tambah anak

Sebenarnya ada 8 perkara yang mak ayah kena pertimbangkan dulu sebelum merancang nak tambah anak lagi.

Tapi sebelum mak ayah berhasrat nak meneruskan perancangan untuk menambah lagi anak,pertimbangkan dulu 8 perkara ini.

1. Jarak Umur Anak

Jika bersalin secara c-section atau pembedahan sebelum ini, seelok-eloknya jarakkan kelahiran selama 3 tahun. Ia bagi memastikan rahim benar- benar pulih sebelum perlu melalui proses mengandung dan bersalin sekali lagi. Bagi proses bersalin biasa seeloknya jarakkan anak selama 2 tahun. sekurang-kurangnya anak dah lepas tempoh menyusu badan.Berikan tempoh sehingga anak-anak boleh ‘berdikari’ sendiri, seperti sudah pandai berjalan, bercakap mahupun memakai baju sendiri.

2. Kos Perbelanjaan

Betul setiap anak pasti ada rezekinya yang tersendiri. Namun secara relevannya, mak ayah perlu juga pertimbangkan kos perbelanjaan anak meliputi rawatan sejak dilahirkan, kos penghantaran ke rumah pengasuh (jika ibu bekerja), rawatan kesihatan, belanja sekolah dan banyak lagi. Namun, jika kewangan mengizinkan, tidak salah menambah ahli baru.

3. Kesihatan Ibu

Adakah ibu sudah bersedia fizikal dan mental untuk menghadapi morning sickness, alahan yang teruk, temujanji doktor, moody, letih sekali lagi? Setiap kali proses mengandung, alahan yang dihadapi adalah berbeza-beza. Pastikan kesihatan ibu pada tahap yang terbaik dan benar-benar bersedia untuk hamil lagi.

IKLAN

4. Penerimaan Anak Pada Adik Baru

Bagaimana reaksi anak-anak apabila diberitahu mereka bakal menerima adik baru. Adakah mereka suka atau tidak suka?

Dan jika anak tidak suka, apakah langkah yang boleh diambil untuk menambahkan kasih sayang pada adik baru. Sebenarnya, mak ayah boleh jelaskan pada anak sedikit demi sedikit, kelebihan mempunyai adik. Jangan sesekali bezakan kasih sayang diantara anak-anak dan jangan biarkan anak rasa tergugat dengan kehadiran adik baru nanti. Berikan jaminan pada anak bahawa kasih sayang yang diberikan pada mereka adalah adil dan sama rata.

5. Berdepan Dengan Kerenah Anak-Anak

Cabaran menjaga anak zaman sekarang agak lebih mencabar berbanding dahulu. Zaman sekarang, mak ayah perlu lebih prihatin dalam memantau perkembangan anak-anak. Mak ayah juga perlu bersedia untuk berdepan dengan karenah dan demand anak-anak yang semakin membesar, serta ditambah pula dengan kehadiran bayi yang sememangnya menjadi fokus utama.T Oleh itu, adalah penting bagi mak ayah menambah lagi ilmu keibubapaan agar lebih bersedia bila menghadapi konflik dengan anak-anak nanti.

IKLAN

6. Bersedia Untuk Luangkan Masa

Ada anak kecil, memerlukan perhatian 24 jam.Kalau dahulu, anda masih boleh bangun lewat dan bersantai pada hujung minggu namun adanya ahli baru, ia menuntut banyak masa serta tenaga anda tidak kira siang, malam mahupun pagi.

7. Faktor Usia

Faktor usia juga perlu difikirkan sama ada anda dan suami masih berkemampuan dari segi kudrat untuk menjaga bayi yang baru lahir.Bagi wanita amatlah tidak digalakkan untuk hamil pada usia 40-an bagi mengelakkan pelbagai komplikasi sewaktu mengandung mahupun ketika bersalin.

IKLAN

8. Komitmen Dengan Kerjaya

Kalau dahulu anda sering outstation hingga ke luar negara, namun adakah dengan kehadiran ahli baru, anda berpeluang lagi untuk menerima tanggungjawab itu?

Jika bayi sakit, anda perlu mengambil cuti dan adakah ia menjejaskan prestasi kerja?
Sepakat merancang keluarga, jangan lupa libatkan suami!

Libatkan suami anda sebelum mengambil keputusan untuk menambah ahli baru kerana anda perlu fikirkan juga perasaan dan kemahuannya adakah sama seperti anda atau tidak.

Jika anda dan suami sudah sepakat, maka tiada istilah masa yang sesuai kerana anda pasti tidak sabar memegang bayi anda yang comel dan bakal menceriakan lagi kehidupan anda!