Barang kemas merupakan antara barangan perhiasan kegemaran ramai wanita. Waktu emas tengah murah, ramai yang merebut peluang untuk menambah aksesori barangan kemas. Namun demikian dalam keterujaan untuk beli barangan kemas, ada baiknya kenal pasti jenis-jenis aksesori yang ingin dibeli. Baik yang jenis klasik seperti rantai tangan mahupun yang nampak moden seperti gelang atau ‘bangle’.

Namun demikian, bagi yang ingin membeli ‘bangle’ emas, sebaiknya fikir dahulu sedalam-dalamnya. Ini kerana mungkin ramai yang tak tahu kebiasaannya, ‘bangle’ emas bersifat ‘kosong’ atau tak padu malah mempunyai besi yang boleh mengurangkan jumlah emas dan nilainya bila ia di trade-in atau dijual semula nanti.

Apapun ia bergantung pada citarasa dan tujuan membeli perhiasan barangan kemas tersebut. Sama ada sekadar dijadikan aksesori diri semata-mata mahupun digunakan untuk pelaburan atau dijual bila memerlukan.

Untuk faham lebih lanjut, baca perkongsian daripada Puan Zuraida Zulkifli ini sebagai rujukan.

Isu besi dalam bangle emas yang wanita perlu tahu.

Majoriti bangle yang berfesyen adalah jenis hollow dan tidak padu. Memerlukan komponen seperti wayar untuk membentuk atau menyokong bangle tersebut daripada mudah patah dan untuk nampak lebih kukuh. Malah lebih fleksibel untuk di design kan.

Terdapat dua jenis ‘bangle’:

Wayar macam tali gitar – rujuk pada pic 1

 

Melingkar dalam bangle – rujuk pada pic 2

 

IKLAN

Kalau tak keras, bukan bangle lah. Bangle ada 2 jenis iaitu:
Ada spring
Tiada spring

Bagi bangle yang ada spring, spring itu juga dibuat daripada besi. Kalau emas, ianya tak boleh nak dilentur, sebab emas bersifat lembut.

Bagi bangle jenis katup pula, memang mempunyai spring. Spring itu adalah besi. Kalau tak de spring, tak bolehlah nak di katup. Sama seperti rantai tangan jenis klip katup. Klip tersebut juga mempunyai spring.

Harga emas memang akan dikira keseluruhan berat bangle tersebut termasuk besi di dalamnya. Sebab yang dijual itu tadi adalah Harga emas + designnya sekali. Bila ada ilmu baru lah kita tidak mudah melatah.

Bijaklah memilih.Jadi terpulang kepada kita semua, mahu beli emas sahaja beli lah old school design 100% 916.

Atau emas berserta fashionnya tetapi ada besi didalamnya. Itu lah mahar yang Perlu dibayar untuk barang kemas anda nampak lebih ‘stylo dan up to date’.

IKLAN

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Baca Lagi Di Sini:
Tip Kurangkan Upah Simpan Ar-Rahnu, Antaranya Pelbagaikan Saiz Emas

Jangan Buang Barang Kemas Yang Patah & Putus, Sekecil-Kecilnya Tetap Ada Nilai

Kumpul 2 Karung Guni Duit Mengemis, Beli BARANG KEMAS Hadiah Untuk Isteri!

Mingguan Wanita : Jadi sebelum nak beli emas tu,fahamkan dulu jenisnya dalam kandungan emasnya. Buatlah pilihan yang bijak.

Sumber: Zuraida Zulkifli

APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?

Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.

IKLAN

Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.

• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?

Teringin ikut jejak mereka?

Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!

Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernilai RM100.

Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster

Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita