Jadi seorang mak-mak dan isteri bukannya mudah. Tanggungjawabnya cukup besar demi memastikan anak-anak dijaga sempurna dan suami dilayan sebaiknya. Adakalanya ketika ujian dan masalah datang melanda, rasa tak mampu untuk melakukan semua perkara. Ia membuatkan hati rasa sedih, jiwa merintih dan penuh keluh kesah. Apatah lagi jika diri dihimpit dengan masalah kesempitan hidup, dugaan dengan sikap suami mahupun anak-anak.

Surah Ghafir Ayat 44

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah berdoalah bersunguh-sungguh. Minta kepada Allah dengan sepenuh hati agar segala kesusahan, kerisauan, kesedihan dan segala masalah dapat diselesaikan.Pujuk hati agar tenang atasi segala kekacauan jiwa tersebut dengan amalan baca Surah Ghafir ayat ke 44 ini.

Hati Sedih, Tak Tenang Baca Surah Ghafir Ayat 44 Berulang Kali

IKLAN

Menurut Ustazah Asma Harun, apabila diuji sesuatu yang tidak dapat ditanggung menyebabkan hati tidak tenang bacalah ayat ini berulang kali sehingga hati benar-benar lapang. Sehingga sampai tahap walaupun dalam keadaan hati sedih dan terluka namun tetap boleh senyum dan bahagia, kerana menyerahkan bulat-bulat segala urusan kita kepada Allah.

Potongan doa daripada ayat Quran ini dikongsikan oleh pendakwah bebas Ustazah Asma’Harun dalam Muhayya Telekung Talk yang dianjurkan Prof Dr Muhaya didalam Instagram beliau.Mak-mak boleh amalkan baca doa ini setiap kali selepas mengerjakan solat, mahupun dibaca setiap kali ketika sujud di dalam solat.

IKLAN

IKLAN

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat dan menjadi amalan. Semoga segala masalah dan kesukaran yang dihadapi dapat diselesaikan sebaiknya.Insya Allah.

Baca lagi Di Sini: ‘Mengaji, Makan, Berjalan, Tengok TV Pun Berjemaah’ Rahsia Harmoni 10 Beradik

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI