Bagi meleraikan semua ini, memohon maaf pada pasangan adalah yang paling mudah untuk dilakukan oleh pasangan.

Maaf inilah akan melembutkan hati pasangan. Malah dengan kata inilah segala perselisihan faham tidak bertahan lebih lama. Tapi bagaimana kalau pasangan memohon kemaafan hanya kerana terjerat dengan curang.

Mampukan pasangan ini menerima maaf dan adakah keadaan rumahtangga akan kembali tenang dan bahagia seperti dulu. Kita ikuti penjelasan daripada PUAN DIYANA TAHIR, Pakar Perhubungan & Keintiman, Ehati International Sdn Bhd tentang perkara ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: PENTING Suami Isteri Saling Menghargai, Perlu Ada Rasa Berterima Kasih Sesama Pasangan

Kuatnya Ikatan Perkahwinan Bila Suami Isteri Mampu Harungi 5 FASA UTAMA Dalam Rumahtangga

Info Lebih Menarik DI SINI

Maaf, Demi Bahagia Rumahtangga

Ungkapan maaf ini memang mudah untuk kita sebut namun adakah memberi maaf dengan hati yang tulus dan penuh ikhlas itu juga mudah? Pasti ramai yang rasa maaf ini tidak semudah mengungkpkan kata maaf apatah lagi selepas diri disakiti.

Pasti hati rasa teraniaya dan terseksa zahir batin. Banyak pendapat mengatakan dengan memaafkan orang-orang yang menyakiti kita akan buat kita mudah nak move on. Tapi sejauh manakah pendapat ini benar?

Mungkin anda pernah guna atau dengar ungkapan ni, “saya maafkan awak tapi saya tak akan lupa semua ni”. Bukan setakat ungkapan tu je, malah ada yang berkata “saya maafkan awak tapi saya tak akan berjumpa awak lagi sampai mati”. Kesemua lafaz maaf ini menunjukkan anda masih belum move on sepenuhnya dan hati anda tu masih belum sembuh daripada kesakitan yang anda lalui.

Hubungan Suami Isteri Bertahan Lama

Melihat dari aspek perkahwinan kemaafan adalah perkara penting untuk memastikan hubungan suami isteri boleh bertahan lama. Memang tak dapat nak dinafikan rumahtangga pasti akan diuji dengan pelbagai cabaran. Tapi, apa yang membezakan anda dan pasangan lain di luar sana adalah bila anda mampu memaafkan dan berusaha untuk meneruskan hubungan anda.

Bagi sesetengah pasangan, memaafkan perkara-perkara kecil memang mudah tapi bila diuji dengan kehadiran orang ketiga sama ada skandal atau madu, mereka jadi sukar nak memaafkan.

Perbuatan curang adalah perkara yang tak seharusnya dilakukan oleh pasangan mereka kerana itu melibatkan pengkhianatan cinta. Jadi, perkongsian kali ini saya nak share kepada anda tentang kemaafan di dalam hubungan yang diuji dengan kesilapan pasangan curang.

Sayangi Diri Sendiri

Perkara pertama yang perlu anda lakukan sekiranya berdepan krisis pasangan curang adalah segera kembali kepada diri anda sendiri. Elakkan terus-menerus menyalahkan dan meroyan pada pasangan anda. Tanpa anda sedari anda sebenarnya insan yang mengkhianati diri sendiri kerana orang-orang seperti ini adalah orang yang tak tahu nak break the pattern dan keluar daripada belenggu masalah.

Anda perlu belajar untuk buat terapi hati dan dari situ anda akan belajar untuk memaafkan diri anda terlebih dahulu. Izinkan diri anda untuk capai bahagia dengan membela diri anda sendiri.

IKLAN

Kalau bukan anda yang nak membela diri anda, siapa lagi? Bila anda dah tahu bagaimana nak sayangi diri anda, anda boleh mula untuk memaafkan sesiapa sahaja yang telah membuatkan anda rasa teraniaya atau tak dihargai.

Untuk hadirkan kemaafaan, perkara penting yang harus anda take note adalah untuk anda memaafkan diri anda terlebih dahulu. Sejujurnya, memaafkan memang susah tambahan pula bila yang kita nak maafkan tu adalah orang lain. Tapi percayalah, apabila anda belajar untuk memaafkan diri anda dahulu, secara tak langsung anda juga mampu untuk memaafkan orang lain.
Jangan Terlalu Salahkan Pasangan

Sebenarnya, orang yang tak boleh memaafkan diri sendiri adalah orang yang masih berada di dalam state of denial. Anda mungkin merasakan tak mengapa untuk anda fokus kepada salah suami. Anda rasa anda boleh buat macam tu sebab suami sendiri yang buat anda macam tu. Inilah yang dimaksudkan dengan state of denial.

Elak diri anda daripada terus berada di dalam state of denial. Penting sangat untuk anda akui kesilapan-kesilapan yang anda lakukan dan maafkan diri anda. Setiap perbalahan yang berlaku antara anda dan suami mesti berpunca daripada satu perkara. Tak semestinya punca itu hanya kerana suami, mungkin sebahagian daripadanya datang daripada anda juga. Jadi, dengan memaafkan diri anda terlebih dahulu, anda boleh menjadi lebih aware tentang kesilapan anda dan suami.

Apa yang anda pelajari itulah yang akan membantu anda untuk mula memaafkan diri. Dalam proses belajar daripada kesilapan ni, rasa bersalah akan timbul. Untuk hilangkan rasa bersalah tu, lihat kepada perkara positif. Anda boleh fikirkan apa yang baik untuk anda pada saat ini dan apa kebaikannya terhadap diri anda. Sebenarnya, rasa bersalah itulah yang membawa anda ke arah kebaikan dan menyebabkan anda rasa anda nak ubah diri anda.

Jadi Lebih Baik

Kesalahan dan kesilapan ni membawa anda dan suami untuk menjadi lebih baik. Berdamai dengan kesilapan lama dengan memaafkan menyebabkan anda tak menjadi orang yang sombong. Orang yang tak pernah berdepan dengan konflik selalunya akan rasa sukar untuk memahami dan sentiasa rasakan mereka betul.

Kesilapan ini lah yang akan mengajar anda apa yang betul dan apa yang salah terutamanya bagi anda dan pasangan. Kesilapan sebenarnya adalah pengalaman. Anda boleh tahu apa yang benar-benar betul dan dari situ anda boleh mula untuk memaafkan diri anda.

Terapi hati untuk kembalikan kasih sayang dan hadirkan kemaafan Terapi hati ini adalah salah satu cara untuk hadirkan kasih sayang di dalam diri. Terapi hati akan membantu anda untuk lebih tenang setiap kali anda berdepan dengan masalah. Bukan itu sahaja, anda boleh kurangkan rasa trigger menggunakan terapi ni. Sekiranya anda konsisten dengan terapi hati ni, percayalah anda tak sedar yang anda akan berubah menjadi lebih positif.

Ada di antara wanita yang lupa tentang dirinya sendiri sehingga mengabaikan kebahagiaannya bila berdepan dengan konflik. Bila mereka nak baiki hubungan mereka, ramai yang lost sebab tak tahu macam mana nak mula. Sama-sama menjadi pencipta bahagia di dalam rumahtangga.

IKLAN

MW: Maaf, senang untuk diucap tapi sukar untuk dilupakan.

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Tujuh Pilihan Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Nak maju jangan tunggu. Peluang pun datang bukan selalu apatah lagi sekarang ini kita sedang lalui kehidupan sukar berbanding dahulu. Daripada asyik termenung dan meratap pilu, elok mengorak langkah mulakan bisnes baru. Sampai bila nak tengok orang lain maju dan kita masih lagi kaku?

Tiada idea, tak ada kemahiran dan arah nak tuju? Mingguan Wanita (MW) sebagai teman setia wanita sedia membantu dan tahu apa yang anda perlu.

Terkini, selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.

IKLAN

Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.

Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.

( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021.

( https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-legend-jual-cookies-paling-masyuk/ )

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita