Sumber Foto: Instagram Adibah Noor

Adibah Noor mengakui sejak tiga minggu lalu dia telah mengalami masalah saraf iaitu Bell’s Palsy hingga menyebabkan dia sukar untuk berkata-kata.

Menerusi entri di laman sosial penyanyi, pengacara dan pelakon ini juga dia telah berkongsi fotonya sedang menjalankan rawatan.

Akuinya Bell’s Palsy telah menyerang bahagian muka sebelah kirinya.

Bell’s Palsy, Adibah Noor Jalani Rawatan Fisioterapi

 Difahamkan Adibah juga kini sedang menjalani rawatan fisioterapi sebanyak 12 sesi.

Menerusi luahannya di portal Harian Metro, Adibah dapati bibirnya tidak dapat berkata apa-apa seperti kebiasaan.

“Imbas kembali tiga minggu lalu sebenarnya perkara ini sudah berlaku. Ketika itu saya perasan ketika berkumur sewaktu gosok gigi. Secara tiba-tiba air terpancut keluar dari mulut dan macam bocor.

“Jadi saya pun pergi ke set penggambaran dan dapati bibir tidak dapat nak mengucapkan kata-kata seperti biasa. Ia macam senget sikit,” ungkap Adibah.

Penyanyi ini juga menerangkan sebutan huruf T menjadi terlalu rapat dan huruf S pun bunyi lain.

“Memandangkan ia berlaku pada hujung minggu dan saya masih sedang bekerja (shooting), jadi saya tak dapat pergi hospital.

IKLAN

“Pada keesokan harinya saya pergi jumpa doktor dan dia terus panggil doktor pakar,” sambungnya.

Alhamdulillah Adibah semakin pulih.

Disahkan Alami Bell’s Palsy

Adibah juga terkejut apabila doktor mengesahkan dia mengalami Bell’s Palsy.

“Ia keadaan yang menyerang saraf pada bahagian muka sebelah kiri.

“Jadi, sejak tiga mggu lalu, saya setiap hari pergi buat fisioterapi untuk cepat baik sebab saya nak kerja dengan normal.

“Sebab alhamdulillah, adalah juga orang panggil shooting. Saya tak nak lah muka senget,” hurainya yang turut memberitahu banyak perubahan yang berlaku selepas menjalani 10 sesi rawatan.

Hampir Sembuh & Semakin Pulih

Difahamkan juga Adibah menambah sesi rawatan dan Insya Allah akan sembuh tidak lama lagi.

IKLAN

“Sebelum ini kalau senyum bibir tak naik langsung. Sekarang okay lah sikit. Cuma, macam hari ini saya dapati ketika bercakap bibir tak senormal sebelum ini. Walupun ada banyak perubahan.

“Apa boleh dikatakan, saya hampir sembuh dan semakin pulih. Perkara ini tak perlu masuk wad pun. Saya cuma datang hospital setiap hari buat fisioterap di wajah,” jelas Adibah.

Baca Disini Juga:

Seminggu Lumpuh Sebelah Muka, Faye Kusairi Dah Boleh Buka Tutup Mata, Begini Perawatannya

Hamil 38 Minggu, “Separuh Muka Sebelah Kanan Lumpuh, Doakan Kesihatan Saya Baik & Dipermudahkan”

“Alhamdulillah Saya Selamat Melahirkan Anak Perempuan” Bersyukur Faye Kusairi & Bayinya Sihat

IKLAN

Peminat Doakan Adibah Cepat Sembuh

 

MW: Kami juga doakan Adibah akan cepat sembuh seperti sedia kala dan menjadi penyeri  pentas seni tanah air.

 Sumber: Harian Metro

Sumber Foto: Instagram Adibah Noor

 Follow kami di :

Facebook Mingguan Wanita

Instagram Mingguan Wanita

Twitter Mingguan Wanita