Bila main games online, memang boleh tak ingat dunia. Bukan saja orang tua, anak-anak pun boleh terjebak sama dengan permainan ini. Kadang-kadang, sanggup tak makan semata-mata sayang nak tinggalkan games ini.

Boleh dikatakan anak dengan ayah terutamanya sama naik dengan games ‘among us’, pubg dan belum lagi games yang berperang bagai. Macam-macam jenis games lah.

Begitu juga dengan mak ayah, satu cabaran yang perlu dihadapi sekarang ini terutamanya games online yang memang boleh buat anak-anak leka. Boleh jadi, segala kerja pun tak jalan. Ini anak-anak, belum lagi ayah yang memang ‘kaki games’. Boleh ‘makan hati’, nak minta tolong apa pun susah, bila masing-masing duduk ‘menghadap’ games tu.

Ini kisah yang boleh dijadikan pengajaran buat mak ayah di luar sana. Perkongsian daripada Adyca Elysium Gaming untuk mak ayah di luar sana. Bukan sahaja leka main games online, tapi termasuk jugalah mak ayah yang suka berkepit dengan telefon sepanjang masa, sampai anak pun terpaksa ‘main seorang diri’.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Nak Anak Berjaya Dalam Akademik. Paksa Anak Tidur Awal, Bukan Biasakan Tidur Lewat

Dari Lahir Hingga 8 Bulan, Anak Kedua Ini ‘Berkampung’ Di Hospital

IKLAN

Info Lebih Menarik DI SINI

Games Online – Jangan Leka

“Ini satu cerita pengajaran, jangan kecam, ini semua realiti.
“Aku selalu main pubg sampai subuh, lupa habis anak bini… topup?? Tak perlu nak cakap, memang boleh habis beribu.
“Apa yang membuatkan aku tersedar dan tersentak bila satu hari, aku baru nak on pubg. Sedang asyik ‘berperang’, anak aku datang datang untuk minta buatkan susu.
“Aku buat tak heran dan minta ibunya buatkan sebab abah tengah ‘berperang’. Sedangkan ibunya ada di dapur sedang memasak.
“Pada masa yang sama, anak aku masih menunggu aku sambil memegang botol susunya. Oleh sebab lama agaknya tunggu aku, dia main lari-klari sambil pegang botol susu.
“Entah macam mana, dia tergelincir dan jatuh depan aku. Nampak cara jatuhnya agak perlahan saja tapi masa itu anak terus menangis.

Patah Tangan

“Masa dia menangis, aku sempat tegur dan marah-marah manja kat anak sebab bila main lari-lari, dah jatuh pula. Tapi, yang membuatkan aku hairan, cara anak menangis macam pelik dan menjerit tersedu-sedu.
“Ibunya berlari dan datang tengok dan angkat cepat-cepat. Rupa-rupanya, tangan anak sudah terkulai dan tak boleh gerak. Tangan anak patah.
“Ya Allah Ya Tuhan, aku terus baling telefon dan terus bawa ke hospital, bahagian kecemasan. Saat itu, barulah aku sedar, bila anak isteri panggil, sibuk macam mana sekalipun, jawablah. Pergi dan tinggalkan games alam maya. Mereka ini lebih penting.
“Bila fikirkan balik, kalau masa itu aku bangun dan buatkan susu untuk anak, mesti tangan dia tak patah. Sejak kena masuk wad, sampai ke hari ini, aku masih lagi fobia nak on pubg.

 

IKLAN

Jadikan Pengajaran

Wahai kawan-kawan sekalian. Pesanan aku, keluarga kita lebih penting dari apa-apa pun.

Saat aku tulis post ini, tangan anak kena simen dan masih belum buang lagi. Mungkin ambil masa selama satu bulan baru boleh buang.

IKLAN

Elric

MW: Boga dijadikan pengajaran buat mak ayah di luar sana. Bila telefon kat tangan, orang panggil pun tak dengar. Jangan menyesal kemudian hari.

Kredit: Adyca Elysium Gaming

follow kami di :
facebook mingguan wanita
instagram mingguan wanita
twitter mingguan wanita