Menjadi tanggungjawab mak ayah, menamakan anak yang baru lahir dengan maksud yang baik-baik. Ada mak ayah yang memilih keunikan nama anak-anak berdasarkan sesuatu peristiwa, situasi mahupun meluahkan rasa syukur atas penantian kelahiran cahayamata.

Nama Unik ‘Alhamdulillah Rejeki Hari Ini’

Pasangan suami isteri memberi nama unik untuk bayi mereka iaitu ‘Alhamdulillah Rejeki Hari Ini’.Didit Saputro, 39, dan Meidiana, 35, dari Bantul, Yogyakarta memberi nama itu bagi melahirkan rasa syukur selepas tujuh tahun baru dikurniakan zuriat, lapor Detik News, pada Ahad.

“Kami menunggu selama tujuh tahun sejak pernikahan pada tahun 2012, tetapi Alhamdulillah kami diberi rezeki bayi lelaki pada 7 September 2019,” katanya.

Menjalani Rawatan Alternatif

Didit merupakan Jurugambar Profesional memberitahu isterinya telah menjalani kaedah rawatan kesuburan di hospital termasuk rawatan alternatif seperti perubatan tradisional.

“Semasa dalam usaha mendapatkan anak, isteri ditimpa kemalangan motosikal pada 2018 hingga mengalami patah tulang kaki.

IKLAN

“Kerana isteri enggan menjalani pembedahan, kami memilih rawatan tradisional di Borobudur. Tukang urut memberitahu isteri mengalami masalah saraf dan sukar untuk hamil. Isteri perlu menjalani rawatan sehingga November 2018. Akhirnya pada Februari 2019, kami mendapat berita gembira apabila isteri disahkan hamil dua bulan.

“Ya, saya benar-benar tidak menjangkakannya, semua yang berlaku kerana izin dari Allah SWT,” katanya.

IKLAN

Sebelum ini, keunikan nama bayi itu menjadi bualan hangat masyarakat termasuk warga maya selepas kad pengenalan diri bayi tersebut tular.

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:
Bersalin Atas Perahu Ketika Redah Banjir, Anak Dinamakan ‘Siti Noor Banjiriah’

MW: Memang unik nama bayi ni apabila dinamkan’Alhamdulillah Rejeki Hari Ini’. Namun sebaiknya setiap mak ayah, letaklah nama yang baik-baik untuk anak-anak dan tak ‘memalukan’ mereka kelak. Semoga nama tersebut membawa maksud dan kehidupan baik buat mereka.

Sumber: Sinar Harian

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI