playground

Mak ayah selalulah bawa anak-anak ke ‘playground’, tak kira lah indoor atau outdoor kerana sebenarnya disitu, banyak rangsangan deria utama untuk perkembangan mereka. Jangan biarkan anak-anak ‘hanyut’ dalam dunia sendiri bermain gajet, rajin-rajinlah bawa mereka ke playgound untuk menggunakan segala rangsangan deria serta mengeluarkan peluh.

Saranan ini merupakan perkongsian oleh Puan Liyana Raya yang merupakan seorang Occupational Therapist sebagai rujukan mak ayah semua.

Berikut antara perkongsian beliau;

Bawalah anak ke playground sekerap yang mungkin, kerana di situlah terdapatnya banyak rangsangan untuk deria yang utama dalam perkembangan anak-anak. Malah kita sendiri pun… semasa kecil membesar di playground. Boleh ingat lagi tak,almost everyday kan kita main dekat playground?

“Di playground la otot dan sendi kita dirangsang.
Sebab itu kita jadi kuat.
Kita boleh menulis dengan baik sebab ‘core muscles’ of the chest,back and shoulders mendapat ketahanan yang tinggi sekaligus membantu kita untuk menahan otot ini daripada mengganggu fungsi jari jemari kita ketika menulis.”

Anak-anak zaman sekarang apabila menulis dan menggunting, kebanyakan mereka tidak tahu nak gunakan otot mana nak menulis dan pegang gunting. Makanya kebanyakan dari mereka suka mengangkat sekali bahu dan siku ketika membuat aktiviti penulisan dan guntingan. Sebab itulah menulis bukan hanya pen & kertas semata-mata!

Kenapa jadi macam ni?
Kurang rangsangan terhadap otot dan sendi.

Playground juga turut membantu kita menyeimbangkan badan kerana ianya merangsang deria keseimbangan badan (vestibular) yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar kita.

Kanak-kanak perlu bergerak.
Kita dulu memang boleh duduk diam eh?
Dah kenapa zaman sekarang ni kita nak anak-anak duduk diam?

No point bagi anak duduk diam.
Sebab kalau anak duduk diam,ianya tidak merangsang langsung deria keseimbangan badan ni.

Disebabkan kita nak anak duduk diam,hasilnya kita dapati:

  • Anak akan sukar fokus.
  • Anak suka berlari ke sana ke mari di dalam kelas.
  • Anak kurang keyakinan diri.
  • Anak tidak boleh mengawal emosi

Sebab dengan adanya playground,anak-anak boleh bergerak dan bebas melakukan apa yang mereka ingin lakukan.

  • Mereka fokus terhadap pergerakan yang banyak boleh dilakukan di playground seterusnya apabila tiba waktu belajar,mereka tidak mudah terganggu untuk melakukan pergerakan kerana mereka sudah puas bergerak!
  • Meningkatnya rasa keyakinan diri kerana mereka boleh merasai kuasa memiliki pergerakan dan seterusnya membentuk emosi yang seimbang.

Apa yang salahnya terhadap persepsi kita apabila membawa anak ke playground adalah:

1. Takut Anak Jatuh

We think too much of them getting hurt! Takut anak jatuh,takut anak itu ini… sedangkan kat tangan kita telefon 24 jam. Bila bawak anak pergi playground lagilah kita galak main telefon!

HELLO!!!!! Anak-anak perlukan guidance untuk mereka memanjat di mana,pegang kat mana,masuk kat mana,keluar kat mana…… so peganglah anak tu kalau takut anak jatuh! Bukan pegang telefon! Besides,jatuh kerana bermain itu biasa. Apabila dibiasakan dgn jatuh dan menahan sakit,maka anak kita semakin kebal jadinya

2.Takut Anak Sakit Berjangkit

Takut dapat penyakit berjangkit yang bukan-bukan terutamanya di indoor playground. Ada sesetengah ibu bapa yang dah tau anak sakit,kenapa bawak jugak anak keluar? Masa anak tak sihat,duduklah rumah…. dan kadang-kadang anak kita menjadi mangsa namun kadang-kadang kita harus ingat bahawa jangkitan ini bukanlah jangkitan yg membawa maut. Jangkitan ini membuatkan kita renyah nak jaga anak kita semasa sakit.Janganlah ‘overdose’ kan sangat pemikiran kita dengan benda-benda seperti ini. Sebab bila kita ‘overdose’ kan,itulah yg kita dapat.

3. Selalu Cakap ‘Jangan’

Sentiasa cakap “jangan panjat situ nanti jatuh!” Juga membawa kepada jatuhnya anak-anak di playground. Itu saya cakap… change your mind and words. Daripada cakap jatuh,lebih baik pergi tolong anak dan bantunya macam mana nak elak daripada jatuh.

Kita,kalau orang tengah kacau kita berseronok,kita marah kan? Apa ingat anak-anak ni tak marah ke kalau kita dok kepohci sana sini masa anak kita tengah seronok main? Mana yang anak lebih suka bila tengah main? Mak ayah datang main sama-sama dan bantu atau mak ayah sambil pegang telefon mulut je lebih kepoh sana sini takut anak jatuh itu ini.

“Ish! Annoying betul mak ayah aku ni!” ——> inilah pemikiran secara tidak langsung yang anak dapat. Sebab anak tu manusia juga sama mcm kita,bukan robot nak diarahkan itu ini.

Bawalah anak bermain di playground samada indoor atau outdoor sekerap yang boleh. Kalau boleh hari-hari bawa… tapi tulah kan,setiap kali bila saya buat ‘site visit’ ke playground,krik krik krik aje…

Anak-anak saya pun lama-lama bosan takde kawan-kawan nak main menjadikan playground bukanlah satu kawasan yang menyeronokkan sama macam kita dulu-dulu. Sebab anak-anak saya dah terbiasa dengan rangsangan-ransangan seperti ini namun kerana stage of play anak-anak saya sekarang lebih kepada social play, ketiadaan rakan-rakan baru di taman menyebabkan taman permainan adalah sangat membosankan. Kena tunggu masa weekends dan cuti sekolah barulah ada ramai orang.

Semoga perkongsian ini bermanfaat. Mak Ayah rajin-rajinlah bawa anak bermain di taman permainan iya untuk rangsangan deria dan perkembangan mereka.

Sumber: Liyana Raya