Selalunya, bila mak-mak beli telur pasti bekas sarang telur akan dibuang. Maklumlah, tak tahu keperluannya. Buang saja dan tak adalah menyemak di dapur.

Sebenarnya bekas sarang telur yang kita beli telur jangan dibuang. Banyak kegunaannya. Mungkin ada yang guna untuk halau nyamuk dengan mengeluarkan asap pada bekas tersebut.

Kali ini, bekas sarang telur boleh diletakkan di dalam tong sampah. Ini untuk mengelakkan bau dan membantu menyerap air dari sisa sampah yang mak-mak buang.

Perkongsian daripada Liza Idris ini boleh mak-mak gunakan dengan letakkan bekas sarang telur dalam tong sampah. Malah, dia turut berkongsi cara nak pilih tong sampah yang sesuai dengan rumah kita.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Tabur KULIT TELUR Keliling Pokok Seminggu Sekali, Baja Semulajadi Kuatkan Akar!

Begini Caranya Nak Buat TELUR 3/4 Masak Sempurna Yang Paling SEDAP!

Info Lebih Menarik DI SINI

Bekas Sarang Telur Bantu Hilangkan Bau Sampah

Saya ambil masa 3 bulan untuk buat keputusan membeli tong sampah. Ada beberapa perkara yang saya ambil kira:

1. Color scheme : Nak masuk dengan tema dapur black stone & grey mirror.
2. Nak yang slim (rectangle). Supaya dia tak ‘makan’ ruang atau rugi ruang.
3. Tak nak nampak lebihan plastik sampah di tepi-tepi tu. Simpulan plastik tu tak nak nampak. Yang ini i confirm tak nampk sebab ia ada cover lid tu, plus ada lubang kat bin tu untuk selit plstik tu supaya ia tak bergerak-gerak.
4. Plastik sampah tu mesti nice-fit, ada string is a bonus. Yang brand ni ia ada plastik sampah khas untuk saiz ni. Jadi, bila letak tu, super nice, kakak tersenyum girang.
5. Berbolak balik antara nak ambil yang ada lid (step-on) atau open mcm ni. Last-last decide untuk ambil yang open, sebab kalau ada lid, bila dah penuh tak perasan sebab dia tertutup, pastu nanti kalau ada sampah yang melekit, berminyak, berair semua, ia akan kena pada permukaan dalam lid tu. Tambah kalau masuk kat celah engsel tu, sangat susah nak cuci.
6. Harga tong sampah ni kalau ikut logik akal, agak tak waras ye untuk sebuah tong sampah. Tapi sebab ia je yang paling menepati semua ciri-ciri di atas, ku pejamkan jua mata. Dan hasilnya, saya puas hati!

Boleh Beli Tong Sampah DI SINI

Tip: bawah sekali tu letak bekas sarang telur tu, untuk serap lebihan cecair jadi sampah kurang berair dan kurang berbau walaupun tak ada close lid.

1. Mine is 30L. Okla untuk family of 6. Satu hari punya sampah elokelok. Sebelum tidur buang sampah, lap dengan antibacterial wipes kat bin dan ruang dalam tu, ring atas tu basuh dan keringkan. Esok pagi bangun tong sampah dah kering. Terus pakaikan plastik baru.

2. Bahagian atas tu ia ada cover ring dan boleh dibasuh sebab ia stainless steel.

3. Kualitinya memang terbaik.

IKLAN

4. Elok-elok kedudukan plastik. Kalau plastik biasa selalu terlebih banyak pastu bergumpal-gumpal. Tak terletak.

5. Ada lubang untuk secure the bin liner.

6. Letak sarang telur kat dasar tong sampah. Ini membantu serap air sampah dan bau sekaligus.

7. Salah satu sebab yang jadi susah nak pilih tong sampah adalah benda ni. Saya tak nak nampak bahagian atas tu. Yang ini ada ring kat atas untuk tutup benda ni. Sampah tu masuk dalam atau jatuh keluar je. Paling teruk pun ia duduk atas pagar. Oklah sebab senang nak basuh. Lagi satu, bila time nak deep clean dapur, nak basuh dan telangkup tong sampah, lebih senang kalau ia takda attached lid. Kalau ada attached lid tu kan ia macam susah nak telangkup.

IKLAN

Mingguan Wanita : Tak kisah jenis tong sampah apa pun…yang peting tip itu sangat membantu. Boleh cuba letak nanti.

Sumber: Lina Idris

Baca Menarik Lagi DI SINI:

 

APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?

Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.

Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.
• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?

IKLAN

Teringin ikut jejak mereka?

Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!

Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.

Daftar sekarang di

https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/

atau scan QR Code pada poster

isteri-ingat-segala

Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita