Sebagai mak, ayah sebaiknya berikan kebebesan pada anak-anak untuk membuat pilihan.

‘Jangan tersalah pilih.’ Lepas SPM (Sijil Pelajaran Malaysia), tugas parents kaji kursus sesuai, ikut minat anak dan jangan pula memaksa anak-anak memilih kursus mengikut kehendak mak, ayah.

Perlu diingat yang perlu menyambung pengajian dan mengadap kelas setiap semester adalah anak-anak.

Sebaiknya mak, ayah jadilah penasihat terbaik kepada anak-anak dalam memilih kursus yang sesuai untuk melanjutkan pengajian ke peringkat seterusnya.

Ikuti perkongsian Dr Zack Zairul MN ini dan fahami bahawa pentingnya memilih kursus yang anak minat untuk melanjutkan pelajaran sama ada di IPTA/IPTS.

Jangan Tersalah Pilih

Selepas SPM, tugas parents adalah mengkaji kursus yang sesuai untuk anak-anak mereka mengikut kepada kecenderungan minat anak-anak.

Bukan memaksa anak-anak mengambil kursus yang tidak mereka gemari. Pelbagai kajian telah dibuat berkaitan simptom ‘burnout’ di kalangan pelajar-pelajar di universiti.

Baca Di Sini:

Walau Dapat SPM 2G Sebaknya Ayah Faham, Doakan Anak Gadis Jadi Solehah & Hargai Usaha

IKLAN

Gagal Tak Bermakna Masa Depan Gelap “Tak Ada Anak Dapat Straight A SPM Tapi ‘Dean List’ Pengajian Di Universiti”  

‘Pernah Dapat D7’ Doktor Falsafah Tebus Kesilapan, Ulang SPM Bahasa Inggeris

Anak Cemerlang 5A SPM, Watie & Joey Kongsi Formula, Kena Tegas Jangan Leka Dengan Gajet

Shiera Terkejut Keputusan SPM Anak Dapat A Subjek Matematik, Cemerlang Bahasa Inggeris

Lepas SPM

Ya betul, sebahagian pelajar tidak tahu kursus apa yang sesuai bagi mereka, oleh itu tugas ibu bapalah yang harus memastikan kerjaya yang diambil merupakan kursus yang dapat menyiapkan anak-anak mereka dengan pasaran kerjaya ataupun mencipta kerjaya mereka sendiri.

IKLAN

Tugas Parents Kaji Kursus Sesuai

Pendedahan di luar bilik darjah juga penting seperti kelas-kelas tambahan berkaitan bahasa kedua dan ketiga, skill-skill tambahan berkaitan komputer dan sebagainya.

Di samping kursus berkaitan kepimpinan terhadap anak-anak yang difikirkan perlu dalam masa yang sama memperkuat pelajar dari segi emosi dan fizikal.

Ikut Minat Anak

Akhir sekali, andalah (ibu bapa) yang akan mencorakkan masa hadapan anak anda mengikut acuan yang telah anda tetapkan…

Sekiranya tiada ilmu, hadirkan diri pada kursus-kursus yang berkaitan ataupun banyakkan perkongsian bersama ibu bapa lain yang sudah melalui fasa tersebut. Insyallah.

IKLAN

Dalam masa yang sama, seorang pengikut Dr Zack Zairul MN, iaitu Tuan Ridwan Talib turut berkongsi pandangan bahawa mungkin pihak pensyarah, fakulti dan universiti dapat sama-sama membantu.

Terutamanya di kalangan ibu bapa yang kurang ‘ilmu’ dan pengalaman dalam isu ini khususnya, daripada keluarga B40.

Ramai pelajar yang sekadar layak di atas kertas saja tetapi gagal mencari kursus terbaik di universiti kerana kurangnya maklumat tepat berkenaan realiti belajar di universiti.

Mingguan Wanita: Sebagai mak, ayah sebaiknya berikan kebebesan pada anak-anak untuk membuat pilihan. Kemudian sarankan baik dan buruk setiap pilihan yang dibuat agar anak lebih mudah serta tidak tersalah membuat pilihan kursus yang diminati dalam menentukan masa depan mereka.

Sumber : Dr Zack Zairul MN

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI