Kasihannya nenek 68 tahun bekerja sebagai penjaga stor jadi mangsa 'love scam'. (Gambar sekadar hiasan)

‘Terpedaya selepas berkenalan dengan ‘doktor’ dari Iraq.’ Kasihannya nenek penjaga stor hilang rm565,700. Habis duit simpanan hari tuanya dek kerana tertipu dengan janji palsu seorang lelaki yang hanya dikenalinya di Facebook.

Penat lelah bertahun-tahun kumpul duit simpanan untuk hari tua, akhirnya lesap begitu saja. Kasihan sungguh dan tak mampu bayangkan betapa kecewanya nenek ini.

Terpedaya Selepas Berkenalan

Seorang wanita warga emas mengaIami kerugian sebanyak RM565,700 dipercayai akibat diperdaya oleh seorang ‘doktor’ yang dikenalinya melalui platform media sosiaI tahun lepas.

Menurut Ketua Polis Daerah Taiping, Perak, ACP Osman Mamat, mangsa berusia 68 tahun bekerja sebagai penjaga stor kilang diperdaya suspek melalui modus operandi Love Scam atas talian sejak tahun lepas hingga Mei tahun ini.

Artikel Berkaitan: 

Wanita Bila Dah Sayang Sampai Jadi ‘Buta’ Tetap Setia! Tolonglah Bezakan Anda Dihargai Ke Tidak

Demi Cinta Sanggup Berkorban Harta, Hantaran RM 87,000 Untuk Gadis Idaman

IKLAN

Dengan ‘Doktor’ Dari Iraq

“Mangsa terpedaya setelah berkenalan dengan seorang pengguna Facebook yang menggunakan nama sebagai Ding Nai Wei yang mendakwa seorang doktor sedang bekerja di lraq,” katanya dalam kenyataan pada Ahad.

Osman berkata suspek telah merayu kepada mangsa untuk memasukkan sejumlah wang untuk dibayar kepada pihak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu supaya suspek dapat keIuar dari lraq dan berjanji akan memberikan wang sebanyak RM5 juta kepada mangsa apabila suspek sampai di MaIaysia.

Kasihannya Nenek Penjaga Stor

Mangsa berusia 68 tahun bekerja sebagai penjaga stor kilang diperdaya suspek melalui modus 0perandi Love Scam atas talian.

“Rayuan suspek telah menjerat mangsa sehingga mangsa melakukan 69 kali transaksi ke dalam 13 akaun bank iaitu 12 kali transaksi melalui Maybank dan sekali melalui CIMB Bank,” katanya.

IKLAN

Hilang RM565,700

Menurut Osman sebanyak 11 kali transaksi dilakukan ke dalam akaun penama Brayen Robson Anak Sito dan sekali atas akaun penama Ho Yee Mun serta satu kali transaksi mengunakan CIMB Bank di akaun penama Clayton Roland.

Katanya semua transaksi wang berkenaan dilakukan mangsa melalui mesin ATM di Maybank Cawangan Taiping bermula dari 4 Okt 2021 hingga 21 Mei tahun ini.

IKLAN

“Mangsa tidak pernah bertemu dengan doktor tersebut sepanjang perkenalan mereka dan mangsa hanya berhubung di aplikasi WhatsApp melalui dua nombor talian iaitu +1(786)6526776 dan +1(984)3683962,” katanya.

Osman berkata mangsa telah membuat laporan p0lis di Ibu Pejabat P0lis Daerah (IPD) di sini semalam setelah menyedari dirinya telah diperdaya svspek dan kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Mingguan Wanita: Sepatutnya dalam meniti usia emas, nenek ini sudah boleh menikmati segala simpanannya hasil penat lelah selama ini. Namun kejadian yang berlaku benar-benar menyedihkan dan pasti apa yang berlaku perlu menjadi pengajaran buat kita semua.

Sumber : BERNAMA

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI