Waktu kemuncak ujian hidup. DIA uji pada irang berkehendak dan tahu hambanya itu mampu laluinya. Kehidupan kita hari ini tidak selalunya senang. Ada masa badai melanda dan pasti ada pahit manisnya.

Mungkin ada daripada kita beranggapan dia tidak pernah lalui hidup susah dan semuanya senang-senang saja. Jangan terus takbur. Ujian Allah itu berbeza-beza mengikut kemamapuan dan hanya dia yang mengetahuinya.

Namun, kita sendiri boleh rasakan pada usia 30-39 tahun adalah waktu kemuncak dalam kita menerima ujian hidup yang diberikan olehNYA. Bila kita bersabar dan terima dengna syuku, tentu akan bahagia pada penghujungnya.

Antara titipan dan perkongsian daripadaImam Muda Hassan Adli tentang waktu kemuncak yang dilalui oleh setiap orang.

Baca Artikel Menarik lain Di Sini: Tak Perlu Nak CANANG Bahagia Hakikatnya Setiap Hari ‘Makan Hati’, Ujian Hidup Berbeza

Bila Umur 40 Tahun, Kurangkan Fikir Hal Dunia, Bersihkan Hati Amalkan Sifat Mahmudah

Waktu Kemuncak Ujian Hidup, Fasa Tarbiah Sebelum 40 Tahun

Waktu umur 20 hingga 29 tahun, waktu ni waktu sibuk belajar, sibuk nak cari jodoh, kalau dah berkahwin baru merasa menimang cahaya mata. Waktu usia ni banyak yang enjoy, menikmati kehidupan. Baru nak merasa nak ada rumah, nak ada kereta sendiri.

IKLAN

Bila memasuki usia 30-an, ujian berat mula menerpa, anak makin dewasa macam-macam perangai, gaji semakin besar dah sibuk dengan kerjaya sampai tak ada masa dengan family.

Ada yang dibuang kerja sebab tak perform. Hidup mula tertekan sebab anak nak sekolah, nak bayar duit ansuran rumah dan macam-macam hal:

– Kereta mula meragam
– Rumah mula nak bocor sana sini
– Yuran sekolah anak makin naik
– Mula banyak orang benci kita
– Hubungan dengan mertua
– Isteri mula merungut tak cukup makan
– Suami stress gaji kena potong
– Rumahtangga mula goyang
– Badan mula sakit sana sakit sini
– Badan dah tak fit
– Bawa kereta cepat mengantuk
– Hutang keliling pinggang
– Ah Long mula kejar
– Hubungan adik-beradik mula renggang

Cukuplah tu, nak disenaraikan tak habis cerita.

Ujian Sebelum Umur 40 Tahun

Kenapa sebelum umur 40 macam-macam ujian kena tempuh ya?

IKLAN

Sebenarnya Al-Quran dan Hadith dan menjawab soalan ni. Ini adalah fasa Tarbiah Allah pada hambaNya supaya kuat rohani untuk menempuh hidup pada usia 40 tahun. Ujian tu sebab ALLAH SAYANG, supaya kita menang untuk menempuh usia 40 tahun.

Lihat surah Al-Ahqaf ayat 15. Ayat ini menjelaskan umur 40 tahun iaitu umur yang matang. Ini kemuncak umur keIslamannya. Ini adalah umur di mana Nabi SAW diangkat menjadi Rasul.

Ibn Abbas r.a. meriwayatkan,

“Sesiapa yang menjangkau usia 40 tahun, tetapi kebaikannya tidak mengalahkan kejahatannya, maka bersiap sedialah dia untuk ke neraka!”

Jadi memang sungguh ALLAH SAYANGKAN kita, Dia tak nak kita kalah dengan ujian supaya kita tak diheret ke Neraka, wal’iyazubillah min zalik.

IKLAN

Pandanglah ujian itu sebagai Rahmat dan Kasih Sayang Allah pada kita, sebab Dia nak bagi kita Syurga.

Mingguan Wanita : Ujian dan dugaan setiap orang berbeza. Tempuhilah dengan tenang sebab DIA ingin melihat ketabahan dan kesabaran kita.

Sumber: Imam Muda Hassan Adli

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita