Pau Goreng inti Kacang Merah memang ada penggemarnya yang tersendiri. Jika dibeli selalunya berminyak-minyak dan intinya pun sikit. Puas hati bila dapat buat sendiri, sesuai dinikmati ketika minum petang mahupun sarapan pagi.
Mudah je rupanya nak buat Pau Goreng Inti Kacang Merah ini sendiri di rumah. Malah garing di luar dan lembut di dalam. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Khadijah Jaafar ini sebagai panduan.
Cik tie suka goreng pau agak garing sikit supaya bila gigit luarnya garing dalamnya gebu gitew. Yang tak nak garing di luar tu nak luarnya lembut, tak perlu goreng lama. Ikut selera nak macam mana. Buat sendiri kita letak inti lebih, barulah puas hati makan. Boleh buat untuk breakfast atau pun minum petang.
Cik tie tepek resepi di sini ye. Cubalah ye, rangup di luar lembut di dalam.
Resepi Pau Goreng Inti Kacang Merah Gebu
Bahan-Bahan:
800 gram tepung gandum
1 biji telur
3 sudu besar planta
2 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil gula
½ gelas air suam
1 peket yis
Air sejuk secukupnya
Cara Membuat:
1.Masukkan gula, yis & air suam. Biarkan seketika hingga yis tu nampak kembang dalam gelas.
2.Dalam satu bekas masukkan tepung gandum, telur, planta, susu pekat & bancuhan yis.
3.Kemudian, masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sehingga doh lembut. Pastikan masukkan air tu masukkan sedikit-sedikit ye supaya doh tak terlebih air. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
Ads
4.Kemudian rehatkan doh, sehingga naik 2 kali ganda.
5.Kemudian, tumbuk-tumbuk manja sikit doh gitu, supaya udara keluar.
6.Ambil sedikit doh, masukkan inti kacang merah & bulat-bulatkan. Buat sendiri letak inti meriah gitu.
7.Dalam dulang untuk susun pau tu, pastikan taburkan dengan tepung dulu. Kemudian, lepas siap susun doh ayakkan sedikit tepung di atas doh supaya bila kita nak ambil untuk goreng tak melekat di tangan. Rehatkan sekejap.
Ads
8.Kemudian, gorengkan pau. Pastikan minyak panas. Semasa permulaan perlahankan api, kemudian guna api sederhana.
Jika suka garing boleh goreng lama sikit, yang suka lembut kurangkan masa goreng. Angkat dan sejatkan supaya minyaknye turun.
Mingguan Wanita : Sedapnya, boleh cuba resipi pau goreng kacang merah ni. Garing di luar dan lembut gebu di dalamnya. Sesuai dibuat untuk minum petang dan sarapan pagi untuk keluarga.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Jika selalu mee segera kita masak berkuah mahupun bergoreng, ia juga boleh dibuat kerabu yang sangat sedap.Namun pastikan guna mee segera dari Siam baru jadi. Nak buat pun mudah sangat, tapi kalau nak rasanya lebih ummph letak perahan limau nipis dan hirisan daun ketumbar.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Zurina Zulkefli ini sebagai panduan;
Kerabu Mee Segera Tom Yam Siam.Mak mertua beri saya mee segera jenama dari Siam. Saya tak boleh makan disebabkan gastrik, jadi saya masak terus jadikan kerabu buat minum petang untuk staf di tempat kerja suami.
Bahan-Bahan:
4 bungkus mee segera Siam, perisa Tom Yam. Halal cop Thailand.
2 sudu besar sos ikan
2 sudu besar gula putih/gula perang
1 sudu kecil pes asam jawa
Jus perahan limau nipis
Cili padi, tomato, bawang besar (dihiris)
Filamen ketam (direbus)
daun salad
Lobak merah (dihiris)
Cara Membuat:
1. Mee direbus dalam air mendidih selama 3 minit. Angkat dan toskan. Saya rebus mee segera ni selepas bahan sos nya sudah sedia ya.
2.Campurkan kesemua serbuk perasa dan minyak yang disediakan ke dalam mangkuk besar.
3. Masukkan sos ikan (jangan campur garam dah ya).
4. Masukkan gula putih atau boleh gunakan gula perang.
5. Masukkan pula pes asam jawa.
6.Disebabkan saya terlupa beli limau nipis, saya cuma guna jus pati limau nipis di dalam botol. Untuk rasa yang lebih umpph, saya cadangkan guna perahan jus limau yang betul.
7. Boleh masukkan hirisan bawang merah, lada kecik hijau dan tomato yang dipotong kecil.
8. Gaul sebati.
9. Masukkan mee segera yang direbus.
10. Gaul sebati.
11. Kemudian masukkan filamen ketam (direbus), daun salad, dan hirisan lobak merah. Untuk tambahan lagi sedap, boleh campur hirisan daun ketumbar.
MW: Menarik resipi KERABU Mee Segera Tomyam Siam ni. Nak rasa lebih umpph rupanya letakkan sedikit perahan limau nipis dan hirisan daun ketumbar. Boleh cuba nanti!
Selalunya kalau masak nasi guna beras biasa mesti tak cantik berderai. Ada masanya terlebih lembik atau keras sebab sukatan air tak berapa nak betul. Tapi, kalau beras basmathi, elok je kejadiannya.
Jangan risau, mak-mak boleh saja nak pastikan nasi cantik berderai dan sihat dengan guna beras biasa. Rasanya lagi cepat masak kalau ikut perkongsian Kuih Noni Talam ini.
“Fettuccine Carbonara” Sedap Tak Guna Sos PREGO, Pedas Berlemak Ikut Tekak Orang Melayu. Sesesekali ubah selera keluarga cuba menu ‘western’ sedap juga. Tapi kalau dah memang tekak melayu, mesti nak rasa pedas-pedas sikit, barulah boleh telan dan rasa lebih sedap.
Boleh cuba resipi “Fettuccine Carbonara” yang dikongsikan oleh Qasih Jue Aisya ini. Sesuai juga buat untuk rumah terbuka atau jika ada tetamu yang datang ke rumah nanti.
Ubah selera pulak harini..Masak “Fettuccine Carbonara”. Saya tak guna sos prego carbonara sebab habis.. So saya masak guna apa yang ada sajalah.. rasa masih sedap dan pedas-pedas sikit, biasalah tekak orang melayu rasa lemak susu saja tak boleh nak telan.
Selera budak-budak zaman gajet.
Bahan-Bahan:
Susu full cream + susu cair (sebagai ganti sos prego yang dah habis)
Tepung bistari untuk goreng ayam
1@2 sudu besar tepung gandum
cili hijau + merah yang telah dibuang biji kemudian cincang halus
Bawang putih (cincang halus)
Bawang holland (cincang halus)
Cendawan butang potong nipis
4 sudu besar butter
2 keping cheese
1 biji kuning telur
4 sudu mkn butter
Dada Ayam secukupnya (dipotong kecil)
Kuning Telur
Serbuk Lada hitam
Daun Basil
Oregano
Chili Flakes
1 ketul pati kiub ayam
1 sudu besar jus limau nipis
Cara Membuat:
1.Masukkan butter dalam kuali, goreng bawang putih dan bawang holland sehingga layu, kemudian masukkan cili merah, hijau dan cendawan butang.
2.Ayam potong kecil kemudian salut dengan tepung bistari. Masa nak goreng celup semula dalam tepung bestari baru.
3. Goreng ayam sehingga agak keemasan.Ketepikan.
4. Kemudian bila bawang, cendawan cili semua dah layu, masukkan susu cair dan susu full cream, jika ada (sos prego carbonara) susu cair tak payah letak.
5. Taruh serbuk lada hitam, oregano ,cili flakes, kuning telur, secubit garam, cheese dan kiub ayam, dan bancuhan tepung gandum kacau-kacau sehingga sebati. Jika kuah pekat tambah air sedikit demi sedikit..kacau sebati.
Rasanya boleh adjust ikut cita rasa tekak sendiri. Saya tambah sedikit jus limau nipis untuk potong rasa lemak susu. Ikut suka, nak letak tak apa. Tak nak letak pun tak apa.
6.Kemudian masukkan ayam goreng tadi kacau-kacau sekejap. Jika kuah agak pekat tambah sedikit air.
7. “Fettuccine Pasta ” saya rebus dengan sedikit garam dan sedikit minyak masak. Petuanya tak nak bagi pasta melekat je.
Mingguan Wanita: Sedapnya resipi “Fettuccine Carbonara” ni. Paling penting ada rasa pedas-pedas berlemak, barulah tak muak dan sesuai ikut tekak melayu. Boleh cuba buat untuk anak-anak nanti.
Black hadiahkan kereta mewah idaman isteri. “Kadang-kadang kita terlalu mencari yang sempurna, sampai terlupa untuk hargai yang selalu ada di sisi” Inilah ungkapan penuh...