Mula-mula hanya kawan untuk temankan makan, selepas itu berlarutan sesi meluah perasan dan mulalah suka tanpa sengaja. Kononnya, orang itu mampu memberi nasihat terbaik untuk kita.

Bagaimana dengan pasangan kita yang sanggup susah senang selama ini. Segala kebaikan yang ada pada pasangan terus hilang sekelip mata hanya kerana suka tanpa sengaja orang lain.

Jangna begitu, marah atau merajuk macam mana sekalipun kita dengan pasangan, kita kena ingat dialah orang hadir dalam hidup kita dan mampu menerima baik buruk kita. Pasangan kita itulah yang terbaik dan menerima kekurangan kelebihan kita.

Keadaan ini biasanya kerap berlaku di kalangan suami isteri. Baik suami orang dengan isteri orang atau sebaliknya. Semuanya sebab tanpa sengaja tersuka hingga jatuh cinta. Sanggup pilih orang yang tanpa sengaja suka itu sebagai pilihan dan buang pasangan yang selama ini sanggup susah payah bersama.

Apa lagi yang dimahukan oleh pasangan, sedangkan segala tanggungjawab sudah dilakukan dengan terbaik. Ingat, jangan sampai tersalah pilih dan kerana nak car kesempurnaan itu, kita hilang orang yang terbaik untuk diri kita.

Ini nasihat dan panduan daripada Firdau Syakirin untuk pasangan di luar sana. Tak perlu nak cari yang lain sebab yang kita ada ini sudah lengkap segalanya. Terimalah seadanya.

Baca Artikel menarik Lain Di Sini: Pasangan Pernah Curang, Macam Mana Nak Kembalikan Kepercayaan Yang Hilang?

IKLAN

Banyak Sebab Kenapa Curang Lepas Kahwin, Yang Penting NIAT Kena BETUL!

Info Lebih Menarik DI SINI

Tanpa Sengaja Tersuka, Hati-hati!

“Saya ada tersuka dgn seorang kawan di tempat keje…”

Asal tu kawan biasa, bila dah rapat, saya macam suka dia dan dia pun macam suka saya…masalah sekarang ni ialah saya dah kawin…

Apa pendapat FS?

IKLAN

Selalunya kalau pm dari lelaki, soalan beginilah yang saya akan dapat. Respon saya tetap sama.

Jangan letak TER kalau kita sendiri yang buka ruang dan ambil peluang. Saya pun lelaki dan tak timbul pun isu TER-suka atau TAK SENGAJA bercinta dalam hidup saya walaupun bekerja dengan wanita.

Saya tanya lagi, isteri baik? bertanggungjawab? ada anak?

“Isteri ok, dia tak ada masalah, dia kerja pun elok…anak 3 orang dah…”

IKLAN

Dah tu? apa lagi yang kita cari? takkan nak musnahkan semua yang kita bina dengan isteri dan anak-anak itu dalam sekelip mata dek kerana perasaan suka kita itu.

Pandangan & Pendapat

Saya tak ada hak nak tentukan hidup orang lain tapi sekiranya dia nak pandangan dan pendapat, maka pandangan dan pendapat saya ialah:

1. Berhati-hati dengan hati kita sendiri.
2. Dalam mencari yang sempurna, kita akan kehilangan yang terbaik.
3. Apa yang kita suka, belum tentu terbaik untuk diri kita.
4. Hidup kita boleh berubah 360 darjah dalam sekelip mata.
5. Selagi isteri masih boleh buat yang terbaik, maka tak perlu kita menggantikan tempatnya dengan orang lain.
6. Jaga pergaulan dan batas hubungan kita dengan orang lain, insya Allah hidup akan baik-baik sahaja.
7. Nawaitu keluar bekerja ialah untuk menyara keluarga, menunaikan tanggungjawab serta kewajipan kepada keluarga, maka jangan sesekali lari atau menyimpang dari nawaitu tersebut.

MW: Betul apa yang dikatakan itu, niat dalam hati nak cari rezeki untuk keluarga. Insya Allah, tak ada timbul isu ter…atau tak sengaja itu.

Sumber: Firdaus Shakirin

 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI