Dalam usia 15 tahun, anak remaja lain seronok ke sekolah, bermain bersama, ulangkaji mahupun lalui hari-hari yang menggembirakan. Fasa inilah baru bermula peralihan untuk anak menuju remaja.

Tak dapat bayangkan bagaimana dalam usia 15 tahun, dia diduga dengan kesihatan yang tidak mengizinkan. Harus berulang alik ke hospital untuk rawatan dan berjuang untuk teruskan kehidupan.

Kisah perkongsian daripada Ezatul Marini ini tentang adik Akrimi Maswah yang baru usia 15 tahun sedang berjuang untuk melawan kanser yang dihadapinya.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: “Jangan Habiskan Duit Beli Ubat & Suplemen Cegah Kanser, Ikutlah Nasihat Doktor..” – Yati

Asalnya Demam, Adik Adam Hadid Diuji Dengan Kanser Saraf Yang Jarang Ditemui

Usia 15 Tahun Diuji Kanser

Sebagai pejuang kanser, kehidupan sehari-hari sebenarnya kerapkali menimbulkan kegusaran dan kebimbangan. Sebanyak mana dan sekuat apapun pergantungan kepada rahmat dan kasih-sayang Allah, pasti datang juga perasaan takut sekiranya merasakan kelainan pada tubuh badan.

Setiap hari Kak Ezat mohon pada Allah untuk jangan datangkan semula sel-sel kanser dalam tubuh. Oleh kerana itu, setiap kali menerima berita tentang mereka yang disahkan kanser atau “tewas” dalam perjuangan memerangi sakit yang satu ini, Kak Ezat perlu ambil masa untuk diam dan fikir.

Beberapa bulan lepas, kami di pejabat, dikejutkan dengan berita, anakanda salah seorang dari kakak di pejabat disahkan menjadi pejuang kanser yang Kak Ezat sendiri belum biasa dan tahu tentang jenis dan kategorinya.

Usia 15 Tahun, Maswah Diuji Kanser, “Hafaz Surah-Surah Pendek” Penuhi Waktu Di Wad
.

IKLAN

Allahu Akbar, bukan mudah untuk tuan badan menerima aturan takdir yang ini. Hancur luluh hati dan perasaan mak ayah melihat anak mereka melawan rasa sakit dan tanggungan emosi yang berat.

Kami turut berkongsi perasaan serupa namun apalah yang mampu kami lakukan selain menembak sebanyak doa agar anak ini diberikan kekuatan, kesembuhan total dan kedua ibu bapanya diberikan ketabahan.

Redha? Tabah? Pasrah? Kak Ezat sangat pasti yang kedua ibu bapa anak ini sudah menanamkan semangat-semangat itu dalam diri mereka. Yang Kak Ezat galaukan adalah, emosi dan kekuatan anak ini menanggung segala hadiah dan cinta kasih Allah.

“Dia masih anak-anak. Umurnya baru sahaja 15 tahun, sudah tentulah yang hanya dia fikirkan adalah kesakitan. Dia barangkali belum mampu membina rasa untuk melawan dan memperkukuhkan asbab mengapa perlu berkuat dan bertahan. Allah, sungguh Allah sangat sayangkan dia dan kedua ibu bapanya” itu sahajalah kata-kata yang mampu kami ucapkan bila terkenangkan anak ini.

Diberi Kekuatan

Baru-baru ini, anak yang sangat kami cintai ini diserang sawan dan perlukan bantuan pernafasan. Kak Ezat sungguh hilang kata-kata. Sepanjang malam hati bimbang dan gundah-gulana.

Menjelang Maghrib, sampai khabar, Alhamdulillah, bantuan pernafasan sudah ditanggalkan dan anak ini kelihatan memberi respon positif. “Ya Allah, jagakanlah Maswah. Beri dia sembuh” sempat terlintas dalam hati doa pendek itu sebelum terlena.

Ibunya kerap berkongsi rasa, mengirim khabar dan meminta dipanjatkan doa serta kekuatan untuk anaknya serta dirinya juga. Kak Ezat cukup mengerti, pada ketika ini, bahu yang dihulur untuk dijadikan tempat bersandar, telinga yang dipinjamkan untuk mendengar, kasut sang ibu yang kita acukan pada kaki sendiri lebih penting dari sebarang bentuk bantuan lain.

IKLAN

Kak Ezat mohon sedalam-dalamnya bantuan semua untuk mendoakan anakanda Akrimi Maswah yang disahkan menghidap Kanser Desmosplastic Small Around Cell Tumour.

Doakan semoga Allah beri dia kekuatan dan ketabahan. Paling utama doakan kesembuhannya. kak Ezat pasti tentu ada doa-doa orang baik di sekeliling Kak Ezat yang Allah bakal makbulkan.

Kirimkanlah sebanyaknya doa untuk anak ini dan juga teruslah berdoa agar kedua ibu bapanya sentiasa diberikan ketabahan dan kekuatan dalam menerima tanda cinta Allah ini .

“Buat aktiviti ringan, hafaz surah-surah pendek” Allah! Gambar yang dikirim ibunda Maswah sungguh menyentak tangkai hati.

Usia 15 Tahun, Maswah Diuji Kanser, “Hafaz Surah-Surah Pendek” Penuhi Waktu Di Wad
.

Tanggal 10 November lalu, Akrimi Maswah menyambut hari lahir ke-15. Sebak hari bila dikongsikan, guru dan rakan-rakn sekelas usaha membuat panggilan video untuk raikan Maswah. Rakan-rakan sekolah serta gurunya tidak jemu-jemu mengirim semangat dan sentiasa berhubung dengannya agar anakanda Maswah tetap ceria.

Usia 15 Tahun, Maswah Diuji Kanser, “Hafaz Surah-Surah Pendek” Penuhi Waktu Di Wad
.

IKLAN

Usia 15 Tahun, Maswah Diuji Kanser, “Hafaz Surah-Surah Pendek” Penuhi Waktu Di Wad
.

Paling istimewa, pihak wad juga berbesar hati menghadiahkan kek untuk sambutan ulang tahun anakanda Maswah. Yang utama, senyuman serta keceriaan Maswah memberikan kami harapan dan sedikit kelegaan. Kirimkanlah sebanyaknya doa untuk anak ini dan juga teruslah berdoa agar kedua ibu bapanya sentiasa diberikan ketabahan dan kekuatan dalam menerima tanda cinta Allah ini .

Mingguan Wanita : Moga Akrimi Maswah cepat sembuh dan buat mak ayahnya agar tabah hadapi dugaan dan diberi kekuatan dalam menghadapinya.

Sumber: Ezatul Marini

 

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI