perangai perempuan

Macam-macam cerita kita dengar tentang perangai perempuan tapi hakikatnya perempuan ini mudah nak difahami kalau anda tahu cara jaga hatinya. Dan sikap wanita ini lebih kurang, cuma cara dia tunjuk itu berlainan. Ok, cuba anda selami dunia seorang perempuan dengan beberapa rahsia ini…

1. Perempuan ni jenis yang teliti, jangan sesekali tersasul atau terlepas cakap. Apa yang lelaki sebut, sampai akhir nyawa pun dia ingat!

2. Perempuan suka benda yang menyakitkan atau merumitkan asalkan mereka nampak cantik. Contoh mudah, sanggup belit tudung berjam-jam dan pakai kasut tumit tinggi walau hakikatnya ‘seksa’.

3. Jangan sesekali buat wanita terluka cara pahit, sebab dendam wanita dua kali ganda bahaya daripada kaum lelaki.

4. Perempuan payah nak puas dengan apa yang dia ada. Jadi berusahalah sampai hati wanita gembira. Maklum saja perempuan ada 9 nafsu dan 1 akal. Tolong faham…

5. Perempuan suka pendam perasaan sampai kadang-kadang makan diri. Dan kadang akhirnya dia yang merana.

IKLAN

6. Ya, perempuan cukup sensitif bab berat badan. Jadi nak komen lebih bab perkataan GEMUK, tolong susun ayat. Tak payah niat nak bergurau sangat!

7. Perempuan suka benda yang cantik dan wangi. Nak dia terpikat, jagalah semua yang patut dijaga jadi wangi. Baru cepat leh ‘ngam’.

8. Mungkin nampak lemah, tapi hakikatnya air mata yang mengalir di pipi itulah yang jadi kekuatan mereka.

9. Kelemahan perempuan adalah perempuan lain. Ini kerana mereka cepat merasa iri hati. Jadi tak payahlah rajin nak puji perempuan lain lebih atau zaman sekarang main ‘LIKE’ gambar wanita lain di media sosial. Kecil hati dia nanti, anda juga yang penat nak pujuk.

IKLAN

10. Matang macam mana pun perempuan, mesti terselit jiwa ‘kebudak-budakan’ sebab perempuan sifatnya ‘baby’ sampai ke tua.

11. Perempuan suka lelaki mesej dia dulu walau hanya guna satu perkataan. Itu tanda kau tetap ingat dia.

12. Perempuan senang merajuk tetapi susah nak marah tanpa sebab. Tapi kalau dah marah guna ayat pujuk macam mana pun dah tak ‘makan saman’. Sebab perkara kecil pun boleh buat perempuan petik cerita 100 tahun dulu. Hmm… harap berjaga-jaga.

IKLAN

13. Cakap dimulut tak akan sama dengan dalam hati. Mungkin katanya ‘OK’ tapi sebenarnya langsung tak ok. Ini kes harap lelaki memahami.

14. Perempuan suka bagi petunjuk dekat orang yang mereka sayang tentang apa yang mereka suka. Konon nak berkias. Kalau dia dah sebut tu, mesti dia dah suka.

15. Perempuan banyak fikir, kadang perkara yang belum tentu jadi pun dia boleh bayangkan. Akhirnya ‘terbabas’ dan jadi stres.

16. Perempuan paling suka makan. Lepas tu mulut bising kata berat naik. Sabar ya, itu kes normal.

Susah tak? Ini hanya secebis, kalau ikut ada banyak lagi sikap wanita yang lelaki patut kenal. Ini demi menjaga hubungan dan tidaklah cepat melatah jika sesekali ‘tergigit lidah’. Moga bermanfaat untuk anda!

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI