Memang risau dan buntu apabila duit dalam akaun kita hilang disebabkan permindahan transaksi yang tidak diketahui. Lebih-lebih jika transaksi tersebut ke luar negara. Sebenarnya tak perlu bimbang, ada caranya untuk dapatkan semula duit kita yang hilang ikut langkah yang dikongsikan ini.

Lagi Menarik: Rupanya Dah Boleh Semak Wang Tidak Dituntut Secara Online, Lagi Mudah

Puan Eqienura Mokhtar ada kongsikan pengalaman untuk dapatkan semula duit yang hilang dalam akaun. Ini paduannya;

Ingat tak pasal duit hilang dalam akaun Maybank sebab ada transaction to overseas mercants last week? Alhamdulillah dah dapat balik dah duit saya.

Apa yang perlu buat bila situasi begini terjadi:

1. Hubungi Nombor Belakang Kad Bank

Terus call nombor tertera belakang kad bank, report ada unknown transaction to overseas merchant guna our debit card. Customer service akan cakap mereka akan siasat dan block kad. Tapi tak ada suruh kita buat anything pun which supposedly dia kena suruh kita isi ‘Dispute Form’ and email to them ni kalau pergi Maybank diorang akan suruh isi dan buat aduan kat kaunter.

2. ‘Screenshot’ Semua Transaksi

‘Screenshot’ semua transaksi untuk debit kad. Highlight unknown transaction tersebut.

3. Download ‘Dispute Form’, Print

Download ‘Dispute Form’. Yang ni I just google dispute form Maybank. I download dalam ipad dan terus isi. Kalau boleh print, then print la and isi manual. Yang ni lepas google cara nak dapat balik duit hilang tu baru tau kena isi submit Dispute Form bagai. customer service tak mention pun masa kita call tu ye.

4. Email Dispute Form

Email Dispute Form beserta screenshot transaction to Maybank (disputemgmt@maybank.com.my; cfrm@maybank.com.my) & cc to Bank Negara Malaysia (bnmtelelink@bnm.gov.my).

 

IKLAN

5. Buat Kad Baru

Pergi cawangan Maybank berdekatan and buat kad baru. aktifkan kad baru (ATM / Online).

Baca Lagi Di Sini:Begini Caranya TUKAR & AKTIFKAN Kad Debit Maybank Secara Online!

6. Duit Masuk

Tunggu duit masuk dalam akaun. Settle.

IKLAN

5hb tengok dah dapat balik duit yang hilang dalam akaun tu. seminggu je dah dapat balik. Alhamdulillah.

Baru tahu yang transaksi kad debit/kredit to merchant in US memang tak ada Tac or Msos code or any notification.Patutlah tak sedar duit hilang. Selalu la check transaction account bank okay.

Duit simpanan kita dilindungi PIDM jadi kalau hilang walau sesen pun silalah dispute dengan pihak bank. Bukan senang nak cari duit zaman sekarang ni, satu sen pun berharga.

Semoga bermanfaat.

Mesti Baca: Wanita Ini Kongsi Cara Claim Wang Tak Dituntut Dari Akaun Bank Lama, Untung-untung Dapat RM14K!

IKLAN

Mingguan Wanita: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi jika terdapat sebarang keraguan atau perpindahan transaksi ke luar negara tanpa pengetahuan kita, boleh tuntu kembali wang yang hilang ikut cara yang dikongsikan ini.

Sumber:Eqienura Mokhtar

Kena ambil tahu juga nafkah selepas bercerai yang boleh dituntut.

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita

Betul ke isteri yang keluar bekerja sebab bimbang bebankan suami?