arwah thaqif pelajar tahfiz

Sekian lama menanti jawapan, akhirnya kematian pelajar tahfiz, adik Muhammad Thaqif Amin Mohd Gaddafi pada 26 April lalu di maklumkan  berpunca daripada Leptospirosis atau kencing tikus.

Memetik kenyataan dari Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, bedah siasat yang dijalankan pada hari sama pelajar itu meninggal dunia menggunakan sampel tisu dan darah sebelum dihantar ke Penyelidikan Perubatan (IMR) dan Jabatan Kimia bagi dianalisis.

Langsung tidak dimaklumkan hal ini dan hanya mengetahui apabila ada wartawan menghantar kenyataan akhbar itu kepadanya petang tadi, bapa arwah, Mohd Gaddafi berkata, jauh di sudut hatinya, dia berasa kecewa.

“Keluarga kami memang tak tahu apa-apa. Tak dimaklumkan apa-apa mengenainya. Kami jadi emosi dan sedih. Kalau kencing tikus, kenapa ambil masa berbulan begini untuk mencari jawapannya. Kenapa perlu gali kubur semula? Kenapa semasa di hospital doktor memaklumkan adanya darah beku di kaki anak?

“Saya dapat tahu berita ini sekitar jam 3.45 petang tadi. Wartawan WhatsApp bertanya pendapat saya. Kalau kencing tikuslah penyebabnya, susah nak percaya. Isteri saya, Felda Wani jadi sedih dan menangis sayu. Saya sendiri pun jadi sukar mempercayainya.

“Sekian lama kami redha dengan kematian anak kerana dia anak syurga. Sebagai ibu bapa kami berhak mengetahui punca kematiannya tetapi agak sukar hendak menerimanya hanya disebabkan oleh kencing tikus,” kata Mohd Gaddafi ketika dihubungi.

IKLAN

Kenyataan Penuh Ketua Pengarah Kesihatan Berhubung Laporan Bedah Siasat

Kementerian Kesihatan ingin merujuk kepada kejadian pelajar tahfiz yang telah meninggal dunia pada 26 April 2017 di Hospital Sultan Ismail, Johor Bharu.

Proses bedah siasat bagi mengetahui sebab kematian telah dilakukan pada jam 6 petang hari yang sama. Beberapa sampel tisu dan darah telah diambil dan dihantar ke Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) dan juga ke Jabatan Kimia Malaysia bagi tujuan analisa.

Susulan daripada kejadian tersebut juga, satu Jawatankuasa Khas Siasatan telah ditubuhkan bagi menyiasat kes ini. Jawatankuasa ini terdiri daripada Pakar Perunding Forensik yang mahir dan berpengalaman luas dalam pengendalian kes-kes rumit.

IKLAN

Hasil keputusan bedah siasat yang dijalankan didapati pelajar tahfiz tersebut meninggal dunia disebabkan oleh penyakit dan bukannya trauma atau kecederaan seperti yang ditularkan.

Penyebab kematian adalah Leptospirosis (kencing tikus) dan dirumitkan dengan keadaan kulit nekrosis (Purpura Fulminans)dan pembentukan bekuan darah mikro (microthrombi) di seluruh saluran darah yang mengakibatkan perubahan warna kulit dan seterusnya melibatkan kegagalan organ untuk berfungsi.

Laporan bedah siasat dikemukakan kepada pihak Polis DiRaja Malaysia untuk tindakan selanjutnya.

IKLAN

Sekian, terima kasih.

DATUK DR. NOOR HISHAM ABDULLAH

KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA

10 Julai 2017

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI