Air dalam badan kering dan paru-paru kecut. Inilah antara punca dan hasil bedah siasat yang dilakukan oleh seorang kanak-kanak perempuan yang meninggal baru-baru ini.

Keadaan cuaca yang sangat panas dengan suhu mencecah hingga 37 darjah selsius boleh menjadi penyebab seseorang itu akan mengalami stok haba. Inilah yang berlaku pada pasangan ini, apabila anak perempuan tunggal yang berusia satu tahun enam bulan sudah dijemput olehNya, asbab strok haba.

Air Dalam Badan Kering, Hasil Bedah Siasat

Kita orang dewasa pun tidak mampu tahan dengan keadaan cuaca yang sangat panas. Apatah lagi anak-anak yang masih kecil. Bahangnya cukup memeritkan dan dalam keadaan ini perlu minum air yang secukupnya. Inilah yang berlaku pada kanak-kanak perempuan yang meninggal akibat stok haba.

Kanak-kanak perempuan berusia setahun setengah dari Kampung Kota, Kota Bharu, Kelantan meninggal dunia dipercayai kerana strok haba.

Menurut bapa kanak-kanak itu, Ahmad Faris Fazli Mohd Nasir, anak tunggalnya, Nur Imani, batuk sejak seminggu lalu dan muntah-muntah beberapa hari selepas itu.

Katanya, Nur Amani dibawa ke Unit Kecemasan Hospital Raja Perempuan Zainab II dan doktor yang merawat memberi ubat dan meminta anaknya dibawa pulang.

Ahmad Faris berkata, keadaan anaknya semakin teruk sebelum meninggal dunia kira-kira jam 7.20 pagi Selasa.

IKLAN

“Punca kematian hasil bedah siasat ialah strok haba. Air dalam badan semua kering. Paru-paru sudah kecut,” katanya.

Dalam berita lain, seorang kanak-kanak lelaki berusia 11 tahun juga meninggal dunia disyaki akibat strok haba dan dehidrasi.

Muhamad Syamil Aqil, menghembuskan nafas terakhir di Klinik Kesihatan Balai dekat Bachok, jam 9.27 pagi.

Mingguan Wanita : Mak ayah kena pantau anak-anak dan kerapkan minum air. Salam takziah buat keluarga ini.

IKLAN

Sumber: Berita Harian

 

IKLAN

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

 

Baca artikel baru di @mingguanwanita atau klik/visit link di Instagram Story.

#mingguanwanita
#temansetiapwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI