Tinggal pasport dalam hotel, pelancong wanita dakwa pihak berkuasa minta duit kopi. Hari ini segala kejadian dibuktikan dengan rakaman video. Sama ada ia dirakam secara curi-curi atau dirakam secara terang-terangan.

Di media sosial tik tok @cs_quan, tersebar satu rakaman video yang kini viral di negara China apabila seorang rakyatnya mendakwa pihak berkuasa tempatan meminta duit kopi gara-gara tidak membawa pasport bersama ketika ditahan.

Tinggal Pasport Dalam Hotel

Dalam rakaman tersebut, dalam dakwaannya, wanita ini memaklumkan dirinya telah diperas ugut oleh polis yang membawa senapang di Malaysia.

Kejadian ini berlaku selepas dirinya selesai makan malam di sebuah restoran bertaraf Michelin dan perjalanan pulang dengan menaiki grab lebih kurang 11 malam.

“Grab bawa separuh jalan dan tiba-tiba berhenti”

Dirinya mengajukan pertanyaan kepada  driver kenapa berhenti. Pemandu menjelaskan dan berkata kereta mereka diekori  sebuah kereta polis.

Pihak berkuasa menyuruh berhenti di sisi jalan dan pihak polis kemudiannya mengetuk tingkap dan bertanya dirinya dari mana.

Selepas dirinya menjawab dirinya dari China, polis meminta pasport untuk dilihat. Namun ketika itu dia tidak membawanya bersama dan meninggalkan di bilik hotel kerana bimbang hilang di tengah jalan. Bahkan menawarkan untuk menunjukkan ID Chinanya, permit dan gambar pasportnya.

@cs_kuan SUPPORT PDRM MALAYSIA ❤️ SELAMAT BERPUASA. Malaysia CHINA EMBASSY HOTLINE TIDAK TERJAWAB TOLONG JAGALAH IMEJ NEGARA MALAYSIA Video Credit: Cici酱 #据说MATA要KOPI提神 ♬ original sound – CSKuan Mahakala – CS eSHOP

Dakwa wanita ini lagi, pihak polis tidak mahu melihat semua itu sebaliknya mahukan pasport bersama visa kemasukan ke Malaysia. Jika dirinya gagal menunjukkan itu, dirinya   boleh dibawa ke balai.

Pelancong Wanita Dakwa Pihak Berkuasa Minta Duit Kopi

Masa yang sama, dalam videonya, selepas pihak polis meminta visa Malaysia (Entry Cop), dirinya cuba mencari nombor telefon Embassy China namun gagal dan tiada orang di kedutaan yang mengangkat panggilannya.

IKLAN

Ketika inilah, dirinya mendakwa di mana polis inginkan rasuah atau duit kopi.

“Pemandu e-hailing telah ingatkan saya bahawa polis mahukan wang tunai tapi masa yang sama, dirinya tidak membawa wang tunai ketika itu. Pemandu kata dia boleh pinjamkan RM100 tapi polis tak mahu.

“RM200 pun tak mahu sebaliknya minta tambah RM100,”dakwanya lagi dalam rakaman videonya yang kini tular di negara China.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Rezeki Macam Mana Yang Ibu Ayah Bawa Pulang Beri Anak Makan

Apabila Kemalangan, Jangan Lakukan KESILAPAN ‘Sign’ Dokumen Daripada Orang ‘Tow Truck’ Yang Datang!

Walau SALAH Sebesar Zarah Segalanya Tercatat, Di Dunia TERLEPAS, Akhirat BELUM Tentu

IKLAN

Jelas wanita ini lagi, ketika itu kawannya (berasal dari negara Malaysia) meminta dia berdiam seketika dan kemudian menjelaskan kepada pihak berkuasa bahawa mereka tiada lagi wang tunai kecuali RM200 tersebut.

Lebih teruk andaiannya, kawannya memaklumkan, biasanya polis akan bawa mereka yang ditahan  ke ATM untuk mengeluarkan wang tunai. Dan kalau gagal memberi duit seperti diingini, mereka akan dibawa ke balai untuk ditahan selama semalam.

Ternyata wanita pelancong China ini terus membuat andaian di mana katanya, dengan kulitnya yang putih, miliki wajah yang  menarik dirinya akan mengalami gangguan seksual berbentuk lisan dan sentuhan badan jika tidak menjelaskan wang kopi tersebut.

Jelasnya lagi, selepas kejadian in, dirinya belajar sesuatu. Iaitu jika berada di luar negara mesti sentiasa membawa pasport bersama setiap masa.

Pun begitu, dirinya mengakui sudah travel ke 20 buah negara termasuk mendapat pendidikan  di England, sehinggalah berada di Malaysia, baru dia tahu hal ini (berkaitan pasport perlu dibawa ke mana-mana).

Jelas dirinya tidak membawa pasport kerana tidak mahu ianya tercicir.

IKLAN

Di akhir videonya, dirinya menyoal, jika terjadi bahaya di luar negara, pada siapa dirinya patut meminta pertolongan?

“Pihak berkuasa tak boleh dipercayai, pihak Embassy tak angkat telefon.

Terakhir soalan darinya, kalau dirinya keseorangan, polis akan bawa dirinya ke mana? Adakah saya selamat dan mereka betul pihak berkuasa?, soalnya dan memaklumkan moga mereka yang pergi melancong selamat perjalanannya.

Ternyata tanggapan-tanggapan begini boleh memburukkan imej pihak berkuasa kerana ada banyak “anggapan” dan pendapatnya sahaja. Moga pihak berkuasa dapat bertindak menangani isu sebegini.

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Bukan senang melupakan bila suami  cuba dirampas perempuan lain. Pedih hati. Inilah dilalui oleh Bella Astilah. Katanya, memaafkan dan melupakan itu adalah dua perkara yang berbeza. Bukan senang kita nak melupakan perkara-perkara yang pernah melukai hati dan perasaan kita. 

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI