat loyang 8 x 8 inci petak tapi dalam gambar ni sebab tak ada loyang tersebut jadi pakai loyang 7 x 4 inci + 1 bekas sq1500

 

Bahan – Bahan
30 gm agar-agar tali (nak pakai jenis serbuk pun boleh. Sukatan sama sahaja)
1 + 1/4 cawan gula
1 tin buah campur
1 tin susu cair
2’sudu besar tepung kastad di bancuh dgn sedikit air
4 biji telur gred B
Sedikit garam
Sedikit esen vanilla
.
Cara Membuatnya:

1. Agar-agar dibasuh dan masak dengan 7 cawan air . Bila dah cair masukkan gula dan masak hingga gula larut

IKLAN

2. Dalam mangkuk lain pecahkan telur dan kepuk-kepuk manja dan curahkan ke dalam susu cair bersama-sama tepung kastad yang sudah dibancuh. Selepas dah curahkan dalam susu cair gaul dulu dalam seminit dan masukkan dalam periuk bersama air buah. Api sederhana
Kacau hingga mendidih tanpa gagal.

3. Selepas itu bila dah mendidih masukkan buah campur, esen vanila & garam.

4. Setelah 2-3 minit tutup api. Angkat dan tuang dalam loyang . Selepas 10-15 minit baru masukan dalam peti. Biarkan set dalam 2-3 jam sahaja dan terus boleh makan
Nak pakai buah potong ikut citarasa hampa pun boleh. Tak ade masalah.

Selamat Mencuba semua! Boleh buat sebagai pencuci mulut juga. Semoga bermanfaat resepi mak saya ini. Insya Allah

IKLAN

Bila air agar agar tali dah larut boleh masukan air buah dulu . Airnya sahaja dulu tau

Kacau sebati baru masukan atas api tadi

Dah mendidih masukan buah dia dulu. Kacau 2-3 minit atas api then off api

IKLAN

Terus masukan dalam Loyang

Lepas dah tuang biarkan kejap dalam 10-15 minit baru masukan dalam peti/ chiller selama 2-3 jam

Dah siap boleh makan! Selamat mencuba semua!

Mingguan Wanita : Makan sejuk-sejuk memang sedap. Boleh buat jual lagi.

Sumber: Muhammad Ali

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita