Mak ayah tegurlah lembut anak-anak. Selalunya kalau anak buat hal, terus mak ayah tinggikan suara. Maklumlah kalau lembut-lembut ‘tak makan saman’, mesti akan buat lagi.

Itulah yang selalu dalam fikiran mak ayah. Kalau nak tegur lembut, mahunya anak buat tak endah. Lebih-lebih lagi, anak lelaki, lasak dan buasnya lain macam.

Hakikat yang sebenar, mak ayah tegurlah lembut anak-anak terutamanya anak lelaki. Sekeras, sedegil dan sebuas dia bila mak ayah tegur cara lembut, akan menusuk juga dalam hati dan jiwa anak.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Laga Gigi Masa Tidur Sebab Gangguan Pernafasan Bukannya Tanda ANAK DEGIL

Mak Ayah Jangan Rimas Layan Anak, SUKA ATAU TIDAK Suatu Hari Dia Tinggalkan Kita

Mak Ayah Tegurlah Lembut Anak, Jangan Didik Cara Kasar

Dalam perkongsian Mohd Fhais Salim initurut menegaskan agar mak ayah tegur anak cara lembut. Senakal dan sedegil mana pun anak lelaki tegur la dia dengan cara yang lembut

IKLAN

a) Lembut pada suaranya
b) Lembut pada bahasanya
c) Lembut pada pekertinya
d) Lembut pada nasihatnya
e) Lembut pada tegasnya

Banyak anak anak terutamanya anak lelaki jadi kasar, buas dan degil kerana hatinya di didik untuk jadi kasar, ganas dan keras.

Setiap kata-kata dari ibu dan ayah besar efeknya pada anak. Ibu ayah ada the most influential words dalam hidup anak anak. Semua kata-kata kita sentiasa di ambil serius oleh anak anak dan akan terus sampai ke hati.

Dia dengar atau tidak tu nombor dua. Nombor satu pasti sampai ke hati dulu. Sebab itu juga la perangai, tingkahlaku dan tabiat anak anak ini banyak mengikut kita.

Hati ni pusat keperibadian seorang manusia. Bila hati kasar, cara cakap pun akan kasar.

IKLAN

Bila hati kasar, tingkahlaku pun akan jadi kasar. Habit jadi kasar. Perangai jadi kasar.

Tegur Cara Sopan & Lembut

Nak ajar anak bertukang, berkebun, atau berperang sekalipun ajar la. Tapi bila menegur guna la cara yang sopan dan lembut.

Anak kena belajar bahawa kekuatan manusia bukan terletak pada lengan tapi kekuatan manusia terletak pada hati.

1. Kuat sabarnya
2. Yang kuat tahan marahnya
3. Kuat lawan nafsunya
4. Yang kuat tunduk egonya
5. Kuat kebaikannya

Makin lembut hati anak, makin mudah la kita nak lentur dan bentuk dia kelak
Wallahu a’lam.

IKLAN

Mingguan Wanita : Kalau mak ayah cakap kasar, nanti anak akan balas kasar, lagi membuak-buak kita marah. Bila tegur lembut, pasti akan lembutkan hati anak-anak juga.

Sumber: Mohd Fhais Salim

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita