cara-simpan-daging

Macam mana cara mak-mak simpan daging dalam peti beku. Kebiasaannya masukkan dalam bekas bertutupkan. Firda Ashaary berkongsi tip simpan daging dalam plastik ziplock.

Selain nampak lebih kemas bila di susun dalam peti beku itu. Bekas plastik ziplock ini juga lebih cepat defrost bila daging dikeluarkan dan diletakkan pada suhu bilik.

Menarik sungguh idea simpan barang basah yang dikongsikan ini. Paling penting, rasa manis daging itu tak hilang. Menjimatkan masa mak-mak ketika di dapur pun iya.

Cara Simpan Barang Basah

Dulu aku suka simpan stok daging semua ni dalam bekas bertutup. Tak kiralah tupperware atau tipuware.

Kebetulan haritu, adik jiran datang dan sempat lah berbual.

Dia tanya macam mana aku simpan barang basah, then aku pun bagitau lah dia.
Lepas cuci, siap potong, aku akan asingkan ikut portion masakan dan letak dalam bekas bertutup. Lepas tu susun lah dalam freezer. Nampak comel je tersusun.

Kemudian dia pun bercerita,
Ohhh KakFida, simpe gitu ko? Kito simpe dale plastik.”
Tok lekat ko plastik tu letok dale peti ais?” aku mengajuk dialek Kelantan pekatnya.
Ehh bakpo nok lekatnyo KakFida. Lepah(lepas) kito boh plastik, kito letok la dale bekah(bekas). Nak guno gak, kito ambik la so plastik tu gi rende(rendam). Mudoh lagi gitu.”

IKLAN

Aku pun ooooo besar dengar dia cerita sambil membayangkan.
Nati kak nok try lah.” jawap aku sambil tersengih.

simpan-daging-dalam-plastik-ziplock

Simpan Daging Dalam Plastik Ziplock

Kebetulan esoknya aku ada gi beli daging.
Lepas potong semua, aku pun masukan dalam plastik ziplock dan susun kemas tepi dinding peti ais.

Okay boleh tahan kemas sebab ziplock tu boleh tegak.
Paru pun aku rebus seksiap sebelum potong nipis dan simpan. Nanti nak masak, keluarkan dan rendam air panas sahaja.

Satu plastik tu untuk sekali masak. Mudah.
Keluarkan dan rendam ja dalam air.

IKLAN

Ehh betullah,
Lebih cepat defrost berbanding dulu.
Masa aku rendam barang basah yang disimpan dalam bekas bertutup dulu, boleh tahan jugak la nak tunggu defrost kecuali aku bukak air dalam sinki dan siram lelaju. Jenuh laki aku bayar bil.

Baca sini : 5 tips simpan daging korban yang betul, agar kekal segar, terjaga kualitinya dapat bertahan setahun

 

IKLAN

Rasa Manis Daging Tak Hilang

Tips ni bagus sebab rasa dan manis daging pun tak hilang. Kekal di situ, terperangkap dalam plastik.

Tengkiu jiran bagi tips berguna.

Untung jugak bersembang walau nampak sembang kosong.
Tapi tetap ada isi.

#SuffianSuffiya
Dah la dapat tips free, bihun sup pulak semangkuk. Berisi sungguh. Untung la seketul Fida. Mana nak carik jiran macam ni.

Sumber/Foto : Firda Ashaary

Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW