Kalau sebut tentang inti nanas mesti mak-mak akan fikirkan tentang biskut tart kan? Ada sesetengah mak sanggup buat yang ‘original’, baru puas hati. Namun, ada yang beli dah siap di pasaran.

Kalau buat inti nanas sendiri, confirm kita dah tahu kebersihannya dan paling penting tiada bahan pengawet. Semuanya asli dan tulen.

Bagaimana nak buat inti nanas homemade, tentu susah dan ambil masa yang lama kan. Resipi daripada Tsu Feh Sufiah untuk buat inti nanas sendiri di rumah sangat mudah. Hanya guna pressure cooker sahaja.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Buat Sendiri Berliter-Liter YOGURT Homemade Untuk Berniaga, Dijamin Sedap Bersih Halal!

Nak Sambal Garing Pedas Homemade Sedap, Jangan Goreng Cili Kering Lama

Info Lebih Menarik DI SINI

Inti Nanas Homemada Bebas Bahan Pengawet

Biasa kalau beli kat kedai susah nak jumpa inti nanas homemade dan kebanyakannya adalah dari intants kilang made.

Sebab tu setiap tahun kita akan buatkan tat nenas khas untuk mak dan family guna inti nenas buat sendiri.

Tapi mak kita suka guna sagat. Anak dia guna blender je. Sakit jari kalau tersagat.

IKLAN

Nak buat inti nenas Tak susah pun. Apatah lagi sekarang guna pressure cooker je. Blend, tekan, siap.

Caranya:

1. Kisar 2 biji nanas bersama secawan air (air tak perlu banyak. Yang penting blender boleh pusing) air boleh ulang guna yang sama. Jangan buang airnya sebab pemanis dia ada dalam air.

2. Letak simpulan daun pandan. (Ada yang suka letak cengkih tapi saya tak letak)

IKLAN

3. 1 cawan gula. Boleh ikut tahap kemanisan yang disukai.

4. Stir fry selama 20 minit. Tutup penutup jangan rapat sangat. Bila dah agak kering, barulah buka dan kacau. (Boleh tambah masa jika belum kering)

5. Siap!!! Boleh simpan dalam peti ais bila dah sejuk.

IKLAN

Senang dan cepat kan??? Yang penting tak ada bahan pengawet.

Mingguan Wanita : Tak ada pressure cooker, boleh saja guna dapur biasa. Tapi mungkin ambil masa yang lama. Rasanya rata-rata mak mesti ada pressure cooker. Boleh cua nanti.

Sumber: Tsu Feh Sufiah

 

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita