Masuk Singapura Cara Jimat Naik Bas

Hajat hati nak masuk Singapura, tapi tak tahu cara. Bimbang pula dengan kadar matawang Malaysia dengan Singapura yang jurangnya semakin besar. Takut-takut sampai sana bajet pula lari dan tak mencukupi. Lagi-lagi kalau ini trip pertama kali anda ke Kota Singa.

Rupanya ada tip and trick untuk masuk Singapura dengan cara jimat. Caranya menaiki bas. Inilah yang dikongsikan oleh Cik Puan Asma Swan yang melawat Singapura bersama keluarga kecilnya baru-baru ini.

Bila terdengar nama negara Singapura mostly semua dah tahu yang negara ni adalah negara LUAR NEGARA YANG PALING DEKAT, dan matawangnya agak tinggi. Betul tak?

So bila MATAWANG TINGGI, maka semestinya kita ni sebagai Rakyat Marhaen Malaysia lagi mesti teringin nak masuk tapi nak masuk dengan kos yang SUPER JIMAT DUIT. Betul tak?”

Buat anda yang teringin sangat nak masuk Singapura tapi tak termasuk-masuk sebab takut and so on dan tak tahu nak masuk macam mana, Cik Puan Asma kita sediakan panduannya.

Masuk Singapura Cara Jimat Naik Bas

Pengalaman Sendiri Masuk Singapura Menaiki Bas

✅ Sebab tak perlu bayar $35 VEP FEES which duit kita dalam range RM105~RM108 tau huhuhu.

✅ Sebab tak perlu nak bayar $2.90 toll fees (Dalam RM9-10 duit Malaysia yek)

✅ Sebab tak perlu nak bayar $12.90 RECIPROCAL Charge (Dalam RM40 duit kita huhuhu)

✅ Sebab tak perlu bayar tol charge kat imigresen Malaysia (tak sure exact amount but will recomfirm later on next entry post)

✅ JIMAT BANYAK WEH! Bayangkan naik kereta mahal nak pengsan uolsss! So yes naik jelah bas yek, memang JIMAT!

✅ Cuma perlukan kos dalam RM8-RM20 sahaja untuk pergi (start dari JB immigration) dan balik singapore. (Asma bagi tour guide ni sampai a destination only)

Masuk Singapura Cara Jimat Naik Bas

Sebelum Itu Wajib Pastikan Barang-barang Ini Ada

Bila nak masuk Singapore pastikan anda PERSIAPKAN DIRI DENGAN,

IKLAN

✅ PASSPORT YANG SAH (jangan palsu tau! Singapore sangat strict tak pasal-pasal nanti kau kena pancung kang)

✅ Jangan lupa bawa IC ye incase ada apa-apa nanti.
.

✅ Tukar duit dulu! Make sure ada dalam minimum $20 dalam tangan anda. Kalau boleh pesan kat orang money changer tu untuk pecahkan salah satu $10 nanti kepada ;

$1 = 5 keping,
50 cent = 4 keping
20 cent = 10 keping
10 cent = 10 keping

Total ; $10 (YOU WILL NEED THIS CHANGE and DUIT PECAH INI)

✅ Sediakan bekal makanan (roti ke biskut ke) and minuman – sebab makanan dalam Singapura ada yang bit pricy tau huhu ingat! Duit dia TIGA KALI GANDA duit kita.

✅ Simpan dalam beg PEN sebatang – sebab nanti if you baru firstime masuk singapura you kena isi satu borang form putih ni kat checkpoint Singapore.
Okayyy dah cukup cukup!

Yang lain tu kalau nak bawa masing-masing punya keperluan ya. Kalau Asma siap kena angkut cengkerang Kura-kura masuk Singapore. (beg anak bawa pampers air semua lah ada dalam tu)

Masuk Singapura Cara Jimat Naik Bas

IKLAN

Perjalanan Masuk Singapura Dengan Bas Pun Bermula

(Asma guide start dari JB Central. JB Central ni berhadapan City Square, JB)

1). Dari JB Central

Lepas itu cari route, jalan yang menghala ke Woodlands. Uolsss ikut je signboard WOODLANDS tu. Sambil tu ikut semua orang yang jalan depan awak.
Tak tahu? Tanya! Sana ramai gila orang and polis pun ada. Tanya je tak ada orang nak makan awak pun!
Ikut SIGNBOARD WOODLANDS tu sampai kau jumpa tempat cop-cop pasport ya.

2). Dah Sampai Tempat Cop Passport

Pergi kat area kaunter Pasport Malaysia atau pakai je Biometric Machine sebelah KIRI SEKALI dekat sana tu.

3). SETTLE! Pi Jalan Terus Sampai Hujung

Akan ada dua escalator untuk turun ke tempat bas, turun bawah. Okay kat sini you ada dua option untuk bas.
(asma jenis tak ber-option sangat, asalkan mana bus sampai dulu, ku naik je)

i) First bus you boleh cari bas Causeway Link (Warna Kuning ada logo senyum tuh) tak kisah mana-mana CW1 ke CW2 ke naik saja cakap nak pergi ke imigresen singapura atau woodlands. Tambang dia RM1.80 seorang. Kanak-kanak bawah 7 tahun FREE. (Umar naik free jew hihi)

Okay bas ni Asma selalu naik untuk bantu ku seberang ke singapura je. Sebab dia berhenti di Kranji and Queen Street (which nama-nama tempat ini adalah pelajaran seterusnya nanti kan ku ajar sebab ni advanced sikit)

ii) Bas kedua option kedua you ialah, boleh cari bus SMART warna MERAH PUTIH. Nombor bas kat atas signboard besar akan tulis 950 Woodlands Interchange.


Yes, usually bus ini menjadi pilihan Asma sebab bas ni lah akan bawa anda sampai ke destinasi anda perlu pergi iaitu dia Woodlands Interchange (di mana syurga bas pokok pangkal bas semua di sana)

So ada duit $20 tadi kan? Ingat tak tadi Asma suruh pecah-pecahkan kecik-kecik? Haaa now keluarkan $1.40 masukkan dalam tempat letak duit depan driver tu and cakap, “Woodlands Interchage”

IKLAN

Kachingg! Dia akan keluarkan satu tiket dari tempat keluar tiket tu and sila SIMPAN! Incase ada checking tak adalah awok kena bayar dua kali kos.
 Okay nak pilih mana-mana bas sila pilih! Yang penting kita kena settle kan seberang ke Singapore Checkpoint nih dulu.

4). Seberangilah JB – Singapore Dengan Selamat

Dan bus driver akan turunkan anda di Woodlands Checkpoint. Sila jangan jakun and sila jalan terus sebab sekarang banyak polis Kastam Singapura jaga kat bawah ni.
 Jangan buat perangai pelik-pelik nanti kena tangkap kang! (Ok gurau jek hihihi)

5). Sampai Je Atas Naik Escalator Semua

Masuk ke pintu masuk (sila ikut orang ramai ya ikut je ikut) KELUARKAN PEN Asma suruh standby kan tadi tu and pi berhenti kat tepi kaunter kecil belah kanan you akan notice.

Cari SATU FORM PUTIH KOSONG ni, dan isikan details selengkapnya mengikut Passport uolss. Semua dah ada dalam passport tinggal isi saja.

Sebaik settle isi, pergi beratur kat kaunter mana-mana you suka yang tulis “ALL PASSPORT”

6). Settle Dah Cop Cop Passport

Turun semula ke bawah ikut je semua orang turun, haaa awak pun turun lah ya ikut pintu keluar and escalator tu.

7). Sampai Je Kat Bawah Escalator

Jangan terus! Pergi ke belah belakang escalator sebab di situlah semua bas-bas anda terletak. Yang terus tu cuma untuk bas-bas pekerja. So jangan terus! Dah tu, pergi cari lane beratur untuk bas 950 ya! Dan beratur molek-molek. TAK TAHU TANYA! BAS 950 Woodlands Interchange ye. Bas sampai naik je.

8). Bas Akan Bergerak For Few Minutes Je

Memang tak jauh pun Woodlands Checkpoint and Woodland Interchange. Macamana nak tahu kita dah sampai? Woodlands Interchange adalah LAST STOP untuk bas ni. Which nanti SEMUA PENUMPANG akan turun di stop Woodlands Interchange ni.

9). Then, Bila Sampai Kat Woodlands Interchange Ni

You akan perasan bas akan semakin perlahan and you nampak BANYAK bas bas lain kat bustop tu, memang tempat perhentian bas gitu. So yes you dah sampai! Maka di mana you nampak semua orang turun, you turun lah ya.

10). ALHAMDULILLAH! TAHNIAH!

Anda sudahpun selamat tiba di Bumi Singapura dan boleh jalan-jalan start dari sini. Boleh pi cari bas mana-mana awak nak pergi. Or boleh pergi Causeway Point betul-betul dekat atas Woodlands Interchange tu. You kena pergi cari pintu masuk or Signboard Causeway Point.

And boleh SHOPPING COKLAT anda dis SYURGA COKLAT sana!

Dengan 10 guideline yang Cik Puan Asma kongsikan ini tentu anda tak berasa risau atau takut-takut nak masuk Singapura dengan bas. Boleh jimat belanja perjalanan. Ada peluang datanglah ke sana banyak tempat menarik yang boleh dilawati dengan anak-anak dan keluarga.

Sumber/Foto: Facebook Asma Swan