'me time'

Hidup zaman sekarang, laki bini sama-sama penat keluar mencari rezeki. Jadi jangan kedekut nak bagi ‘me time’ pada si dia, sama ada suami atau isteri masing-masing perlukan masa untuk dia menyendiri dengan Allah.

Kadang balik rumah pun stress di tempat kerja masih tak hilang, maka dengan sedikit ‘me time’ si dia akan dapat kekuatan luar biasa nak teruskan tanggungjawab.

Agaknya kalau diberi ‘me time’ buat kaum suami apa yang mereka boleh buat? Patut tak kaum mak-mak bagi masa itu? Haaa… nak tahu nikmat ‘me time’ buat kaum suami, jemput baca perkongsian Puan Nurul Ilyani ini.

Galak suami ‘me time’ masa solat jemaah di hari cuti, kemudian isteri pula..

Hari cuti, isteri pun nak rehat. Suami pun nak rehat. Kerja penat seminggu. Rumah mesti sepah. Baru nak layan kain baju. Mesti nak masak juga. Anak nak layan juga. Tapi, nak buat yang mana dulu?

Dapatkan rehat dan ‘me time’ dulu.

Kawan,
Saat kita kahwin, kalau kita ada blue print dan perancangan, mesti boleh berbincang. Yang selalu jadi isu, kita suami isteri tidak tahu hala tuju perkahwinan, ‘just let it goes with the flow’, kata omputih.

IKLAN

Komunikasi adalah basic untuk ada hubungan yang tenang. Dengan suami, dengan isteri, dengan anak.

1. Solat jemaah sebagai ‘me time’

Sekurang-kurangnya dapatkan 3 kali ‘me time’ untuk suami, lebih kurang 20 minit setiap sesi.

Subuh- 20 minit
Zuhur- 20 minit
Asar- 20 minit
Maghrib- 20 minit
Isyak- 20 minit

Boleh pilih. Lepas maghrib, jangan tunggu lama. Terus balik, kadang-kadang isteri tertunggu-tunggu suami tolong jaga anak, dia nak solat. Maghrib masa pendek.

IKLAN

2. Galak bukan paksa

Kawan,
Dengan suami tak boleh paksa-paksa. Yang boleh kita buat galak. Nak galakkan pun ada cara. Kenapa saya suka beri idea ‘me time’ masa solat jemaah di masjid?

Sebab, suami saya buat benda yang sama, saya nampak suami lebih gembira walaupun waktu lain dia jaga anak dan kemas rumah masa cuti.

3. Jangan ambil kesempatan

Kalau suami baik hati yang sanggup beri ‘me time’ sepanjang hari, malah isteri masak saja, isteri jangan pula ambil kesempatan. Beri juga ‘me time’ pada suami. Jadi, suami saya selalu pilih masa solat jemaah.

4. Waktu ‘me time’ isteri

Isteri boleh request ‘me time’ waktu lain. Masuk bilik, baca buku. Chatting dengan kawan, atau keluar minum-minum. Suami saya selalu suruh saya keluar minum waktu dia cuti, tapi tiada kawan pula nak minum.

IKLAN

Jadi selalunya waktu ‘me time’ saya menulis.

Apapun, kena banyakkan komunikasi. Banyak jampi-jampi sikit dengan suami, biar lembut hati.

InshaAllah, hidup pun tenang.

Kahwin dan beranak pinak satu projek kerjasama dua orang. Perlu banyak pengorbanan, bertolak ansur, memahami, empati dan saling menyokong.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI