Kredit Foto: Canva
Jangan keji ibu lain keras dalam mendidik anak, kita semua ada battle sendiri yang perlu hadap setiap hari. Hanya Allah yang tahu. Sesungguhnya setiap orang miliki cara yang tersendiri dalam mendidik anak.
Jika ingin diikutkan hati, mahu saja mak-mak di luar sana menjadi ibu yang lemah lembut, penyayang dan penyabar. Tetapi sebagai manusia biasa, mak-mak semuanya tak cukup kuat bila sesekali sikap anak melampaui batas atau menguji kesabaran. Maklumlah iman hanya senipis kulit bawang.
Sebenarnya bukan mudah untuk menjadi seorang ibu yang sempurna, namun percayalah usaha kita untuk menjadi ibu atau mak yang terbaik tentu saja disukai Allah.
Ikuti perkongsian Puan Intan Dzulkefli ini dan fahami apa yang cuba dia sampaikan:

Jangan Keji Cara Didikan Ibu Lain

Bab parenting atau homeschooling memang saya tak pandai langsung. Jujur.
Buku parenting Ustazah Fatimah Syarha masih saya selalu ulang baca hingga sekarang pun – setiap kali saya mahu bermuhasabah diri.
Namun saya bersyukur, kejahilan itu menjadikan saya ‘no more judgement’ terhadap ibu-ibu yang lain.
Sama ada seorang ibu itu jenis tegas atau bertolak ansur, keras nada suaranya mahupun lembut, saya percaya, kita semua ada ‘battle’ kita masing-masing setiap hari, yang ‘seriously’ hanya kita dan Allah sahaja yang tahu apa dia.
Serious.
Baca Juga Di sini:

Ingin Menjadi Ibu Yang Terbaik

Ada masa kita scroll media sosial, tengok pelbagai tips parenting, pelbagai isu dan pendapat tentang skill parenting seorang ibu. Sedikit sebanyak mesti akan terdetik dalam hati, “am I doing good enough for my kids?”
Seperti saya sendiri. Antara cinta dan cita-cita, antara tugas sebagai ibu dan bekerja sendiri dari rumah. Nak kejar target personal, nak jalankan segala plan, join kelas dan lain-lain.
Jujur kadang ada masa saya jadi ‘nelayan’ juga. Semua ke laut. Mood, plan, disiplin semua habis ke laut dalam.
Ada hari, saya dengar suara ibu meninggikan suara menegur anak-anak di blok belakang rumah, saya cuma mampu doakan supaya Allah berkati rumahtangga mereka.
Dan saya harap apabila tiba masa saya pula naik angin dengan anak-anak, ada sesiapa terdengar petiran suara saya, tolonglah doakan saya juga. I need your du’a not your judgement.

Jangan Keji Sebaliknya Doakan

Doa. Doakan orang tanpa pengetahuannya itu adalah satu kebaikan. (Melainkan kalau kes jenayah itu lainlah, memang kena report.)
Ada hari kita sebagai ibu, mood seharian okay. Ada hari pelbagai hal terjadi. Masalah itu, masalah ini, kesihatan tak okay dan lain-lain. Anak-anak pun begitu juga. Mereka pun manusia, ada hati, perasaan, emosi yang sama upside down.
“It’s okay… You are doing good, mama. No body’s going to judge you except Allah, and He is watching your effort and struggle,”
Kita bukan dalam pertandingan. It’s okay kalau parenting kita tak ‘perfect’ macam dalam buku parenting tapi anak-anak tetap perutnya teralas, mereka peluk, cium, minta maaf dan senyum dengan kita sebelum mereka masuk tidur.

Setiap Ibu Ada Battle Masing-Masing

Kadang pula ada hari yang kita sibuk dengan hal pelbagai, sampai tak sedar anak-anak pun sudah tidur. Dan selepas itu kita pun cium dahi dan pipi mereka dengan linangan air mata sambil terasa banyaknya kekurangan kita sebagai ibu, kan?
Rasa diri tak ‘perfect’ macam orang lain. But have faith and keep going. Jangan demotivated diri sendiri. Let go and move on.
Setiap hari kita struggle untuk jadi penyabar, pemaaf, niat lurus, hati ikhlas.. Tak apa, minta doa banyak-banyak, moga Allah Beri kita petunjuk hidayah.
Saya ingat pesan Ustazah Norhafizah Musa, kalau anak-anak lain macam pe’elnya, kita sebagai ibu kena solat taubat dan minta ampun kepada Allah. Mungkin banyak dosa kita pun jadi block yang menyukarkan didikan dan nasihat kita pada anak-anak.
“Astaghfirullahal adzhim.. Aku tak tahu cara didik anak yang sebetulnya, Ya Allah, ajarlah daku.”
Sampai sekarang pun jujur ada masa saya masih membebel, naik angin juga. Jiran pun rasanya dengar suara memetir. Ya Allah..

Betulkan Niat Untuk Mendidik Anak

Tapi alhamdulillah lately, selalu ada pit stop, macam ada suara kecil mengingatkan “nak marah, nak cubit anak, niat biar kerana nak mendidik anak, nak Allah redha kita sekeluarga.” bukan sebab ego, marah sebagai makhluk yang lebih superior dari anak kecil itu.
Ibu-ibu.
It’s okay kalau kita tak selembut mak-mak lain.
And it’s okay kalau kita tak sabar macam mak-mak lain.
Masing-masing ada personaliti dan cara masing-masing. Yang penting, kita tahu, matlamat kita semua sama, nak didik anak-anak kita jadi anak-anak yang soleh, solehah lillahitaala, insyallah.
Teruskan berdoa, improve diri dari sehari ke sehari. Sebab apa jua yang kita lakukan, dengan anak-anak kita. Pengakhirannya kita cuma nakkan redha Allah. Kan?
So chill mommies. Allah sedang lihat effort dan struggle kita. Insyallah. You are doing good. Allahu musta’an. ❤️
.
Sekadar pendapat peribadi selaku mak-mak marhaen.
MW: Semoga perkongsian ini menjadi inspirasi buat mak-mak untuk menjadi ibu yang hebat. Tidak perlu mengejar kesempurnaan dalam mendidik anak sebaliknya ikutlah kemampuan dan acuan sendiri. Insyallah.

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

IKLAN

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 10 Julai dan 24 Jukai 2021. Peserta diberi tunjuk ajur menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

IKLAN

 

IKLAN

Wajib Join, Latihan Penyediaan Makanan. Ambil tahu dos and don’ts pada 25 Mei dan 19 Ogos. Peserta boleh memilih salah satu sesi yang diadakan pada tarikh tersebut. Kursus ini banyak membantu peserta yang terlibat dalam perniagaan makanan mengetahui perkara-perkara yang harus dielakkan semasa menyediakan makanan untuk pelanggan. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran //toko.ideaktiv.com/product/wajib-join-latihan-penyediaan-makanan/ 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial