Kerepek kentang atau ‘potato chips’ memang sedap dijadikan kudapan ketika tengok tv, movies dan sebagainya. Jik selalu kita beli je kerepek kentang ni, sebenarnya boleh buat sendiri juga. Memang cantik kejadiannya rangup, nipis dan tak hangit. Malah bila buat sendiri lebih jimat, puas hati makan.
Boleh cuba buat kerepek kentang rangup dan nipis ini seperti yang dikongsikan oleh Puan Mar Dhiah sebagai rujukan;
Siapa peminat kentang macam saya kat sini? Kalau kentang banyak kat dapur sis tu meh la cuba buat kerepek kentang (potato chips) home made ni. Resepi ni saya jumpa kat page dalam FB tapi tak ada tulis dari sumber mana jadi saya credit to owner lah ya, minta halalkan dunia akhirat.
Bahan-bahan nk buat kerepek kentang ni senang yakmat, mesti ada kt dapur punya.
Bahan-Bahan:
3 biji Kentang
2 sudu besar Cuka
500ml air
Serbuk perasa (seasoning)
Minyak secukupnya
Cara-cara boleh tengok gambar dibawah :
1. Kupas kulit kentang dan hiris nipis menggunakan pisau buah. Kalau nk guna penyagat (slicer) pun boleh.
2. Panaskan air bersama cuka. Dah mendidih baru masukkan hirisan kentang tadi, rebus sekejap dalam 3 minit.
3. Angkat dan bilas kentang tersebut. Lepas tu toskan sebelum menggoreng.
Ads
4. Panaskan minyak dan goreng sampai kentang garing.
5. Dah nampak garing boleh lah angkat kemudian tabur serbuk perasa kesukaan anda. Macam saya guna serbuk perasa jenama Bon Chef, beli kat kedai eco jer.
Saya buat api sederhana besar tapi kena selalu kacau-kacau sebab kentang tu nipis cepat hangit. Nak tau dah garing kentang tu nanti akan senyap dalam kuali.
6. Gambar close up..nipis dan rangup. Ni kalau makan sambil tengok tv, know-know finish.
Mingguan Wanita : Menarik juga resipi kerepek kentang yang dikongsikan ini. Kena ikut resipi dan cara betul buat kerepek kentang ini, barulah ia nipis, rangup dan cantik kejadiannya tak hangit bila digoreng nanti.
Ada petua tertentu untuk memastikan bahan masakan seperti kunyit, halia, serai dan lengkuas, kekal segar serta tahan lebih lama. Bukan apa boleh dikatakan bahan-bahan masakan seperti kunyit, halia, serai dan lengkuas ini merupakan antara bahan penting yang mesti ada di dapur. Terutamanya jika kita gemar memasak menu seperti gulai,sup, masak lemak, rendang dan sebagainya.
Namun, kebiasaannya juga bahan-bahan ini kita gunakan hanya sedikit sahaja selebihnya disimpan di dalam peti sejuk dan selalunya bahan-bahan ini tidak tahan lama, ia mudah menjadi kering, busuk dan tak boleh digunakan lagi. Akibatnya, lebihan halia, lengkuas atau kunyit yang tidak habis digunakan ini akan dibazirkan begitu sahaja.
Perkara ini boleh diatasi sekiranya mengikut petua dan cara yang betul penyimpanannya. Malah kunyit, lengkuas, serai dan halia ini mampu boleh bertahan sehingga dua bulan, masih elok, segar serta masih boleh digunakan untuk sebagai bahan memasak dalam tempoh tersebut. Ikut petua ini.
Cara-Caranya:
1.Cuci bersih kunyit, lengkuas, serai dan halia.
2.Masukkan kunyit, lengkuas, serai dan halia yang masih segar ke dalam bekas bertutup yang berisi air.
3.Simpan dalam peti sejuk.
4.Pastikan air bersih ditukar tiga atau empat hari sekali, jangan biarkan sehingga air berlendir.
Selamat Mencuba!
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Bagi mak-mak yang suka makan kuih lepat dan jagung boleh cuba buat lepat jagung ni. Jika selalu guna daun pisang untuk membungkus lepat, rupanya boleh juga pakai kulit jagung. Malah lagi sedap dan baunya wangi.
“Pagi ni kita breakfast dengan Lepat Jagung, tak payah susah-susah nak cari kan daun pisang untuk membungkus lepat jagung guna je kulit jagung lagi sedap wangi lagi. Jomm kite pakat buat Lepat Jagung. Yang nak mencuba cikza bagi resepi nya sekali.”
Bahan-Bahan (Lepat Jagung):
2 tongkol jagung sagat
1 tongkol jagung dihiris
3 cawan santan
1 cwan tepung beras
1/2 cwan tepung gandum
1/2 cwan tepung jagung
1/2 cwan gula pasir
sedikit garam.
kulit jagung untuk membungkus lepat.
Cara Membuat:
1. Masak semua bahan diatas sehingga pekat.
2. Namun jangan sampai masak pulak.
3. Dah likat angkat dan bolehlah dibungkus.
4. Ambil 1 sudu makan masukkan ke dalam kulit jagung lipat bagi kemas.. buat sehingga habis.
5.Panaskan pengukus.. kukus lepat dalam 20 minit.
MW: Kalau ada jagung kat rumah tu,boleh cuba buat kuih lepat jagung ni. Senang dan gerenti sedap.
‘Wacky Cake’ Kek Coklat Lembap SEDAP, Senang Buat Tanpa Telur, Susu & Mentega! Sesekali tekak teringin nak makan kek coklat yang lembap, lembut dan sedap namun bahan-bahan seperti telur, susu dan mentega tiada di rumah, boleh cuba resipi yang dikongsikan ini. Memang mudah!Musim cuti sekolah ni, boleh buat dengan anak-anak sekali.
Boleh cuba buat sendiri kek coklat mudah yang dikongsikan oleh Zai Nun Dasuki sebagai panduan;
Wacky Cake @ kek gila. Sangat popular jugak kek ni, dekat negeri mat saleh, kek ni lembut, lembap dan easy coklat kek. Kenapa gila kerana dibuat tanpa telur, susu atau mentega, sangat cepat dan senang disediakan.
Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
3 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecik baking powder
1 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan minyak
1 sudu besar cuka
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan air suam
* 2 sudu kecil nescafe( ini saya letak lagi sedap)
Cara Membuat:
1.Gaul semua bahan kering, lepas tu campur dengan bahan basah. Gaul dengan sudu ke sudip ke boleh. Saya tak pakai mixer.
2. Bakar 180c /30minit.
Step by step takda, tak sempat nak ambik gambar, yang da siap je, yang ni buat muffin, nak buat style loyang pun boleh.
Jenazah bayi tertindih lengan, dikebumikan dalam satu liang lahad bersama bapa. Hujan gerimis mengiringi suasana pilu pengebumian jenazah Nurul Effendy Ibrahim, 35, bersama anak lelakinya, Nur Muhammad Danial yang baru berusia tiga bulan, malam tadi.