Seronoknya bila ada duit banyak kat tangan, Terus fikir nak beli itu ini. Tapi masalah yang tak seronok bila nak langsai hutang. Maklum saja, dengan keeadaan sekarang ini, kebanyakan harta yang kita ada masih lagi berhutang.

Rasanya setiap orang mesti ada hutang. Kalau tak ada memang dia seorang yang berduit, Terfikir juga kerja apa dan gaji berapa banyak? Rata-rata daripada kita yang mempunyai kemudahan dan keperluan keluarga seperti rumah, kenderaan atau membuat pinjaman semuanya masih lagi berhutang.

Ada ayng menagambil masa berpuluh tahun untuk langsai hutang. Dapat saja gaji, terus bayar hutang. Perkara yang perlu didahulukan.

Bagaimana nak langsai hutang dengan cepat dan hidup tak berserabut dengan hutang. Ada caranya, boleh ikuti perkongsian ini. Moga ia bermanfaat.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: ‘Tak Bayar Hutang, Belanja Berlebihan..’ Itulah Penyebab Hidup Berhutang Berpanjangan

Jangan Jadikan Hutang Satu Keperluan, Biar Hidup Tak Mewah Asal Zero Hutang, Berpadalah!

Info lebih Menarik DI SINI

Langsai Hutang Dengan Cepat

7 Strategi Bebas Dari Hutang (versi 2022)

Sesuai dibaca bagi mereka yang mahu hutang selesai secepat mungkin. Lepas bad debt selesai, duit lebihan boleh jadi simpanan konsisten setiap bulan. Untuk keperluan anak-anak dan diri sendiri eg haji dan umrah.

Bad debt: Kad kredit, personal loan, loan kereta. Ini sasaran utama untuk kita selesaikan terlebih dahulu.

Semua kita belum tentu dapat jadi kaya raya. Tapi untuk bebas hutang ni, semua orang ada ‘high chance’ mampu buat.

Ini prinsip-prinsip yang dikongsikan oleh pakar kewangan untuk langsaikan hutang dalam masa cepat dari jadual asal.

IKLAN
1. Jangan buat hutang lagi.

Selagi boleh hidup tanpa hutang tu, jangan sekali-kali cuba berhutang. Beli secara tunai. Kalau terpaksa berhutang, bermaksud kita belum mampu.
Jadi, kumpul duit dulu. Bila dah cukup, baru beli. Banyakkan bersabar. Kalau bukan keperluan, tangguhkan dulu.

2. Langsaikan hutang yang kadar faedah (interest rate) paling tinggi dulu.

Contohnya, hutang kad kredit (18% setahun) kena settlekan dulu. Lepastu loan kereta (3% – 5% setahun). Jadi, list down semua hutang-hutang yang ada mengikut interest ratenya.
Interest rate paling tinggi tu kena settlekan dulu.

‘Good debt’ seperti housing loan diletak paling last sekali. Hutang ini nilai asetnya makin tinggi. Ia membuatkan kita bertambah kaya!

3. Buka Dana “Full-settlement Hutang”.

Buka akaun khas di bank untuk simpan duit yang akan digunakan untuk ‘full-settlement’ hutang-hutang yang ada.

Bayar ansuran pinjaman macam biasa, dalam masa sama kumpul duit lain ke dalam dana tersebut. Bila duit tu dah cukup, buat full-settlement terus.

Dengan full-settlement, kita jimat dari bayar interest berbanding dengan tambah nilai ansuran bulan-bulan.

Full-settlement maksudnya kita bayar nilai “pokok” jer, ansuran bulan-bulan maksudnya kita bayar nilai “pokok” + “interest”!

Antara sebab saya suka settlekan semua hutang jauh lebih awal dari tempoh sepatutnya ialah nak kurangkan bayar interest. Tak bazirkan duit bayar interest!

IKLAN
4. Gunakan duit ‘durian runtuh’ seperti bonus tahunan untuk langsaikan hutang dulu.

Dalam tempoh 4 tahun tu, saya gunakan sebahagian besar duit bonus gaji untuk bayar hutang! Memang tak merasa sangat duit bonus masa tu.
Kena korban perasaan la sikit.

5. Simpan duit kenaikan gaji tahunan 100% ke dalam Dana Full-settlement Hutang.

Jangan gatal tangan usik dana tu! Setiap kali kenaikan gaji, saya akan kira berapa kenaikan kos sara hidup untuk setahun akan datang.

Contohnya, gaji naik RM200, kos sara hidup bertambah RM120 sebulan sebab seorang lagi anak masuk sekolah. So saya masukkan lebihan RM80 (RM200 – RM120) sebulan ke dalam Dana Full-settlement Hutang.

6. Bila dah settle satu hutang, simpan duit installment bulan-bulan seterusnya ke dalam Dana Full-settlement Hutang.

Contohnya, bila dah buat full-settlement car loan yang installmentnya RM600 sebulan, simpanlah RM600 tu masuk ke Dana Full-settlement Hutang tadi.
Jangan sekali-kali anggap duit tu sebagai ‘kenaikan gaji’, apatah lagi untuk tukar kereta baru!

7. Bayar hutang secara automatik!

Buat potongan gaji atau standing instruction di bank supaya kita tak lupa bayar. Bila terlupa bayar, itu yang jadi tertunggak tu.

Kawan-kawan,

Saya doakan anda boleh mula salah satu daripada 7 tip diberikan ini. Semoga kalian bebas dari genggaman hidup berhutang, bermanfaat untuk keluarga masing-masing.

IKLAN

Bank tak bagi sesen pun komisyen bagi tips hutang langsai awal. Korang yang buat akan dapat manfaat lebih besar.

Mingguan Wanita : Moga ia membantu kita untuk bebas hutang. Lepas selesai hutang, nanti rezeki tu bolehlah kongsi dengan keluarga.

Sumber: Hafizul Hakim

ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!

Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar. Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.

Klik link ini untuk daftar
penyertaan: https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aura-wanita-pantang-dicabar/ atau
whatsapp : http://www.wasap.my/60196328758/DaftarAura

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita