16 Cara Mudah Sejukkan Badan Tanpa Air-Cond
Kredit foto : trandingmalaya.blogspot.com

Tempias Taufan Lan buatkan cuaca panas terik melanda Semenanjung Malaysia. Minggu ini paling kronik, panas bukan saja di luar rumah, dalam rumah pun bahang panasnya menggila. Walau pasang air-cond pun masih terasa panas. Bila nak tidur malam lagilah seksa, berpeluh-peluh sampai jadi tak lena.

Ada cara mudah dan praktikal yang boleh anda buat untuk sejukkan badan terutama di malam hari. Tak perlu pun nak guna air-cond. Sebab kalau pasang 24 jam, memang melambunglah bil elektrik anda nanti. Cara ini lebih menjimatkan, biarpun nampak sedikit old-school tapi praktikal.

Mudahnya Sejukkan Badan Dengan 19 Cara Ini

1. Fabrik Jenis Cotton Paling Praktikal

Semua pun sedia maklum, kain jenis cotton ni sejuk dan serap peluh. Cotton ini asalnya dari serat kapas. Ia membolehkan kulit bernafas dengan baik. Jadi tukarlah cadar, langsir sarung bantal dengan kain cotton. Kalau dapat jenis Japanese Cotton lagi bagus sebab sifatnya yang halus, ringan dan berkualiti malah ada daya serapan peluh yang lebih baik.

16 Cara Mudah Sejukkan Badan Tanpa Air-Cond
Kredit foto : alibaba.com

2. Simpan Selimut Dalam Freezer

Bunyi macam merepek! Tapi ini salah satu cara nak buat tidur malam anda lebih selesa. Simpan selimut dalam beg plastik kemas-kemas. Masukkan dalam peti beku. Jangan letak gitu je. Nanti ada yang tidur dengan bauan ikan, sotong dan ayam. Kalau ada daun pandan boleh simpan sekali dalam plastik bag tadi. Bila dah sejuk benar, keluarkan dan selimutkan diri anda.

3. Bilah Kipas Kena Bebas Debu

Salah satu punca tak rasa sejuk walau kipas berpusing adalah bilah-bilah kipas dipenuhi debu. Bersihkan dan buang semua debu-debu yang memberatkan pusingan kipas. Kalau ada duit lebih, tukarlah dengan kipas 4 bilas. Putarannya lebih sejuk dan sekata. Berbanding kipas 3 bilah yang berputar setempat saja. Kadang jadi lebih bahang pun ia.

4. Gunakan Teknik Tidur Gaya Egypt

Apa tu? Caranya lembapkan cadar dengan air sejuk. Kemudian, atas tilam bentangkan tuala kering. Selepas itu lapikkan dengan cadar lembap tadi. Fungsi tuala kering itu nak beri tilam tak basah. Anda boleh tidur atas cadar lembap tadi.

16 Cara Mudah Sejukkan Badan Tanpa Air-Cond
Kredit foto : forum.lowyat.net

5. Buat Air-Cond Sendiri

Cara ini sedikit old-school tapi masih praktikal. Letakkan semangkuk besar berisi ais depan kipas. Nanti udara sejuk akan memenuhi ruang rumah anda. Jimat pun jimat. Boleh juga anda letakkan botol mineral berisi ais dan sangkutkan pada bahagian belakang kipas. Pastikan kipas dibersihkan dan bebas debu. Kalau tidak udara kotor pula yang akan anda sedut nanti.

6. Beri Kejutan Pada Otot

Cara ini boleh buat badan kita lebih cepat sejuk. Letakkan ais pack pada beberapa bahagian ini, misalnya leher, pergelangan tangan, siku, buku lali dan belakang lutut. Point-point ini akan membuatkan tubuh menjadi lebih cepat sejuk.

IKLAN

7. Berkipas Tepi Tingkap

Tolak udara panas dari luar dengan kipas dalam rumah anda. Letakkan kipas di tepi tingkap dan ia membantu anda mendapatkan badan yang lebih sejuk. Tapi jika dilakukan di malam hari, jangan lupa pasang ubat nyamuk tu. Nanti bukan saja sejuk yang dirasai, bengkak akibat digigit nyamuk pula yang mendapat.

16 Cara Mudah Sejukkan Badan Tanpa Air-Cond
Kredit foto : plus.google.com

8. Elakkan Tidur Berpelukan Suami Isteri.

Musim panas ini kenalah praktikkan benda ini, sebabnya tidur berpelukan akan buatkan tubuh jadi lebih hangat. Dan cara ini buatkan anda jadi berpeluh. Bila dah berpeluh satu badan, tilam pun sama jadi basah. Lebih tak selesa nanti. Kenalah berkorban dulu ya, peluk suami atau isteri bila taufan Lan dah berakhir nanti.

9. Buat Buaian Dalam Rumah

Tip ini paling win, sama ada nak buat atau tak terpulang dekat anda. Caranya bina buaian dalam rumah sendiri. Bayangkan tidur dalam buaian sambil disejukkan kipas old-school tadi. Tak ke boleh terlena sampai ke pagi.

10. Minum Air 1 Gelas Sebelum Tidur

Tak perlu minum air banyak-banyak pun. Satu gelas sebelum tidur sudah memadai. Tapi kalau anda mahu terjaga jam 3 pagi untuk buang air kecil, dipersilakan minum dengan banyak.

IKLAN

11. Mandi Malam Tapi Selepas Jam 12

Tak salah jika mahu mandi malam tapi kenapa selepas jam 12 malam. Ini kerana, pada waktu selepas Isyak dan 12 malam, jantung kita sedang berehat. Jika anda mandi antara waktu itu ia berisiko untuk dimasuki air. Mandi selepas 12 malam dan sebelum waktu subuh, membolehkan tubuh kita memperoleh tenaga.

12. Jauhi Katil

Cuba tidur sedekatnya dengan lantai. Bentangkan tilam toto dari jenis cotton. Jangan pula tidur atas simen, ia tidak bagus untuk tubuh malah jantung anda. Semakin jauh dari syiling, makin sejuk badan anda.

13. Padamkan Lampu

Lampu juga salah satu alatan yang membuatkan bahang kepanasan. Sebab itulah, bila suasana gelap dan malap, sejuk akan lebih dirasai. Jika mahu tubuh jadi lagi sejuk tanpa air-cond tidurlah dalam suasana gelap. Kalau takut gelap, pasang seminima mungkin lampu yang ada.

16 Cara Mudah Sejukkan Badan Tanpa Air-Cond
Kredit foto : arbamedia.com

14. Sejukkan Tapak Kaki

Nanti sebelum tidur, letakkan sebaldi air sejuk di tepi tempat tidur. Apabila bahang kepanasan mulai dirasai, celupkan kaki anda dalam baldi. Sejuk pada tapak kaki akan dapat anda rasai ke seluruh tubuh.

IKLAN

15. Simpan Semua Gajet

Jangan tak tahu, gajet pun salah satu penyumbang kepanasan pada sekitar tubuh anda. Sebab itu, simpanlah gajet dan tutuplah TV tu lebih cepat dari biasa. Sebelum tidur juga, cabutlah semua plug dan wayar-wayar yang ada. Biar rumah anda bebas medan elektro magnet.

16 Cara Mudah Sejukkan Badan Tanpa Air-Cond
Kredit foto : allabouthealthyfood.com

16. Buat Ice Pack Sendiri

Teknik terakhir ini paling hakak suka. Buat ice pack sendiri dengan beras. Nanti boleh digunakan untuk buat bantal.

Caranya: ambil sarung stokin (carilah yang baru ya), beras dan daun pandan. Isi 3/4 beras dalam stokin dan masukkan juga hirisan daun pandan. Ikat atau boleh juga dijahit.

Simpan dalam peti beku. Keluarkan bila dan sejuk sepenuhnya.

Selain boleh digunakan untuk menyejukkan anda, bila selesai musim panas, anda boleh panaskan dalam tempat pemanas selama 20 saat dan jadikan ia untuk menuam mana-mana bahagian tubuh yang alami bengkak. Baguskan fungsinya, multi purpose gitu.

Bila dah tahu cara-cara nak sejukkan badan tanpa air-cond bolehlah anda terus praktiskan. Sekarang ini cuaca panas memang terik lit-lit. Jagalah kesihatan sama ya.