Kemungkinan anak bulan syawal kelihatan pada Jumaat sangat tips & tidak mencukupi kriteria diputuskan – Mufti Kedah. Ramai yang berteka-teki tentang hari apa kita akan berhari raya. Jumaat atau Sabtu?

Ini kerana berdasarkan pengalaman tahun lepas di mana raya mengejut, jadi ramai yang mahu membuat persiapan awal kali ini agar tidak kalut.

Kemungkinan Anak Bulan Syawal Kelihatan Pada Jumaat Sangat Tipis

Penyebaran tarikh raya sama ada Jumaat 21 hb atau Sabtu 22 hb menambah teka-teki ramai apabila pengumuman dari Pusat Astronomi Antarabangsa yang berpangkalan di Emiriah Arab Bersatu (UEA), baru-baru ini yang menjangka 1 Syawal pada Jumaat, 21 April. Teka-teki makin menarik bila tarikh melihat anak bulan Syawal diputuskan pada 20 hb ini.

Namun bagi yang bertanya, bila tarikh hari raya, ini pandangan dari Mufti Kedah mengenai isu ini.

Kemungkinan Anak Bulan Syawal Kelihatan Pada Jumaat Sangat Tipis & Tidak Mencukupi Kriteria Diputuskan – Mufti Kedah
Mufti Kedah, Datuk Syeikh Fadzil Awang berkata, berdasarkan perbincangan dengan semua sahabat-sahabat kita yang terlibat bahawa pada malam Jumaat (tarikh lihat anak bulan) itu kemungkinan untuk dapat lihat anak bulan sangat tipis dan tidak mencukupi kriteria-kriteria yang diputuskan.

Memetik laporan Utusan Malaysia, Mufti Kedah, Datuk Syeikh Fadzil Awang menasihatkan umat Islam agar tidak berbalah dan mempercayai khabar angin tentang spekulasi tarikh Hari Raya Aidilfitri pada 1 Syawal nanti termasuk menyebarkan khabar yang belum sahih tersebut, selain menjadikan pihak tertentu sebagai sumber maklumat.

Tidak mencukupi kriteria diputuskan – Mufti Kedah

“Jangan berbalah atau sebar tentang spekulasi 1 Syawal sehingga merujuk kepada Pusat  Astronomi Antarabangsa bahawa 1 Syawal akan jatuh pada hari Jumaat. Kita mempunyai 29 stesen cerapan untuk melihat anak bulan di seluruh Malaysia yang akan menentukan perkara ini.

Kemungkinan Anak Bulan Syawal Kelihatan Pada Jumaat Sangat Tipis & Tidak Mencukupi Kriteria Diputuskan – Mufti Kedah
Malaysia mempunyai 29 stesen cerapan untuk melihat anak bulan di seluruh negara yang akan menentukan sama ada anak bulan Syawal kelihatan atau tidak.

“Berdasarkan perbincangan dengan semua sahabat-sahabat kita yang terlibat bahawa pada malam Jumaat (tarikh lihat anak bulan) itu kemungkinan untuk dapat lihat anak bulan sangat tipis dan tidak mencukupi kriteria-kriteria yang diputuskan.

“Walau apa pun keputusannya akan diumumkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-raja pada malam itu setelah menerima laporan hasil cerapan,” katanya kepada pemberita selepas hadir pada Majlis Perasmian Infaq Ayam Segar kepada Fakir dan Miskin di Pejabat Zakat Daerah Pokok Sena, di sini semalam.

Beliau mengulas tentang pengumuman Pusat Astronomi Antarabangsa yang berpangkalan di Emiriah Arab Bersatu (UEA), baru-baru ini yang menjangka 1 Syawal pada Jumaat, 21 April.

IKLAN

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Pulang berhari raya tapi tidur di hotel?

‘Orang Tua Bersusah Payah Masak, Anak Menantu Tidur Membungkang.’ Hari Raya Jangan Hambakan Mak

Kalau Dah Hari Raya, Jangan Beranganlah Mak-Mak Nak Diet!

Idea Resipi Minuman Yang Boleh Mak-Mak Buat Hari Raya Nanti

8 KESILAPAN Hari Raya Ramai Buat, Buka Ruang & Peluang DOSA!

IKLAN

Mengulas lanjut kata Syeikh Fadzil, umat Islam perlu fokus beramal ibadat ketika ini terutama apabila Ramadan sudah memasuki 10 malam terakhir untuk mengejar Lailatul Qadar.

“Sepuluh malam Ramadan ini yang dinanti-nantikan berdasarkan hadis Nabi Muhammad SAW yang bermaksud, Carilah nanti kedatangan Lailatul Qadar pada 10 malam terakhir Ramadan. Malah baginda mempersingkatkan tempoh itu pada malam-malam ganjil iaitu pada malam 21, 23, 25, 27 dan 29.

“Apabila datang masa yang disifatkan kemuncak Ramadan itu, kita sepatutnya melipat gandakan amal ibadat kita namun tiba-tiba kita lalai dan semakin menjauhkan diri daripada masjid.

“Mungkin kerana sibuk dengan persiapan hari raya atau sudah keletihan? Namun kita perlu meniru amalan Nabi Muhammad SAW yang melipat gandakan amalan sepanjang tempoh tersebut,” katanya.

Sementara itu, seramai 3,333 keluarga asnaf, fakir dan miskin di lima daerah iaitu, Kota Setar, Pokok Sena, Padang Terap, Kuala Muda dan Yan menerima agihan infaq ayam segar bermula hari ini.

IKLAN

Menurut Pengerusi Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK), Datuk Norizan Khazali yang juga Setiausaha Kerajaan Negeri, sebanyak RM99,000 diperuntukkan untuk program itu dengan masing-masing menerima dua ekor ayam segar bersaiz anggaran 1.5 hingga 1.7 kilogram.

“Harapan LZNK, program Infaq Ayam Segar ini akan dapat membantu semua dalam membuat persiapan menyambut Hari Raya Aidilfitri dengan lebih sempurna,” katanya.

Dalam perkembangan lain, kata beliau, LZNK turut menyasarkan jumlah kutipan zakat fitrah di Kedah pada tahun ini sebanyak RM12.4 juta.

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Resipi Mudah Biskut Green Peas
Biskut Green Peas by Sugarcrush_cookies
240gm Tepung Green Peas (disangai)
360gm Tepung Gandum (diayak)
40gm Serbuk Santan
200gm Gula Aising (diayak)
1sk Soda bikabonat
1sk Baking Powder
250gm minyak sayur
Cara-caranya:
1. Masukkan kesemua adunan di dalam bekas dan tuangkan minyak.
2. Adun sebati sehingg doh tidak melekat pada tangan.
3. Terap ikut acuan yg diingini.
4. Sapu kuning telur di atas biskut sblm bakar.
5. Bakar pada suhu 180′ selama 30 minit atau mengikut oven masing-masing.
6. Siap!

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI