Kredit foto: Canva

Gadis ini tidak boleh makan nasi sejak berusia enam tahun. Dirinya bukan geli Cuma alahan. Setiap kali makan nasi akan sakit perut dan timbul bintik merah-merah.

Oleh sebab itu, gadis yang dikenali Nor Shaf Reeka Lizawardi ambil keputusan untuk elakkan makan nasi. Bimbang kesannya pada kesihatannya sendiri.

Bukan Geli Cuma Alahan

Walaupun nasi cukup sinonim sebagai makanan ruji kebanyakan masyarakat khususnya di negara ini, namun lain kisahnya bagi remaja, Nor Shaf Reeka Lizawardi, 19, yang mengalami alahan terhadap nasi.

Bercerita lanjut, Nor Shaf Reeka yang menetap di Tanah Merah, Kelantan berkata, dia mengalami alahan terhadap nasi sejak berusia enam tahun.

Menurut Nor Shaf Reeka, doktor juga mengesahkan badannya mempunyai alahan tetapi tidak menyebut khusus ia berpunca daripada nasi atau makanan tertentu.

Baca Juga Di sini:

Hamil Kedua Alahan Lebih Lama, Scha Tak Kisah Anak Lelaki Atau Perempuan ​​​​​​​

IKLAN

‘Tidur Dalam Tandas, Pengsan Di Istanbul..’ Teruk Alahan Ardell Sepanjang Hamil

Makan Nasi Sakit Perut, Timbul Bintik Merah

“Bukan tidak pernah makan nasi langsung cuma boleh dikira iaitu hanya dua atau tiga kali saja dalam setahun.

“Semuanya kerana alahan dialami kerana selepas makan nasi, saya akan sakit perut dan lebih teruk lagi timbulnya bintik merah pada badan.

“Sejak itu, saya cuba elakkan dan setakat ini tiada masalah menjalani hidup tanpa menjamah nasi,” katanya.

Tidak Memakan Ayam, Daging & Makanan Laut

Selain nasi, Nor Shaf Reeka yang juga anak kedua daripada empat beradik itu tidak memakan ayam, daging dan beberapa makanan laut seperti udang, ketam dan sotong.

IKLAN

“Bukan soal geli tetapi entah kenapa saya berasa bentuk makanan itu seperti organ manusia jadi sukar untuk menelannya.

“Alhamdulillah, keluarga memahami malah ibu (Siti Sahara Nordin, 47) yang bekerja sebagai jururawat pernah bertanya kepada doktor mengenainya.

“Namun, doktor memaklumkan tiada sebab tertentu jika bukan kerana alahan sebaliknya ia atas pilihan saya sendiri,” katanya.

Terima Kekurangan Seadanya

Mengulas mengenai kisahnya yang mula tular sejak memuat naik video pendedahan mengenai alahannya di TikTok, Nur Shaf Reeka akur dengan semua komen diberikan oleh warganet.

IKLAN

“Ada yang mengecam dan menganggap saya mengada-ngada kerana tidak tahu kisah di sebaliknya.

“Namun, banyak juga komen positif diterima malah ada warganet berkongsi masalah sama iaitu tidak boleh memakan makanan tertentu.

“Secara peribadi, saya tidak berasa rugi tidak dapat menjamah nasi khususnya seperti orang lain sebaliknya menerima kekurangan itu dengan seadanya kerana banyak lagi makanan lain boleh dimakan,” katanya.

MW: Tiada salahnya tidak makan nasi, apatah lagi gadis ini akan berdepan dengan sakit perut dan timbul bintik merah setiap kali menjamah nasi. Jadi sudah tentu dia memilih yang terbaik untuk menjaga kesihatannya. Semoga Nur Shaf Reeka sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik daripada Allah SWT.

Sumber: myMetro

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI