cencaru-bantut

Resepi cencaru bantut ini istilah orang belah Kedah panggil untuk cencaru sumbat sambal. Sesetengahnya menggunakan ikan haruan. Sedap bila dapat makan dengan nasi panas.

Hidangan yang boleh buat tak sedar menambah dua pinggan. Kata Norrihan Ars yang berkongsi resepi ikan bantut atau cencaru sumbat ini, hidangan yang disediakan ini cukup untuk tiga orang makan.

Kak Ann panggil ikan bantut. Btui dak kita kedah panggil ikan bantut. Kot salah harap maaf. Tapi yang pastinya kami dok panggil lagu tu.”

Ikan bantut ni sedap, sebab manis-manis pedas. Kak ann buat, belah dua-dua belah belakang ikan supaya boleh sumbat kedua-dua belah. Barulah kepuasan berganda. Giteww.

Bantut ni ada yang buat letak kelapa parut, tapi kak ann suka macam ni. Ini cara kak ann.
Mudah ja buatnya.

Jom masak!

Bahan-bahan Cencaru Bantu

3 ekor ikan cencaru – saiz kecil
8 tangkai cili kering (rendam air panas dan toskan)
5 ulas bawang merah
Kunyit hidup – kalau tak ada boleh abaikan atau ganti dengan 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Serai
1 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil asam jawa
Gula
Garam
Perasa Maggi secukup rasa

Cara memasak Cencaru Bantut

cencaru-bantut

Gaul ikan dengan garam dan kunyit. Ketepikan.

Tumbuk semua bahan hingga sebati. Kalau suka sampai lumat, tumbuklah sampai lumat. Nak pakai blender kering pun boleh. Masukkan maggi secukup rasa.

IKLAN

Masukkan gula dan garam. Tumbuk lagi.

Masukkan asam jawa.

cencaru-bantut

Isikan belahan dan tiap rongga yang ada dengan sambal.

cencaru-bantut

IKLAN

Kak Ann belah belakang dua-dua belah. Tak ada isu lagi sebelah yang satu lagitak ada sambal.

cencaru-bantut

Siap canggini.

Goreng api sederhana, jangan kuat. Satgi ikan terkejut dan keluar air dan minyak jadi kotor dengan sambal yang manis tu.

Siap Kome.

IKLAN

Baca juga : Ini rahsia ‘super’ sedap, ikan cencaru belah belakang orang Utara

Sumber/Foto : Norrihan Ars

APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?

Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.

Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.

  • Rahsia mereka?
  • Apa yang mereka lakukan?
  • Ilmu-ilmu yang diamalkan?
  • Siapa yang susah senang bersama mereka?
  • Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?

Teringin ikut jejak mereka?

Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!

Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.

Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster

Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES