Rumah tangga mana tidak dilanda ribut, pasti ada pasang dan surutnya. Namun percayalah bahawa apa yang berlaku dalam rumah tangga adalah ujian, Allah tak akan uji melebihi kemampuan mak,ayah.
Ikuti perkongsian Ustaz Firdaus Mokhtar ini dan fahami sebaiknya sebagai panduan dalam melayari bahtera rumah tangga.
“Apa pun yang kita hadapi dalam rumah tangga, ingatlah itu semua ujian. Ujian Allah hendak bagi ke suami, nak bagi ke isteri.
Dan kena ingat selalu, Allah tak uji kita lebih daripada yang kita mampu. Kalau ini ujian untuk rumah tangga kau sekarang, maksudnya inilah kekuatan yang kau ada.
Tak perlu sampai nak bergaduh bermusuh. Menyalahkan orang lain. Kalau rumah tangga tak bertahan lama, adalah benda lain yang Allah nak beri pada kau. Yang pasti benda tu akan lebih baik daripada kehidupan kau sekarang.
Itu kena yakin dulu.”
Saya pandang tepat ke mata pak cik Idris. Dia sedang bercerita apa yang dia cakap ke anak buah dia masa dapat tahu rumah tangga anak buah dia bergolak.

Apa Yang Berlaku Adalah Ujian

Ayat begini ringkas, tapi maksudnya dalam. Satu peringatan juga buat saya sendiri.
Pakcik Idris sambung lagi;
“Yang menjadi punca kepada ujian juga tak boleh kita nak salahkan. Adalah sebab Allah jadikan begitu. Untuk dia pun akan ada pengajaran dan kebaikan yang Allah nak bagi. Mesti ada.”
Allahu.
Baca Juga Di Sini:
Untuk info lebih menarik, klik saja di sini. 

Allah Tak Uji Melebihi Kemampuan

Benarlah pengalamanlah selalunya akan jadi guru yang sangat hebat. Pengalaman orang lama dalam rumah tangga, eloklah kita ambil jadikan panduan.
Kata orang dulu-dulu, “aku makan garam dulu, kadang bukanlah demi nak mengata orang dulu tak pernah salah. Cuma sungguh ada keadaan yang mereka sudah lalui entah berapa ratus ribu kali. Mereka faham sangat dan tahu.
Dah lali.
Sebab itu dalam soal rumah tangga, kita rujuklah juga pada orang lama. Lama berumah tangga. Mereka banyak pengalaman dan banyak juga perasaan.
Dalam banyak keadaan, pesanan mereka boleh jadi panduan untuk kita tenang menguruskan rumah tangga.
Baik kita suami, atau isteri, bertanyalah selalu.
Itulah.
MW: Setiap ujian yang hadir percayalah ianya semua datang daripada Allah. Apa jua yang berlaku pasti ada hikmahnya. Jika rumah tangga mak,ayah terhenti di tengah jalan juga pasti ada puncanya dan hanya Allah yang Maha Mengetahui.   
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI