Watak Aminah dalam drama ‘Aku Bukan Ustazah,’ timbul persoalan mengapa tidak perlu lalui tempoh iddah selepas bercerai. Ini menimbulkan beberapa persoalan lanjut mengenai konsep iddah dan situasi di mana tempoh iddah tidak diperlukan.

Watak Aminah Dalam Drama ‘Aku Bukan Ustazah’

Apa itu Iddah?

Iddah adalah satu tempoh masa yang perlu dilalui oleh seorang wanita selepas perceraian atau kematian suami. Dalam tempoh ini, wanita tersebut tidak boleh menikah semula. Tujuan utama iddah adalah untuk memastikan rahim bersih daripada sisa sperma atau DNA bekas suami, sekaligus mengelakkan sebarang ketidakpastian mengenai nasab anak jika wanita tersebut berkahwin semula.

Tempoh iddah bagi wanita yang bercerai adalah tiga kali suci (haid), manakala bagi wanita yang kematian suami, tempohnya adalah selama empat bulan sepuluh hari (mengikut tahun Hijrah).

Watak Aminah Dalam Drama ‘Aku Bukan Ustazah,’ Timbul Persoalan Mengapa Tidak Perlu Lalui Tempoh Iddah Selepas Bercerai

Timbul Persoalan Mengapa Tidak Perlu Lalui Tempoh Iddah Selepas Bercerai

Bagaimanapun untuk talak Sunni, tidak ada iddah ke atas wanita yang diceraikan tersebut.
Talak sunni adalah talak yang jatuh ke atas isteri yang diceraikan dalam keadaan dia tak pernah disentuh oleh suaminya (bak kata orang dulu-dulu janda berhias)

Tidak ada tempoh iddah ke atas wanita yang diceraikan tersebut yang menjadi sebab tidak boleh rujuk semula bersama suami lama melainkan dengan mengadakan akad nikah semula.

Tapi dalam potongan drama ini, timbul satu komen yang mengatakan “bukan tak boleh ke kawin semula sampai bila-bila, sebab suami dia tuduh dia berzina (yang kita kenali sebagai talak li’an)?”

Okey, tadi kita bahaskan tentang sebab tidak adanya tempoh iddah untuk sesetengah kes perceraian dan kenapa tidak ada istilah rujuk selain dengan akad nikah semula untuk talak sunni.

Bagaimanapun berbeza hukumnya bila talak Sunni tadi, jatuhnya pulak TALAK LI’AN ke atas isteri tadi, di mana tidak halal (HARAM SELAMANYA) bagi suami yg meli’an isterinya berkahwin semula dengan isteri yang di li’annya sekalipun isteri tersebut telah berkahwin dengan beberapa suami yang lain.

Watak Aminah Dalam Drama ‘Aku Bukan Ustazah,’ Timbul Persoalan Mengapa Tidak Perlu Lalui Tempoh Iddah Selepas Bercerai

Apa yang dimaksudkan dengan talak li’an?

Talak li’an merupakan cara penyelesaian lain dalam perkara cerai talak dengan tuduhan si isteri berbuat zina yang tidak dapat diselesaikan dengan prosedur ikrar talak biasa.

Talak li’an menurut hukum syarak adalah sumpah seorang suami apabila dia menuduh isterinya melakukan zina. Di mana sumpah itu diucapkan sebanyak 4 kali, bahawa tuduhan itu benar dan pada sumpah yang kelima dia meminta kutukan daripada Allah SWT sekiranya dia berdusta.

Nampak remeh bukan “tuduh menuduh” ke atas isteri ini? Nampak seolah hal kecil sahaja kadang mudah saja kita kata “itu semua salah faham saja”, “manalah saya tau hal yang sebenar”, “tak ada niat nak ceraikan pu n” dan macam-macam lagi la alasan yang keluar daripada lisan kita bila terlalu ikutkan nafsu amarah.

Watak Aminah Dalam Drama ‘Aku Bukan Ustazah,’ Timbul Persoalan Mengapa Tidak Perlu Lalui Tempoh Iddah Selepas Bercerai

Dan ada yang bertanya bagaimana sekiranya jatuhnya talak sunni tadi terjadi saat wanita tersebut dalam keadaan haid atau nifas, Bukan ke hukumnya haram? (yang kita kenali sebagai talak bid’i)

Ye betul, hukumnya haram dan berdosa kerana bertentangan dengan bentuk talak yang disyariatkan, tetapi tetap jatuh talak dan talak adalah sah.

Jom kita kenali dan faham terlebih dahulu jenis-jenis talak yang termaktub dalam Islam.

IKLAN

Watak Aminah Dalam Drama ‘Aku Bukan Ustazah,’ Timbul Persoalan Mengapa Tidak Perlu Lalui Tempoh Iddah Selepas Bercerai

Jenis-Jenis Talak dalam Islam

Terdapat lima jenis talak yang termaktub dalam syariat Islam:

Talak Raj’i

Talak yang boleh di rujuk dalam tempoh iddah (talak 1 & talak 2) dan “bersekedudukan semula” (hidup semula sebagai suami isteri) dalam tempoh sebelum perceraian menjadi tak boleh rujuk.

Talak Bain
Talak yang tidak boleh suami rujuk semula isterinya walaupun dalam tempoh iddah.

Talak Bain ini terbahagi kepada 2:

Bain Bainunah Sugha
☑ Khuluk
☑ Talak sebelum hubungan kelamin
☑ Isteri yg diceraikan tidak dirujuk sehingga tamat iddah

Bain Bainunah Kubra
☑ Li’an
☑ Talak tiga

Talak Sunni

Wanita yang diceraikan oleh suami dlm keadaan bersih daripada haid dan nifas dan tidak disetubuhi oleh suaminya dalam tempoh tersebut. Hukumnya adalah harus dan jatuh talak

Talak Bid’i

IKLAN

Wanita yang diceraikan oleh suami dalam keadaan haid atau nifas, ataupun dia dalam keadaan suci tetapi telah di setubuhi oleh suaminya.

Hukumnya haram dan berdosa kerana bertentangan dengan bentuk talak yang di syariatkan. Talak tetap jatuh dan suami sunat ruju’ semula isterinya.

Sebab pengharaman kerana memudharatkan isteri disebabkan panjangnya tempoh iddah kerana waktu haid tidak termasuk dalam iddah.

Haram menceraikan isteri yang disetubuhi ketika sucinya kerana kemungkinan isterinya akan mengandung.

Talak Ta’liq

Ta’liq, menggantungkan perceraian kepada sesuatu masa atau sesuatu perbuatan. Lafaz yang diucapkan sebagai syarat untuk membatalkan pernikahan jika berlaku sesuatu yang bertentangan dengan ta‘liq tersebut.

Perceraian tidak akan berlaku semasa suami melafazkan ta’liq tapi hanya berlaku sekiranya syarat yang disebut dalam lafaz ta’liq tersebut dilanggar.

Contoh: suami kata kepada isterinya: “Sekiranya kau pergi ke tempat tertentu maka kau tertalaq.”

Kefahaman dan pengetahuan mengenai peraturan dan hukum dalam perkahwinan dan perceraian adalah sangat penting untuk memastikan keadilan dan keharmonian dalam kehidupan rumahtangga. Suami dan isteri perlu berusaha untuk memahami hukum-hukum ini sebagai panduan dan rujukan dalam menjalani kehidupan bersama.

Sumber: Ummu Aish dan Aku bukan ustazah

Baca artikel lain juga: Jodoh Masih Panjang, Linda Beego Bercerai 2 Minggu, Rujuk Semula Dalam Tempoh Iddah

Selama Iddah, Dia Masih Isteri, WAJIB Beri Nafkah Tinggal Bersama Bukannya Halau Keluar!

IKLAN

‘Tak Sanggup Tunggu Bekas Isteri Habis Iddah’, Punca Lelaki ‘Nikah Sempadan’

 

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE

“Memang aku dah gila mak..hitam dah mak hidup aku..” – Kamariah Md Yatim
Ditinggalkan suami tanpa sesen kerana tidak cantik. Ibu anak 8 ini hampir mer4cun anak-anaknya sendiri kerana ketiadaan duit untuk membeli makanan.
Nantikan Vodcast Sembang Wanita Xtra Bersama Usahawan Daun Pandan pada 15 Mei 2024,8pm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI