Terima whatsapp dari no tak kenal, peniaga sedih kena scam duit tinggal RM1.97 sen. Isu duit hilang di bank tidak pernah reda sama sekali. Seharusnya kita semua perlu lebih berhati-hati kerana scammer semakin bijak “mengenakan” orang ramai yang mungkin terlena seketika dan mereka mengambil kesempatan melakukan jenayah.

Terkini, seorang peniaga Char Kuey Teow di Felda Sena, Jengka 16, Bandar Jengka, Fairul Asni Hamzah discam hingga licin duit di dalam bank sebanyak RM5444 dan hanya berbaki RM1.97 sen sahaja.

Terima WhatsApp Dari No Tak Kenal

Dalam keadaan sedih, semalam Fairul berkongsi bahawa duit dalam banknya hanya berbaki RM1.97 dan duit itulah perlu digunakannya untuk membayar sewa tapak perniagaannya.

Tulisnya, nak menangis rase. Nak tergelak pon ade. Nak down pon ade. Sampai tinggal tu je kau kebass..kurang-kurang tinggal la kat aku RM50 ke RM20.

Terima WhatsApp Dari No Tak Kenal, Peniaga Sedih Kena Scam Duit Tinggal RM1.97 Sen
Duitnya lesap dalam beberapa minit sahaja dan hanya berbaki RM1.97 sen

Peniaga Sedih Kena Scam Duit Tinggal RM1.97 Sen

Perkongsiannya dengan baki akaun tidak sampai RM2 itu mencetuskan simpati sekaligus membuat orang ramai berfikir bahawa bank bukan lagi tempat selamat menyimpan duit kerana dia tidak pernah memberikan akses ke akaunnya dan hanya menyedari duit telah lesap kesemuanya.

“Lesap duit dalam bank rm5444…tido tak lena mengenang kan duit tu aku baru isi dalam bank nak bayar sewa kedai nak bayar itu ini pade 1hb ni…sebelum duit lesap dalam bank semalam ade berwssp dgn no tak kenal..koi betul2 down laa macam ni.

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Lagi Duit Hilang Tanpa TAC CIMB, Wanita Menangis Tinggal RM22.90 Hingga Hujung Bulan

IKLAN

Terlalu Percaya Kawan Baik Hingga Beri Pin Kad Bank Tapi Dikhianati, Ainan Tasneem Kongsi Duit Hilang RM20K

Wanita Ini Kongsi CARA Dapatkan Semula Duit Hilang Dalam Akaun Maybank

Saat dirinya berkongsi kesedihan hati kehilangan duit, Fairul ada memaklumkan dirinya ada membalas whatsapp seorang individu dikenali sebagai SALINA yang membuat urusan mengenai masalah nombor telefon di MUDAH.MY.

Dari perbualan bersama individu bernama “Salina” itu, jelas perbuatan adalah mengenai nombor yang tercatat di Mudah.my dicatat salah dan Salina meminta agar ia dibetulkan.

Awalnya, Fairul tidak mahu melayan dan membuat serkap jarang bahawa Salina itu scammer namun dia diyakinkan bahawa tiada isu scammer sebaliknya hanya kesilapan nombor sahaja dan dirinya perlu memberikan no TAC apabila sampai ke telefon bimbitnya.

IKLAN

Dan ternyata TAC itu sampai ke telefon bimbitnya sebelum di forward kepada nombor Salina dan ternyata malam itu, baki duit di akaunnya hanya berbaki RM1.97.

Jelas modus operandi scammer memilih individu tidak mengenal siapa dan dalam isu ini duit terus lesap hanya selepas TAC itu dilepaskan kepada individu tersebut.

Bahkan ada ramai juga individu lain dikenakan taktik yang sama iaitu modus operandinya salah nombor di MUDAH.MY. Hasil siasatan oleh individu lain selepas kes ini viral melalui true caller, nombor telefon bimbit digunakan Salina ialah milik satu individu lain.

Terima WhatsApp Dari No Tak Kenal, Peniaga Sedih Kena Scam Duit Tinggal RM1.97 Sen

Terima WhatsApp Dari No Tak Kenal, Peniaga Sedih Kena Scam Duit Tinggal RM1.97 Sen
Scammer rancak menipu orang ramai dengan modus operandi yang sama, minta no TAC bank

Bila kes ini viral, melalui true calller, iInilah nombor digunakan oleh “SALINA” dan ia milik orang ini.

Terima WhatsApp Dari No Tak Kenal, Peniaga Sedih Kena Scam Duit Tinggal RM1.97 Sen
Mereka hanya perlu menjual “air liur” dan simpati sebelum merembat duit orang. Diharap lebih berhati-hati selepas ini. JANGAN MELAYAN NOMBOR TAK DIKENALI. BIARLAH 100 KALI CALL PUN, ASAL TIDAK TERPEDAYA BEGINI.

IKLAN

JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI KELAS JAHITAN KAMI. BUAT TOTE & SHOPPING BEG


Terima WhatsApp Dari No Tak Kenal, Peniaga Sedih Kena Scam Duit Tinggal RM1.97 Sen
Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI