Ini bukan cara mendidik, wanita kongsi kenangan selalu kena libas & akui tak rapat dnegan mak kerana trauma. Cara mendidik anak zaman dahulu sangat berbeza dengan sekarang. Zaman dahulu, ranting kayu, tali pinggang, getah paip antara yang sering hinggap ke tubuh anak-anak bila nakal dan tidak mendengar cakap.

Lebih teruk, kalau dilibas dengan parang dan sebagainya tetapi mereka inilah yang menjadi “manusia” hari ini kerana takut untuk melakukan kesalahan. Hari ini, cara mendidik anak sangat berbeza kerana persekitaran yang sangat berbeza.

Ini Bukan Cara Mendidik, Wanita Kongsi Kenangan Selalu Kena Libas

Satu perkongsian gambar di twitter @PiaPinah_MH tubuh seorang anak kecil yang berbirat dilibas dengan tali pinggang hingga mendatangkan kesan bengkak membangkitkan nostalgia kepadanya dan rakan twitter yang lain.

Ya, yang pernah kena libas dan ada pengalaman begini akan tahu bagaimana sakitnya sekaligus trauma untuk melakukan kenakalan lagi. Tapi seperti kata PiaPinah, walau dirinya ada pengalaman sebegitu dan menjadikannya manusia hari ini tapi kesan trauma itu tetap ada.

Akui Tak Rapat Dengan Mak Kerana Trauma

Agree. Saya pun macam tu. Saya tk rapat sangat dengan mak. Saya lebih rapat dengan bapak. Apa² masalah cerita kt bapak. Bukan tk sayang mak, tapi traumatic tu pandai datang sendiri. Tiada istilah anak tunggal, anak Bongsu, satu-satunya anak lelaki/perempuan semua pukul rata.

— It’s me Pia🇲🇾 (@PiaPinah_MH) April 26, 2023

IKLAN

IKLAN

IKLAN

Ternyata konsep “mendidik” anak ini mengakibatkan kesan psikologi bila anak-anak meningkat dewasa dan ini diperakui oleh individu yang juga pernah dipukul ketika kecil.

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI