Memang kreatif dan menarik idea DIY siling bilik rumah kampung pakai besi ‘Batten’ ni. Nampak lebih kemas, cantik dan mudah diselenggara kemudian hari nanti. Kos pun berpatutan, hanya RM220 untuk keluasan bilik 11×12 kaki. Jika ada kemahiran bertukang, elok buat sendiri. Memang lebih puas hati dan banyak jimat kos.

Boleh ikut idea yang dikongsikan oleh Shamsul Nizam ini. Memang nampak kemas dan siling mudah diselenggara di kemudian hari.

Cuma nak share siap diy siling bilik rumah kampung pakai besi batten.Konsep sama macam siling gantung, mudah untuk maintenance bahagian atas kemudian hari.Saya buat begini kos lebih kurang RM220 untuk keluasan bilik 11×12 kaki. Alhamdulillah kepuasan hasil tangan sendiri.

Besi batten ni kita boleh olah macam-macam kegunaan dia selain dari buat untuk kekuda atap/awning atau rak pasu bunga.

Bahan-Bahan Diperlukan:

Besi batten 6 meter sebatang (RM11- RM13)
Siling board asbestos 2×4 kaki (RM4-RM5 sekeping)
Spray hitam diy
Rivet

Cara Membuat:

1.Fitting setiap siling. Ukuran saya buat letak siling tu dahulu baru rivet dan skru besi batten. Kalau ukur siap-siap semua nanti confirmed ukuran lari. Saya buat line by line letak 1 siling setiap bahagian sebagai ukuran.

2.Gantung dawai ke kekuda setiap besi panjang sahaja untuk support.Dah spray kaler hitam separuh. Battern skru dekat tepi rangka dinding, dekat tengah-tengah semua batten ikat dawai kasar dekat atas alang bumbung. Besi tepi tu saya letak terus dekat atas kayu frame dinding tu je.Lepas tu skrukan besi dan kayu.

Saya rivet kat semua cantuman besi melintang dan menegak. Bagi kukuh dan kemas. Rivet guna mata drill 3mm, adjust-adjust sikit masuklah paku rivet tu nanti.

IKLAN

3.Siling siap cat kaler putih untuk finishing bagi berseri dengan frame hitam.Besi kipas tu yang asal punya sebab nak test hole yang baru tebuk tu ngam ke tak.Saya belum tukar yang panjang sikit supaya putaran angin lebih efision dan mudah diselenggara akan datang.

4.Cuma tolak atas dan alih ketepi untuk buka siling.Buka ni sebab nak tukar batang kipas panjang sikit.

5.Siap tukar batang kipas panjang untuk ‘airflow’ angin lebih cantik.

IKLAN

Siap! Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
Beranikan Diri Pertama Kali Buat GAZEBO Saiz 8×8 Sendiri, Belajar Dengan ‘Google’!

DIY Kusyen Kerusi Lama Jadi Baru, Tak Perlu Buang Dan Jimat Belanja

Suami DIY Rak Rempah & Rak Pinggan, Isteri Senyum Sampai Telinga

IKLAN

Mingguan Wanita: Kreatif sungguh. Menarik idea DIY siling guna Besi ‘Batten ni. Memang nampak kemas dan mudah diselenggara nanti.!

Sumber: Shamsul Nizam

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita