Setiap orang inginkan rezeki melimpah ruah, nak cepat kaya dan duit yang banyak. Bekerja siang malam semata-mata untuk tambah rezeki keluarga. Namun, sedar tak? Bila kita sedekahkan al Fatihah pada orang tua adalah salah satu asbab untuk rezeki kita melimpah ruah.

Sebenarnya, ada banyak cara dan petua untuk kita dapatkan rezeki melimpah ruah. Bukan hanya bersedekah semata-mata tetapi petua inilah boleh membantu menambahkan rezeki dalam kita tidak sedar.

IKLAN

Boleh amalkan petua murah rezeki ini seperti yang diamalkan oleh KU Nor Ashikin.

IKLAN

Petua

1. Letakkanlah sedikit makanan kucing dan semangkuk air di luar rumah untuk kucing-kucing yang datang.

2. Sisihkanlah sedikit dari hasil gaji@upah jerih payahm kita untuk disumbangkan kepada anak yatim dan orang miskin.

3. Sentiasa sediakan wang kecil di dalam dompet untuk diberikan kepada yang memerlukan.

4. Letakkanlah di bilikmu sebuah kotak.Setiap kali kita merasa melakukan dosa, masukkan wang kecil ke dalamnya..Genap 1 bulan, buka kotak itu dan sedekahkan wang tersebut.

5. Jika kita hadir dalam majlis keramaian (keluarga dan kerabat atau sahabat ) belilah 1@2 kotak air mineral, niatkan untuk sedekah kepada orang-orang yang memerlukannya (orang tua,sakit,kanak-kanak dan lain-lain )

6. Jika kamu membeli barang dari peniaga-peniaga kecil kemudian peniaga ingin mengembalikan wang baki, biarkan baki wang itu untuknya (sedekah atau hadiah).

7. Belilah mushaf (al-Quran) letakkan di salah satu masjid. Banyakkan berapa pahala yang akan kita daripada setiap huruf bagi mereka yang membacanya.

8. Berikanlah perasaan gembira kepada setiap orang, khususnya kepada mereka yang sedang ditimpa kesedihan dengan senyuman dan ucapan doamu yang tulus.

9. Lemparkanlah senyuman kepada orang yang kita temui, berilah salam kepada orang yang duduk dan bertuturlah dengan ucapan yang baik kerana semuanya adalah sedekah.

10. Jangan biarkan kita tertidur, melainkan telah kita ampuni setiap orang yang telah berbuat jahat kepadamu dan menghinamu, menyebarkan fitnah dan menzalimimu.

11. Setkan pada telefon kita penggera peringatan pada masa-masa tertentu untuk kita baca surah al-Fatihah @ Al-Ikhlas bagi disedekahkan kepada kedua ibu bapa kita, sama ada masih hidup atau telah meninggal dunia.

MW: Dengan cara yang kita lakukan ini, doa kita agar diberi pahala dan rezeki melimpah ruah. Aamiin.

IKLAN

Sumber: KU Nor Ashikin

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI