Dr Say Shazril Panik, Fikir Macam-macam Kemungkinan ACE Ada Adik

Dr Say Shazril Panik, Fikir Macam-macam Kemungkinan ACE Ada Adik

Selalunya suamilah paling happy bila tahu isteri mengandung lagi. Terbalik pula dengan Dr Say Shazril Shaharuddin ini. Bila mana isteri, Dr Azura Abas nyatakan hasrat mahu mengandung lagi, Dr Say Shazril pula yang berat hati.

Pengalaman menjaga anak sulungnya, Aezriel atau nama manjanya Ace masih terngiang-ngiang akan kesukarannya. Katanya, hingga sukar mencari ‘me time’. Sebab Dr Say ini bapa yang bertanggungjawab, maka itulah kebimbangan berputik di hatinya.

Bacalah luahan hati Dr Say Shazril ini,

Kepada yang baru follow saya, bini saya bersalin tahun lepas 5.5.2019 melalui pembedahan caesar akibat baby kami lemas (fetal distress). Ideally masa diperlukan untuk rahim betul-betul sembuh selepas pembedahan ialah 2 tahun kerana bimbang rahim pecah (uterine rupture) sewaktu contraction. Meaning bila Ace (anak pertama saya) cecah 2 tahun, baru saya & bini boleh kuah banjir (lepas dalam).

Bini saya ni pulak keras, tak cukup koyak dengan satu baby. Tak silap saya, habis pantang aritu dia terus request baby nombor 2. Memandangkan kami mencuba tuk baby pertama agak lama yakni 5 tahun baru dikurniakan rezeki.

I Baru Lepas Meroyan Teman You 2 Bulan Berpantang..

Katanya kawan-kawan dia mostly anak 2/3 dah. Respon saya “What? I baru pas meroyan teman u 2 bulan berpantang, u nak tambah satu lagi?” Berjaya saya matikan hasrat bini.

Lepas die tengok Ace membesar dengan comelnya & jayanya. Ideologi degil dia kembali lagi. Kali ni lebih istiqamah. Katanya best kalau dapat baby girl bley dia nak dress up, make up bagai.

Baru-baru ni kami pergi berjumpa pakar sakit puan kami. Dan akibat kedegilan bini, saya tanya je direct “Dr Vignes, my wife wants a 2nd child so forcefully”.

Terduduk obstetrician kami dibuatnya kerana Ace baru 8 bulan, ade 1 tahun 4 bulan lagi baru afdal nak menimang. Tapi Dr Vignes rationale, beliau respon “Why r u so eager? Let d kid grow up 1st enjoying d warmth & love from both of u”.

Jarak Umur Anak Rapat-rapat, Ini Kemungkinan Yang Jadi

Dalam hati saya “U’re my mannn Dr Vignes”. Tapi lepas tu dia tambah lagi “if u really want to, u may deliver in 2021 which means (sambil beliau bercongak-congak) by March 2020 u can kuah banjir” terduduk saya dibuatnya peeps.

Terus bini pandang saya dengan pandangan, “siap u ubby bulan 3 nanti”. Bukan saya tak suka Ace ada adik tapi banyak kena fikir oo dari sudut seorang suami & bapa. Dari segi kewangan sampai lah kepada tidur dan “me time” yang bakal memendek.

Ada ke new parents yang jarak umur anak agak dekat kat sini? Acano korang survive? Redah je ke atau terduduk dibuatnye ke? Tapi best gak kalau adik Ace ikut muke daddy sure Leng Zai or Leng Lui ahhh.

MW : Kepada Dr Say Shazril dan isteri, selamat bercuti-cutian di Krabi.

Sumber/Foto : Dr Say Shazril