Selalu orang cakap, bila berlaku perpisahan, anak-anaklah yang menjadi mangsa. Boleh berlaku isu tentnag tuntutan nafkah anak. Lebih-lebih lagi bila hak anak di bawah jagaan bawah mak, ayah mula lupa tentang nafkah anak yang sepatutnya diberikan.

Sedihnya, tuntutan nafkah anak ini dipandang hanya untuk diberikan bulanan saja. Itulah rasanya idah mencukupi. Sedangkan sepatutnya ada tuntutan lain yang perlu ayah. Jangan ambil mudah.

Inilah yang perlu tahu tentang beberapa perkara tuntutan nafkah anak seperti yang dikongikan oleh Peguam Syarie Khairul Fahmi Ramli.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Nafkah Anak TETAP Tanggungjawab Ayah, Walaupun Isteri Jaga Selepas BERPISAH, Jangan Nak Culas

Bekas Suami Culas Bayar Nafkah Anak, Ibu Tunggal Mulakan Tindakan Pastikan Kepatuhan Dikembalikan

IKLAN

Info Lebih Menarik DI SINI

Tuntutan Nafkah Anak Bukan Hanya Bulanan

3 Perkara yang perlu dituntut di dalam Tuntutan Nafkah Anak

1. Nafkah Bulanan

Apa yang dibeli untuk anak setiap bulan, contohnya kita beli susu, pampers, makan, minum, perubatan dan lain-lain yang menjadi keperluan bulanan anak tersebut.

2. Nafkah Tahunan (Hari Raya)

Biasanya yang akan diluluskan adalah perbelanjaan Hari Raya Aidilfitri. Jadi, barang yang perlu disediakan oleh bapa adalah Baju Raya, Kasut Raya dan apa-apa-apa lagi keperluan hari raya. Ia mesti berasingan daripada nafkah bulanan yang patut diperoleh anak.

IKLAN

3. Nafkah Tahunan (Persekolahan)

Jika anak tersebut telah bersekolah, wajib untuk disediakan kelengkapan persekolahan seperi pakaian, yuran dan apa-apa keperluan lain. Ini juga mesti berasingan daripada nafkah bulanan.

Mingguan Wanita : Selalu kalau anak di bawah jagaan mak, ayah mula pandang ringan dan buat tak tahu tentang nafkah anak. Jangan culas tanggungjawab kita pada anak-anak ye!

Sumber: Fahmi Ramli

IKLAN

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI