Betul ke, telinga lelaki pekak sebelah? Lebih-lebih lagi bila dia menonton televisyen. Kalau boleh waktu tu jangan ditegur, mahunya tak dilayan.

Rupanya, ada kajian yang mengatakan lelaki pekak sebelah dan dia hanya gunakan satu telinga sahaja.

Berbeza dengan perempuan, dia boleh fokus dan umpama stereo dengan menggunakan kedua-dua belah telinga. Kalau difikir logiknya memang betul juga sebab boleh dikatakan isteri ni mampu buat 2-3 kerja dalam satu masa. Tapi suami…sendiri mahu ingat.

Jadi, isteri jangan nak bazirkan suara dengan menjerit bila suami tengah fokus tengok televisyen ye. Pergilah bercakap dekat dengannya dan pastikan mata bertentang mata. Barulah dia tahu.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Lelaki Ini Kongsi Cara Nak Pilih Restoran Mamak Muslim Yang Betul, Jangan Keliru!

Sejahat-Jahat Lelaki, Dia Tetap Didahulukan, Sedarlah Wahai Suami Sebelum Terlambat

Info Lebih Menarik DI SINI

IKLAN

Telinga Lelaki Pekak Sebelah?

Wahai isteri, jika suami anda sedang menonton TV, apalagi siaran yang dia minat. Jangan jerit terlolong-lolong panggil dia dari dapur atau tempat yang jauh walaupun keadaan cemas atau kecemasan.

Sebab telinganya hanya fokus kepada tempat di mana matanya pandang sahaja. Ada kajian sains mengatakan orang lelaki hanya guna satu telinga sahaja. Sama ada kanan atau kiri.

Oleh itu telinga yang satu itulah dia hanya mendengar panggilan atau bunyi yang berada di dalam kawasan pemandangan matanya sahaja. Lain daripada itu dia tidak dengar.

Cadangan saya kepada isteri, jika hendak memanggil suami yang sedang fokus membuat sesuatu kerja. Berjalanlah ke arahnya dengan tenang. Bila sudah dekat, tepuk bahunya, Bila dia pandang ke muka anda, barulah anda bercakap dengannya. Dengan ini dia boleh dengar apa yang anda cakapkan kerana matanya melihat anda.

Sebaliknya, telinga orang perempuan memang dijadikan “stereo” menggunakan kedua-dua telinga dan berupaya mendengar pelbagai sumber bunyi kelilingnya terutama sekali bunyi yang ada kaitan dengan percakapan manusia.

Oleh itu, wahai suami, jangan mengumpat isteri walaupun pada masa itu dia berada di dalam “toilet”. Dia masih boleh dengar dengan jelas butiran umpatan suami.

IKLAN

Bertabahlah wahai isteri.

Mingguan Wanita : Itulah bezanya lelaki dan perempuan ye!

Dipetik dari :
Pak Utih’s Page.

Sumber : JK PEKA IKRAM

IKLAN

 

 

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita