Nak rumah cantik, tidak semestinya dengan hiasan mewah yang memenuhi ruang di dalamnya. Ada cara lain yang boleh kita hias rumah. Tak perlu mahal pun.

Salah satu nak rumah cantik dan nampak sejuk memandang, tentulah dengan meletakkan pokok atau tumbuhan tertentu yang memberi keselesaan dan rasa nyaman dalam rumah.

Malah, bukan saja cantik tapi turut memberi keselesaan dan sejuk mata memandang. Namun, jangan ingat semua pokok dan tumbuhan sesuai untuk dalam rumah. Kena tahu jenis pokok dan paling penting tidak membahayakan pada anak kecil.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Syok Hias Pokok Dalam Rumah, JANGAN Sampai Letak Pokok BERACUN Pula

Ini Senarai Pokok Indoor Mudah Jaga, Nak Biakkan Pun Senang

Info Lebih Menarik DI SINI

Nak Rumah Cantik, Hias Pokok Ini

Ada pelbagai jenis tumbuhan atau pokok untuk diletakkan dalam rumah dan kesesuaian di segenap rumah terutamanya di dalam bilik tidur, ruang tamu, bilik air dan sebagainya.

Inilah antara pokok-pokok yang sesuai untuk mak-mak hiasan dalam rumah. Mesti cantik dan nyaman bila pandang tumbuhan ini.

RUANG TAMU

1. Dracaena Reflexa – Pokok ini membantu membersihkan udara yang teremat dengan toksin seperti benzol dan formaldehye (bahan kimia yang tidak berwarna, mudah terbakar dan memiliki bau yang kuat).

2. Chlorophytum – Ia dikenali sepagai spider plant yang membantu menyegarkan udara semula akibat daripada asap rokok atau asap kenderaan.

3. Benjamin fig – Pokok ini berfungsi membersihkan udara tercemar akibat trichloroethylene (bahan kimia yang terdapat dalam gam dan pencuci karpet), phenol dan benzol.

BILIK TIDUR

IKLAN

1. Sansevieria Trifasciata – Dikenali sebagai lidah jin atau snak plant yang membebaskan oksigen pada waktu malam dan memberihkan udara yang dicemari toksin. Ia juga membantu untuk mendapatkan tidur yang berkualiti dan sesuai untuk anda yang menghidap insomia.

2. Spathiphylium – Ia mudah menyerap toksin dari kawasan perrumahan atau perindustrian seperti benzol, ammonia dan acetone. Letak pokok ini selepas anda melakukan pengubahsuaian atau penghiasan di bilik tidur.


3. Phalaenopsis – Pokok orkid ini bukan saja mencantikkan rung bilik dengan meningkatkan aura romantis tetapi ia membebaskan oksigen pada waktu malam dan membersihkan udara bertoksin.

BILIK ANAK

1. Coffea – Pokok kopi yang sangat baik sebagai penapis semulajadi dalam membersihkan udara yang tercemar dengan toksin.

2. Hibiscus – Pokok bunga raya bukan saja pokok kebangsaan tapi ia turut membantu menyegarkan udara dan melancarkan pernafasan.

IKLAN

3. Cyclamen – Pokok yang boleh membantu menghilangkan keletihan kronik, insomia dan kemurungan.


DAPUR

1. Aloe Vera – Pokok lidah buaya yang membersihkan udara tercemar dengan toksin seperti benzol an formaldehyde.

2. Stephanotis – Pokok melur berwarna putih berseri membantu meningkatkan udara segar di dapur.

3. Saintpaulia – Pokok ini cukup sempurna untuk menghalau semut daripada masuk ke dapur.

IKLAN

BILIK AIR

1. Lady Palm – Ia membantu membersihkan udara yang dicemari ammonia yang digunakan untuk membersihkan bilik mandi bersama pencuci yang berbeza.

2. Chinese Evergreens – Ia mempunyai kebolehan unik untuk tindak balas terhadap wap kimia yang berbahaya. Sangat sesuai diletakkan berdekatan dengan bilik mandi.

3. European Ivy – Pokok ini mempunyai kemampuan untuk menyerap karbon dioksida yang lebih baik berbanding pokok-pokok lain. Ia juga membnatu membersihkan udara yang tercemar dengan toksin.

Sumber: Erabaru

Mingguan Winita : Jangan ingat, letak pokok hanya untuk cantik tapi kena tahu juga fungsinya. Tak rugi pun nak letak. Cantik pun cantik!

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita