Setiap negeri terkenal dengan masakan ‘trademark’ masing-masing. Bagi negeri Kelantan sudah tentulah lauk singgang, nasi kerabu, ayam percik dan sebagainya. Boleh dikatakan siapa yang datang ke negeri Kelantan akan mencari masakan unik yang tidak ada di negeri lain.
Tidak dinafikan, ada sesetengah orang kurang gemar dan selebihnya akan mencari makanan ini. Bagi yang memang suka dengan masakan Kelate ini, siap ambil resipi untuk dibuat di rumah pula.
Bagi yang tidak biasa, ia nampak susah terutamanya dalam masakan singgang ini. Sebenarnya, bahan untuk menyediakannya cukup ringkas. Paling penting nak bagi sedap kena ada budu. Rasanya kalau yang tidak gemar budu boleh sahaja tidak masukkan. Bergantung kepada citarasa masing-masing.
Malah, singgang ini bukan sahaja boleh gunakan ayam tetapi yang sinonim tentulah ikan tongkol dan daging. Kali ini, Myra Edora berkongsi resipi cukup mudah dengan masakan singgang ayam. Katanya, bagi memastikan masakan itu sedap dan umpphh, kena lebihkan bawang merah.
Pemanis mulut ada banyak jenis termasuklah kategori pengat dan bubur. Rasanya yang lemak dan manis, pasti membuatkan sesiapa saja yang menikmatinya tersenyum gembira. Ramai yang pasti menggemari hidangan pemanis mulut. Kalau tak menikmatinya, seolah-olah tak lengkap sajian yang dimakan.
BUBUR BUAH DELIMA
BAHAN-BAHAN:
100gm biji buah delima
250gm santan pekat
450gm air
100gm gula atau secukup rasa
1 1/2 sudu teh tepung jagung
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan – simpul
CARA MEMASAK:
Jerang air sehingga mendidih, masukkan biji delima, masaklah sehingga biji delima timbul. Angkat dan disejukkan. Ketepikan.’
Di dalam periuk satukan santan, air, gula, garam, tepung jagung dan daun pandan. Kacau sehingga sebati kemudian hidupkan api. Kacau senantiasa sehingga kuah agak memekat, tutupkan api.
Setelah itu bolehlah dihidangkan dengan meletakkan santan dahulu di dalam bekas bubur kemudian barulah diletakkan biji delima utnuk mendapatkan rupa yang menarik. Boleh dimakan sejuk atau panas.
Rebus mi siput sehingga agak kembang, kemudian masukkan pisang.
Biar ia mereneh sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
BUBUR BEBOLA PULUT BERSAGU BERSAMA KELADI
BAHAN BEBOLA PULUT:
100gm tepung pulut
50gm kelapa parut
30gm gula merah/melaka
Sedikit air
Garam secukup rasa
1 sudu makan minyak masak
1 sudu teh tepung jagung
BAHAN UNTUK DOH:
1 helai daun pandan
100gm keladi yang dipotong dadu serta direbus
1/2 sudu teh garam
UNTUK KUAH:
250gm santan pekat
100gm gula pasir
50gm sagu mata ikan yang telah dibasuh dan ditoskan airnya
650ml air untuk merebus
CARA MEMASAK:
Untuk membuat inti kelapa; Campurkan kelapa parut, minyak masak, air sebanyak satu cawan, gula merah/melaka, daun pandan dan tepung jagung di dalam kuali dan kacau. Kemudian hidupkan api masaklah sehingga kering. Sejukkan dan ketepikan.
Untuk membuat doh; Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Kemudian gaulkan tepung pulut bersama 1/2 sudu teh garam dan sedikit air. Bancuh sehingga tidak melekat pada tangan dan boleh membentuk doh.
Ambil secubit tepung pulut sebesar duit syiling 0.50 sen, bentukkan bulat dan leperkan. Masukkan inti kelapa yang telah disejukkan tadi, bentukkan bulat semula.
Didihkan air di dalam periuk, kemudian masukkan bebola pulut tersebut ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga bebola pulut timbul di permukaan. Buatlah sehingga habis ke semua adunan tadi.
Untuk membuat kuah; Satukan keladi, gula, garam, santan pekat dan sagu mata ikan dalam satu periuk. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
Siap untuk dihidangkan.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
BISKUT SUSU KACANG PEAS Cookies Favorite, Sangat Sedap Boleh Buat Jual! Dalam banyak-banyak jenis biskut, pastinya ada beberapa jenis yang begitu dekat di hati. Memang sedap dan menjadi kegemaran. Malah sebab kesedapannya itu, boleh dibuat jual dan mendapat permintaan ramai.
Biskut susu kacang peas ini antara yang boleh dicuba. Mudah nak buat dan rasa yang sangat sedap. Ikut resepi yang dikongsikan oleh Baker terkenal Azlina Ina ini sebagai rujukan;
Sehari satu resepi. Ni cookies favourite mak tau.Buatnya mudah rasa nye sedap.Tahun ni mak pencen hahhahaa sebab ade baby.Korang buat la pulak kot rajin mana tau boleh jual.
BISKUT SUSU KACANG PEAS
Bahan-Bahan :
A
130g gula ising (Bagi yang suka kurang manis boleh guna gula perang)
150gm serbuk kacang peas
B
50g cawan susu tepung
50 gm tepung jagung
1 sb minyak sapi
2 sb salted pure butter
C
200 gm tpung gandum cap ros
1 sk baking powder
* Ayak 2 bahan ni
D
Minyak jagung secukup nya
Cara Membuat:
1. Satukan bahan C dengan bahan A dan B.
2. Kemudian ramaskan sampai jadi macam serbuk roti.
3. Selepas itu, masukkan pula minyak jagung sedikit demi sedikit sambil menguli sampai jadi doh lembut.
4. Ikut lembut adunan boleh diterap tak bederai. Kalau berderai minyak tak cukup.
Bahan Untuk Sapuan:
Kuning telur + pewarna kuning
Serbuk kacang peas
Cara Membuat:
1.Sapu kuning telur sikit, letak kacang boleh tak letak pun boleh atau tabur serbuk kacang peas tadi pon boleh.
2.Bakar pada suhu 170 dengan masa 25 minit. Ini bergantung oven masing-masing.Masa bakar ni bau die ya Allah memang sedap sangat-sangat.Cubalah!
Bosan juga kalau hari-hari makan nasi je. Ha..mi pun cukup mengenyangkan selain nasi. Macam-macam resipi berasaskan mi. Bila dah bosan makan nasi, bolehlah cuba masak mi pula. Pilih saja nak masak apa. Dah tak perlu lagi masak nasi. Boleh kenyang dan boleh makan berulang-ulang. https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Resipi yang dikongsikan ini untuk dimasak dalam kuantiti yang banyak ye. Boleh simpan untuk buat acara makan-makan lepas PKP habis nanti…
MI BAKSO
Bahan-Bahan:
5kg mi kuning | celur
300gm bawang merah | kisar
500gm bawang putih | kisar
50gm halia kisar
10 helai daun limau purut | kisar
5 batang serai | kisar
5 liter air
100gm rempah sup
5 biji cili merah | hiris
50gm lada putih
20gm serbuk lada hitam
500gm bebola daging
100gm daun bawang | potong halus
50gm taugeh
Minyak masak secukupnya
Cara Memasak:
Panaskan minyak dan tumis barang yang dikisar sehingga pecah minyak
Masukkan rempah sup, lada hitam dan lada putih dan tambah air. Tunggu sehingga mendidih.
Masukkan bebola daging, biarkan sehingga mendidih.
Tambahkan garam secukup rasa.
Masukkan mi yang telah dicelur ke dalam bekas dan tuang kuah di atasnya. Hias dengan hirisan cili merah dan taugeh.
MI LADNA
Bahan-Bahan:
5kg mi kuning | celur
100gm halia kisar
30gm bawang putih kisar
400gm isi ayam
1kg sotong
500gm udang
1kg sawi
10 biji cili padi | belah dua
500gm lobak | hiris
2kg bunga kubis | potong
2 tin cendawan butang | hiris
5liter air
50ml sos tiram
5ml minyak bijan
Sedikit tepung jagung
Minyak masak secukupnya
Cara Memasak:
Tumis halia, bawang putih yang dihiris halus.
Masuk kan isi ayam, udang dan sotong. Biarkan sehingga masak.
Tambahkan sos tiram, gaul sehingga sebati dan masukkan air.
Pekat kan sos ladna dengan tepung jagung.
Biar sehingga mendidih, kemudian masukkan semua sayuran.
Tambah sedikit minyak bijan untuk memberi aroma.
Masukkan garam secukup rasa.
Angkat, tuangkan ke atas mi dan sedia dihidangkan.
MI HAILAM
Bahan-Bahan:
5kg mi kuning | celur 150gm bawang putih | kisar 300gm bawang merah | kisar 500gm isi ayam 300gm udang 50ml kicap pekat 20gm lada hitam 300ml sos tomato 350ml sos tiram 5 liter air 20gm cili merah | hiris nipis 400gm bawang goreng 6 biji telur 100gm bunga kubis | potong 300gm sawi | potong Sedikit tepung jagung Minyak masak secukupnya Garam dan gula secukupnya
Cara Memasak:
1. Panaskan air dan celur mi kuning. Angkat dan tos. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah kisar sehingga naik bau. Masukkan ayam dan udang. Kacau sehingga separuh masak.
3. Masukkan air secukupnya, kicap, sos tomato, sos tiram, lada hitam, bunga kubis dan masak sehingga kuah mendidih.
4. Tambah bancuhan tepung jagung dan didihkan sehingga kuah pekat. Masukkan sawi dan pecahkan telur. Tambah garam dan gula secukup rasa.
5. Tuang kuah di atas mi dan hiaskan dengan cili merah, sawi, bawang goreng.
Jururawat hampir kehilangan RM4000 akibat emel palsu, "diminta verify kalau tak akaun Netflix digantung. Seorang jururawat hampir kehilangan wang simpanannya selepas menjadi mangsa penipuan...