Suami Isteri Sama-sama PENAT, Buat Cara Ini Agar Rezeki Mengalir Lancar

Ada ketika, suami isteri akan lalui fasa burnout atau tahap keletihan yang teramat. Bila mana, sama-sama mencari rezeki dan dalam keadaan sekarang ini, usaha nak beri anak isteri makan bukanlah satu hal yang mudah.

Seandainya, masing-masing lalui emosi kepenatan yang sama, cubalah buat tip yang dikongsikan Muhammad Fazlaidha ini. Mana tahu boleh meredakan tahap keletihan yang teramat itu.

Kisahnya,

Saya rasa malas betul. Bukan main-main, malasnya rasa sampai ke tulang,” abang kedai jus buah mula kongsi cerita.

Beliau buka warung tepi jalan, berniaga air buah dan burger bakar minimalis yang sedap. Memang jadi tempat kegemaran kami sekeluarga.

Bila dia kata begitu, saya memang pernah lalui perkara yang sama. Penat,letih kemudian datang malas. It’s burnout feeling guys.

Suami isteri ikut tip ini, rezeki masuk mengalir tanpa henti.

Enam Tip Redakan Kepenatan Suami Isteri

Kami bertukar pandangan. Apabila saya dan isteri masuk fasa burnout ini, ada beberapa perkara yang boleh kita lakukan.

1. Buat perkara yang langsung tak ada kena mengena dengan kerja sekarang.

Waktu ini, lantaklah ada order esok ke lusa ke, saya buat saja benda yang saya nak buat atau dah tangguh lama.

Antara yang saya dan isteri layan buat bersama bercucuk tanam. Kemas laman rumah, potong rumput, mencangkul, tebas semak samun. Kalau dah blur sangat, bakar sampah. Amaun kecil saja. Cukup untuk asap boleh halau nyamuk. Makin tak minat buat pembakaran, sebab suka kumpul daun dan rumput untuk jadikan kompos.

IKLAN

2. Kemas bilik, kemas meja, kemas dari lemas.

Bunyi macam ‘hey, memang hari-hari pun kemas’. Tak. Ada lokasi yang jadi tempat sepuk barang. Selalu, saya fokus kawasan begitu.

Contoh, kemas meja kerja. Patutnya ‘on daily basis’ meja ini mesti kemas. Tetapi kalau hari-hari humban segala mak nenek barang lepas tu tak sempat nak tengok balik. Sudahnya memang muka meja pun tak nampak.

Mengemas ni rasa puas dia lain macam. Kita rasa ada ‘ruang’ bila sudah kemas. Rasa burnout tadi boleh bertukar rasa nak menambah kerja.

3. Tutup kedai, pergi bercuti atau keluar.

Solusi pendek, bila tak dapat bercuti panjang saya keluar pergi tempat lain. Pointnya, tukar lokasi. Duduk kerja di lokasi sama dekat 3-6 bulan memang jemu. Lebih lagi bila tempat kerja itulah rumah kita juga. Macam kau tidur dalam pejabat. Bangun tidur je kepala set kerja. Tak boleh weh!

Bila kena begini, kita ambil peluang tukar lokasi. Maknanya pergilah rumah mak ke sehari suntuk, merayau window shopping ke, layan kedai makan dari pagi sampai malam.

Ada budget lebih sikit, set ‘short trip holiday’. 2 hari 1 malam pun ok. Janji waktu cuti itu, letak tepi benda-benda kerja. Layan anak isteri saja.

IKLAN

4. Jumpa kawan.

Ini tak tahulah dah berapa kali ‘save my day’. Ada waktu saya dah penat minggu itu. Tahu saja Tuhan hantarkan kawan order barang ke kita. Memang rasa lain, bila tiba-tiba kawan lama roger.

Tak terhad pada kawan jauh, yang dekat pun kami impak. Lebih lagi waktu covid ni. Kita semua memang tak digalakkan berkumpul. Kawan dekat datang, dapat chit chat hal depan dan throwback pun dah sedap.

Ada waktu, saya sendiri pilih pergi cari kawan. Betapa dengan satu panggilan pendek atau ziarah kecil bertanya khabar, dapat mendatangkan matahari pada diri seorang.
Mulalah roger kawan kita.

5. Pergi belajar.

Ini pun satu cara nak selesaikan rasa burnout tadi. Ada dua cara pergi sambung belajar ini.
Satu, kita memang pergi kelas kat luar. Seminar, bengkel, atau apa saja yang melibatkan bertukar tempat belajar.

Kedua online. Banyak masa sekarang ini, saya sumbat headphone, on saja kelas online yang disertai. Masterclass, Shareskill, Domestika, Brc, PLF Lab, audio book dan kelas online tempatan yang lain.

Benda ni, sambil basuh pinggan pun layan juga. Cuma itulah, kang isteri panggil 7 kali kat sebelah pun tak perasan, sudahnya dia tarik muka lak hahaha.

IKLAN

6. Ambil order pelanggan.

Bunyi macam cari pasalkan? Ya la, dah burnout lagi nak buat kerja.
Solusi ini guna faktor luaran. Bila kita hilang motivasi dalaman nak teruskan kerja, kita guna pengaruh luar pula.

Selalu saya ambil order klien yang sudah kenal lama, kawan-kawan, saudara mara. Ambil order yang mampu buat saja waktu itu. Tak kira saiz besar ke kecil.

Contoh, buat satu set creampuff. Wahal barang tak ada sangat. Kita layan. Bangun, patut pergi kedai beli barang mentah, pergi. Balik mula buat.

Biarpun satu hari tu, ada satu order itu je pun. Lantak. Buat sampai siap.
Kepuasan dapat tunaikan permintaan orang, itu yang buat hilang letih kita tadi.
Moga perkongsian ini membantu kawan yang ‘keletihan’.

Minggu baru, hari baru, kita mulakan bersama pandangan baru. Ayuh!

Sayang diri dan sayang orang, Fazla Idha

MW : Suami isteri saling bersatu hati, insyaAllah makin mudah urusannya dan makin lapang rezekinya.

Sumber/Foto : Muhammad Fazlaidha

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita