Kalau tiba musim hujan, payah nak sidai baju anak-anak di luar rumah. Jika pandai bertukang boleh buat sendiri penyidai baju bertingkat macam ni. Sesuai untuk baju anak-anak yang ringan, stokin, kain buruk dan sebagainya.Jimat ruang, boleh sidai dalam rumah dah kos pun tak banyak. Malah lebih kukuh, bila buat sendiri. Guna Paip PVC je sebagai batang penyidai.
Boleh ceduk idea yang dikongsikan oleh Mohd Erwan ini sebagai panduan;
Alhamdulillah, sebelum ni dah beli yang di Shopee, tapi penyidainya tak berapa tahan lama. Jadi kita beli penyidai mahal sikit harap-harap tahan lama. Kita DIY balik, alhamdulillah inilah hasilnya.
Beli penyidai tu kan aslnya ada batang di tengah. Buang batang tu, masukkan penyidai dalam paip 3 suku. Sebelum masukkan penyidai tu kena letak penyambung paip dulu, lepas letak socket penyambung. Masukkan paip dekat penyambung tu lepas tu masukkan penyidai. Siap!
Info Ekstra!
- Semua guna Paip PVC 3suku. Penyidai ni untuk kegunaan baju budak-budak kecil ok la.
- Soket yang bawah guna socket 5way. Selepas tu sambung elbow 45 beli dekat Shopee.
- Yang penting kaki (tapak) kena kukuh. Sambung batang yang besar sikit dalam isi pasir/simen, agar lebih kukuh.
Baca Lagi Di Sini:
DIY Kusyen Kerusi Lama Jadi Baru, Tak Perlu Buang Dan Jimat Belanja
DIY Repair Sendiri Pintu Kayu Rumah Berlubang, Bajet Tak Sampai RM50, JIMAT!
MW: Menarik juga idea penyidai baju bertingkat ni, boleh buat sendiri je. Musim hujan sesuai sangat, boleh sidai baju anak-anak dalam rumah je.
Sumber: Mohd Erwan
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pizza Kuali Homemade, 100 Peratus Masak Atas Api Tak Perlu Guna Oven!
Cuti hujung minggu, anak-anak ada di rumah memang seronok buat aktiviti masak-memasak ni. Bagi mak-mak, dapur memang sentiasa berasap je untuk sediakan makanan buat anak-anak. Baik sarapan pagi, makan tengahari, minum petang mahupun makan malam. Belum campur kudapan sampingan.
Salah satu resipi yang mak-mak boleh buat dan jadikan aktiviti bersama anak-anak adalah buat pizza kuali dengan mereka. Tak perlu risau kalau rumah takde oven, sebab pizza ni hanya perlu masak atas api. Cukup mudah! Malah lebih jimat dan puas hati, boleh letak banyak-banyak ‘topping’ yang kita suka.
Berikut perkongsian resipi daripada Puan Murni Rahmat sebagai panduan;
“Pizza kuali lagi,kali ni untuk bekal anak gi sekolah.100% masak atas api,tak perlu oven.Yang dah masak, tabur oregano atas tu..memang sedap, kalah pizza hut & domino”.
Resepi untuk 5 keping pizza
Bahan-Bahan (Topping):
** Sos Pasta tradisional-jenama bebas.
Boleh letak macam-macam topping (Hot dog/ayam/cendawan butang/nanas/tomato/cheese/seafood)
Cara Membuat:
1.Tumis bawang holland dan bawang putih, bila dah wangi masukkan bahan basah yang lain. Contoh, ayam,hotdog dan cendawan.
2.Tumis sampai masak ye, perasakan dengan garam dan lada hitam, nak letak bbq sos pun boleh..ketepikan.
Kalau nak mudah.. beli apa-apa sos pasta perisa original/ traditional. Kalau nak buat sendiri;
Bahan-Bahan:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar/Holland
1 sudu kecik mix herbs
1 kiub ayam
2 sudu besar tomato puree
3 biji tomato
Cara Membuat:
1.Potong halus bawang putih dan tumis sampai naik bau.
2.Masuk bawang dan tomato yang dikisar, masak sampai pecah minyak.
3.Masukkan tomato puree/sos tamato.Tambah mix herbs dan kiub ayam.
4.Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam.
Bahan-Bahan (Doh):
1kg Tepung gandum
2 cawan Air suam
1 peket Mauripan
2 sudu Minyak masak
1 sudu Gula
Secubit garam
Cara Membuat:
1.Gaul tepung dengan minyak.
2.Tambah air. Uli tepung sekurang-kurangnya 5 minit, bila dah tak melekat dekat tangan,tutup dengan tuala lembab, rehatkan 1 jam.
*sukatan air perlukan 2 cawan, tapi 1cawan air tu,tuang mauripan dalam tu, masuk secubit gula..lepas 2-3 minit, dah muncul buih-buih baru campur dan uli tepung jadi doh.
3.Selepas 1 jam, doh tadi dah naik 2 kali ganda. Tumbuk-tumbuk doh tu biar angin dia keluar.
4.Bahagi doh pada 5 bahagian atau lebih.
5.Bentukkan doh, bila dah elok bulat dan leper, letak atas kuali.
6.Masak api kecik je. 10-15 minit ikut ketebalan pizza yang anda buat. Tutup dengan tudung periuk. Tak perlu letak minyak or letak lapik..masak je doh tu atas kuali.
7.Masa masak tu ikut tebal mana pizza tu..macam saya tebal dalam 1cm,api kecikkkk… dalam 10 mnit.
Info Ekstra!
* Kalau suka kerak pizza tu rangup, kena masak doh tu dulu sebelum isi topping.
* Kalau suka lembut gebu macam roti,letak topping atas doh mentah,baru masak.
*Susun siap-siap atas kuali ye..baru senang sebab tak perlu nak angkat-angkat doh tu..sebab topping tu berat..nanti berat dan susah nak letak atas kuali/pan pulak.
* Cheese tu ambil masa 3-4mnit untuk cair ye.Cheese kena pakai mozzarela untuk effect tarikkk.. kalau tak kisah boleh je guna cheese apa pun, sedap je tapi tak boleh nak main tarik-tarik la. Saya guna mozzarela dan cheddar.
* Nak cepat, buat pakai roti nan/arab.
* Resepi doh ni boleh buat donut,roti dan pau.
Siap! Selamat Mencuba.
Sumber: Murni Rahmat
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ini Caranya Goreng KARIPAP Cantik, Kulit Elok Licin Tak ‘Berjerawat’
Kuih karipap antara kuih ‘lejen’ yang menjadi kegemaran ramai. Biasanya nak buat inti yang sedap memang mudah, tapi nak buat kulitnya tu ramai mak-mak yang ‘failed’. Biasanya kalau tak kena cara kulitnya jadi liat, keras dan menggerutu.
Sebenarnya, ada cara untuk hasilkan karipap yang cantik kulitnya, rangup dan sedap, malah warnanya pun elok sekata.
Goreng karipap pun ada cara nohh..Nak dapat karipap yang cantik, tak pecah dan tak berjerawat. Lama dah dok kaji, baru dapat tip ini.
Antara Tipnya:
1. Adunan doh guna marjerin bukan minyak panas dan bancuh dengan air sejuk.
2. Cara saya goreng karipap, letak minyak dalam kuali, buka api, masuk terus karipap tak perlu tunggu minyak panas. Sebelum karipap timbul pusing-pusingkan, supaya ia tak kembung macam belon,senget sane sini nanti susah nak balik balikkan. Pusing lah dua tiga kali dalam masa terdekat.
3. Goreng karipap ni kena pandai main api. Masa mulaa-mula masuk slow kan api. Dah balik kan dua tiga kali, kuatkan api macam biasa. Masa masuk tu tak nak bagi terkejut kulit nye kena minyak panas, naik jerawat. Lepas dah kulit kekuningan sikit, boleh besarkan api. Memang tak serap minyak. Customer saya memang puji karipap cantik, rangup dan sedap.
4. Bagi gorengan yang kedua pula sebab minyak dah sedia panas, saya tutup api dulu sekejap, baru masukkan/goreng karipap yang baru. Selepas itu baru pasang api. Kadang-kadang kalau minyak panas sangat, saya tunggu ambik masa sekejap.
5. Yang penting masa nak goreng tu pastikan minyak tak panas, baru dapat kulit karipap yang cantik.
Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini :
KARIPAP KENTANG Kulit Licin, Bakar Sekejap Dalam Ketuhar 10-12 Minit Sebelum Goreng!
Buat Karipap Pusing Rangup,Tak Guna Marjerin Jadi Bukan Rapuh Pecah Berderai!
Tradisi Setiap Kali Ramadan, Wanita Mengandung Dapat Karipap Percuma!
Penjual Karipap Tunjuk Cara Buat Kulit Rangup, Inti Kentang Sedap Dibuat Niaga!
Roti Dah Nak Tamat Tempoh Jangan Kalut Nak Buang, Buat ‘Karipap’ Sardin Celup Tepung Ni
Mingguan Wanita : Semoga perkongsian tip ini bermanfaat.Jadi kalau nak kulit karipap cantik, licin elok tak ‘berjerawat’, kena pandai jaga api dan pastikan masukkan karipap tak perlu tunggu minyak panas.
Sumber: Tebang Pokok Pokok
APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?
Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.
Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.
• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?
Teringin ikut jejak mereka?
Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!
Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.
Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster
Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kawasan Tanah Terhad, Cara BETUL Tanam Kucai Dalam Kotak Polistrin!
Memang beruntung bila suka berbudi pada tanah dan bercucuk tanam ni. Malah lebih puas hati apabila tanaman yang disemai mengeluarkan hasil. Namun lumrah tinggal di bandar, mempunyai kawasan yang terhad. Terpaksa tanam di anjung rumah, dalam pasu, kotak polistrin dan sebagainya berbanding memiliki tanah luas, yang boleh tanam macam-macam.
Jika mak-mak berhasrat untuk tanam daun kucai atau sayuran-sayuran lain boleh cuba tanam dalam kotak polistrin. Namun ada caranya tanam menggunakan medium ini. Boleh ikut tip yang dikongsikan oleh Ramli Ahmad sebagai panduan. Ia lebih menjimatkan, tahan lama serta senang diuruskan.
CARA MENANAM KUCAI DALAM KOTAK POLISTRIN
Kelebihan Kotak Polistrin
Menanam kucai atau sayuran lain dalam kotak polistrin mempunyai beberapa kelebihan. Ianya sangat murah, malah boleh dapat percuma, tahan lama, selamat, ringan dan senang diuruskan penjagaannya.
Di Mana Boleh Dapat?
Boleh didapati secara percuma sahaja dari pasar atau dari pihak yang menggunakannya. Biasanya kotak ini dibuang oleh peniaga kerana kotak ini jenis pakai buang. Pilih kotak yang masih elok dan saiz yang sesuai. Kotak yang baru juga boleh dibeli dari kedai. Kotak baru yang besar boleh dipotong dua bagi menjimatkan kos. Saya suka guna yang free, banyak dipasar borong, pilih sahaja mana yang mahu.
Tebuk Lubang
Kotak mestilah ditebuk lubang pada bahagian bawah kotak bagi mengelakkan air bertakung. Boleh ditebuk 2 atau 3 lubang dengan saiz sekitar 3cmx5cm.
Mengisi Media Tanaman
Letakkan kotak ditempat yang sesuai yang telah dikenalpasti terlebih dahulu. Kucai perlukan cahaya matahari yang banyak. Kotak ini akan jadi berat setelah diisi medium tanaman nanti dan mungkin susah untuk dipindahkan.
Masukkan media tanaman yang subur dalam kotak hingga hampir memenuhi kotak. Media tanaman biasanya terdiri dari top soil, kompos dan baja organik. Media campuran lain juga boleh digunakan asalkan subur. Biarkan selama kira-kira 1 minggu sebelum menanam kucai atau apa-apa sayuran.
Selamat menanam kucai dan juga sayuran lain.
Baca Lagi Di Sini: Teknik Mudah Mak-Mak Boleh Tanam Bayam Sendiri Dalam Penapis
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Buat mak-mak yang ada kawasan terhad boleh cuba tanam kucai atau sayur-sayuran lain dalam bekas polistrin ini.Lebih mudah, jimat dan senang untuk diuruskan nanti. Ikut tip yang dikongsikan ini.
Sumber: Ramli Ahmad
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI