
Resipi lempeng kampung. Antara hidangan arapan yang mak-mak buat. Sedapnya kalau dicicah dengan kari, sambal ikan bilis. Nak mudah, ada juga yang biasa cicah dengan gula pun.
Nak buat pun, bahan tak adalah susah sangat pun. Cuma, ada kalanya tak akan sama dengan mak-mak buat. Sesetengahnya ada tak menjadi, bila masak agak keras dan ada yang tak kena.
Sebenarnya, resipi lempeng kampung ini paling mudah dan senang. Kalau dah bosan dengan hidangan yang biasa, boleh buat. Gandingkan dengan kari atau sambal ikan bilis. Confirm, satu keping tak cukup.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: “Istimewanya Roti Bakar Ala Kampung..” Air Tangan Ibu Paling Lazat! Kenyang Sampai Petang
Belajar Buat LEMPENG Legend Lembut Gebu, Cantik Guna Pan Saiz 18!
Resipi Lempeng Kampung, Sedap & Gebu
Tak ada isitmewanya lempeng kampung ini. Tapi kalau buat dan cicah dengan gulai ayam mesti sedap sangat. Makan panas-panas pada waktu petang
Bahan-bahan:
1/2 kg tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1 cawan tepung kentang
Sedikit garam
Serbuk perasa (pilihan)
1 biji telur gred paling kecil – Kalau gred besar kurangkan telur putih.
Cara Membuat:
1. Satukan semua bahan.
2. Tuang air mengikut sukatan 4 cawan. Kita boleh agak-agak, nak tahu adunan itu tak pekat atau tak cair bila ia tak melekat pada senduk.
3. Kacau dan tapis (bergantung pada kerajinan)
4. Kemudian, panaskan kuali nonstick.
5. Sapukan minyak pada kuali dan tuang sesenduk adunan.
6. Buat bulatan O guna belakang senduk.
7. Kecilkan api dan apabila sebelah masak, terbalikkan.

8. Siap. Boleh cicah dengan sambal atau gulai ayam.
.
Mingguan Wanita : Terliur pula min tengok. Nanti bolehlah buat kat rumah untuk sarapan atau minum petang.
Sumber: Azlina Ina Fans
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi ‘Campak-campak’ Pizza Paratha, Keju Banjir Tak ‘Hingat’ Tu Buat Sedap

Isi Kandungan
ToggleResepi pizza paratha ini semudah ABC nak membuatnya. Pejam mata main, campak-campak pun boleh jadi. Sebab tak perlu buat sendiri doh tu. Boleh guna roti paratha yang jual di pasaraya.
Kali ini MW kongsikan beberapa resepi pizza paratha dengan pelbagai variasi topping. Boleh pilih nak cuba teknik masakan mana, yang penting kejunya kena banjir.
Barulah pizza tu rasa ‘terangkat’. Kalahlah resepi kedai.
Beef Pepperroni Crust Cheese Leleh
Resepi air tangan : Nor Fatimah Md Dasuki
Beef pepperoni pizza. Doh roti paratha Tisha’s.
So yummy they want more ( hantu pizza kuasa 2 yang cakap – Rysha Ryhana)
Prep time – 10 mins
Bake – 15 mins at 220 degree
Done
Pizza Paratha Sos Bolognese, Sosej Rebus
Resepi air tangan : Farizan Hassan
Buat pizza paratha untuk anak-anak sebelum gi skolah. Suka deme makan. Hepii.. yang penting buatnya senang ya amat.
Bahan-bahan
Roti paratha
Sos bolognese
Bawang holland
Cili benggala
Sosej rebus dan potong nipis
Cheese keping dan mozarella
*Sapukan sos bolognese atas paratha. Tabung bawang, cili benggala dan sosej. Letakkan cheese dan tabur cheese mozarella. Bakar, siap.
Pizza Roti Paratha Topping Ayam Cheese
Resepi air tangan : Nor Azura Aziz
Pizza roti paratha dengan topping ayam hancur, sosej, bawang holland dan tomato. Tabur chili flakes sedikit, parmesan cheese melimpah ruah (yang khas untuk topping pizza).
Yang penting cepat dan mudah untuk disediakan.
Cara buat :
√ Sapu dulu sos spageti atas roti. Letak cheese (parmesan. mozarella untuk efek boleh tarik). Topping ayam/daging hancur (masak separuh dulu).
√ Sosej, bawang holland dan tomato letak atasnya. Tabur chili flakes sikit. Lepas itu letakkan lagi parmesan cheese melimpah ruah.
√ Kemudian, sapukan marjerin/butter pada dulang pembakar dan letak pizza dalam oven terus bakar. Suhu 170 api atas bawah selama 20 minit atau bergantung pada oven masing-masing ya.
Topping boleh diubah mengikut citarasa anda.
5 Keping Roti Paratha Selamat Jadi Pizza
Resepi air tangan : Syikin Zahir
Dan alhamdulillah selamat masuk perut ummi & anak 4 orang tu.
Kenyang alhamdulillah.
Malam ni takya makan dah ek..
Korang kenyang dah kan.
Bahan simple je. Kecuali nak pelbagaikan toping dia.
Roti paratha
Sos spaghetti
Sosej
Bawang holland
Mozarella
Sapu sos spaghetti atas roti.
Tabur mozarella.
Tabur bawang.
Susun sosej.
Tabur lagi mozarella.
Bakor api atas bawah. Suhu 160-170 darjah celsius. 15-20 minit.
Guna mozarella cheese.
Ada efek tarik tu yang buat lagi best.
Paling syok+best bila anak kata sedap macam piza kat kedai.
Pizza soldout, tq
Bakar Pizza Sedap Guna Pemanggang Ajaib
Resepi air tangan : Nurasyikin Alin
Biasanya kalau nak makan pizza terpaksalah uli doh dulu kan. Leceh. Memandangkan hari ni super busy day pulak so Kak ekin sempat buat breaksfast homemade pizza segera je. Kak ekin guna pemanggang ajaib. Mudah dan cepat.
Bahan-bahan:
Roti Paratha (frozen)
Sos spaghetti prego
3 batang sosej ayam dihiris nipis
Isi ayam cincang (telah digoreng)
Nenas dalam tin
Cendawan butang dalam tin
Keju Mozarella
Lada benggala (dihiris)

Cara-cara:
1. Sapukan minyak pada pemanggang ajaib. Buka api dapur paling kecil.
2. Agak pemanggang ajaib dah panas, letak roti paratha dan sapu permukaan roti dengan sos spaghetti prego.
3. Kemudian taburkan keju Mozarella supaya topping dan base boleh melekat.
4. Susun hirisan sosej ayam sebagai topping.
5. Letakkan pula isi ayam cincang, nenas, cendawan dan lada benggala.
6. Taburkan Keju Mozarella sekali lagi dan biar masak selama 15-20 minit. Pastikan api kecil.
7. Boleh dihidangkan.
Seronok tengok anak-anak licin makan. Kalau korang suka, boleh share. Selamat mencuba.
Pizza Ekspress Semudah ABC
Resepi air tangan : Jamilah Abd Rahman
Base – roti paratha kawan
Topping – sapu butter pada tudung periuk, letak roti paratha, sapu sos spageti, tabur cendawan butang, crab stick, bawang holland dan sosej.
√ Tabur chese dan bakar pada suhu 180 darjah celsius selama 25 minit.
Pizza Paratha Topping Cili Padi
Resepi air tangan : Fatimah Abdul Rahman
Resepi sos
Boleh gunakan pes tomato dalam tin. Saya kurang minat. Jadi buat sendiri.
Caranya : Lada kering 15 tangkai dan tomato 2 biji dikisar. Tumis gunakan minyak zaiton. Tambah oregano, parsli, basil dan rosemary. Tambahkan sedikit air limau nipis atau limau kasturi. Tambah garam dan lada hitam.
Cara buat pizza
1. Panaskan oven pada suhu 170 c.
2. Saya gunakan paratha jenama tisha sebagai base. Sapukan sos yang telah dibuat tadi. 3. Taburkan cheese. Boleh gunakan cheddar atau mozarella.
4. Susun sosej. Boleh juga gunakan ayam atau daging yang telah dimasak. Lebih elok sebenarnya. Taburkan bawang holland yang dihiris nipis. Boleh taburkan juga nenas dan cili benggala. Saya takde .
5. Saya taburkan dengan lada hijau dan cili api untuk rasa pedas. Kalau tak suka pedas tak perlu. Taburkan lagi cheese bahagian atas.
6. Bakar pada suhu 170 c selama 20 minit.
Selamat mencuba!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Petua Masak Udang Frozen Tak ‘Overcooked’, Goreng Dulu 30 Saat Saja!

Isi Kandungan
ToggleRasanya tak berbaloi untuk masak banyak-banyak sebab orang yang makan tak adalah ramai. Kecuali kalau anak ramai, nak masak pun rasa seronok sebab tukang makannya ramai. Jadi, nak mudah, masak banyak dan masukkan dalam sejuk beku, nak makan boleh dipanaskan semula.
Begitu juga bila, anak sudah ada kehidupan sendiri dan masak hanya untuk suami isteri sahaja. Setakat nak masak ikan seekor dan ayam dua tiga ketul sekali makan, rasa tak penat je nak bersihkan periuk.
Jadi, boleh saja maka-mak atau oasangan yang baru kahwin, masak banyak-banyak dan frozenkan. Kalau nak makan, boleh dipanaskan semula. Tak rugi dan jimat masa pula.
Tapi, bila dipanaskan semula, ada yang rasa tidak sama atau mungkin tidak segar seperti awal-awal. Lebih-lebih lagi bila masak udang. Tak kena cara boleh terlebih masak dan udang pun rasa liat sedikit.
Perkongsian daripada Ida Alina Salleh, boleh membantu mak-mak yang nak panaskan semua udang yang telah difrozenkan supaya tidak terlebih masak.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Tauhu Berlauk Ayam Tambah Udang, Sedap Makan Panas, Boleh Frozen Kalau Nak
Tiada Masa, Boleh Cuba Teknik Masak & Simpan Lauk Frozen Ini, Tahan Sampai 3 Bulan!
Info Lebih Menarik DI SINI
Dipanaskan Semula – Udang Tak Terlebih Masak
Bila dah tinggal berdua, nak makan sambal tumis, takkan nak buat 10 ekor udang, 10 tangkai cili kering pula. Tak berbaloi nak mengelap dapur. Jadi, saya akan masak macam untuk 4-6 orang.
Lepas masak, saya tepikan yang nak dihidang, saya portionkan yang nak difreezekan. Nasi pun macam tu. Tiap kali nak masak nasi secawan, bagi saya pembaziran elektrik. Saya masak sekali dua pot dan simpan dalam portion sekali makan.
Di sini, udang semua frozen. Lepas ditangkap di laut, udang digredkan dan terus flash frozen. Laut dari bandar jauh, jadi ini cara terbaik kekalkan kesegaran makanan laut.
Saya akan pastikan udang yang dibeli ialah “raw” atau “uncooked” – sebab banyak juga udang siap rebus di freezekan dijual. Itu buat salad, vietnamese rolls, kerabu semua ok. Tapi masak sambal kena cari yang mentah.

Bagi pastikan udang tak overcooked lepas difreezekan dan dipanaskan balik, saya buat macam ni:
1. Panaskan minyak hingga berasap, saya flash fry udang tu dalam 30 saat, angkat dan ketepikan.
2. Biar minyak tu kering (dari air udang), saya tumis bawang hiris sampai keemasan. Lepas tu masukkan bahan blend (bawang merah, bawang putih, cili kering dah siap rebus dan belacan bakar).
3. Bila bahan blend dah garing, saya perasakan garam, gula, masukkan petai dan bawang hiris. Kacau hingga bawang hiris layu.
4. Masukkan udang tadi, udang tu akan ada air juga, masukkan sekali. Saya tak tambah air lain sebab bila nak panaskan balik nanti kita akan tambah air sikit kan? Campurkan pes Asam jawa. Agak udang nampak masak sikit, ketepikan bahagian yang nak di freeze. Teruskan memasak portion yang nak dimakan – adjust perasa, tambah air sikit kalau mahu. Kiranya lauk udang yang nak di freeze tu, udang nya masak manja saja.
5. Lain kali, bila nak makan lauk sambal yang frozen tu, saya akan turunkan dari freezer pagi-pagi, letak dalam peti ais. Petang tu, baru saya panas kan dalam kuali. Tambah lah petai sikit, bawang hiris sikit kalau nak, tapi kuah sambal tu dah ada rasa sikit petai yang dimasuk awal-awal dulu. Boleh tambah sikit air bila memanas balik.
MW: Boehlah cuba cara ini. Udang tak adalah liat dan tambah perasa, ikut selera. Jimat masa dan gas bagai.
Sumber: Ida Alina Salleh
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ini Caranya Masak Pulut Kuning Berkilat, Tahan Lama Tak Mudah Basi!

Isi Kandungan
TogglePulut kuning memang sedap dimakan dengan rendang ayam atau daging, mahupun kuah kari.Selalunya pulut kuning disediakan pada majlis kenduri kendara, majlis hari lahir, khatam quran, kesyukuran dan sebagainya.
Nak buat pulut kuning ada banyak teknik dan cara memasaknya.Namun jika salah cara buatnya pulut kuning tak tahan lama dan mudah basi. Buat mak-mak yang nak cuba buat pulut kuning sendiri bolehlah cuba resipi dan tip yang dikongsikan oleh Puan Maz Samad ini sebagai rujukan.
Tips Pulut Kuning tahan lama tidak mudah basi.
Persediaan:
1.Rendam beras pulut dengan air sejuk.
2.Masukkan garam kasar 2@3 butir.
3.Rendamkan Asam keping bersama beras pulut.
4.Rendam sekurang-kurangnya 6 jam.
5.Pastikan sebelum direndam wajib dibilas atau dikosek sehingga hilang air keruh.Kosek hingga air jernih.Baru direndam
6.Semasa rendam bubuh sekali 2 sudu kunyit serbuk.
Kaedah Kukus Beras Pulut:
1. Kukus Pertama
Beras pulut dicampur bersama sedikit minyak masak dan dikukus selama 10 minit.
2. Air Kukusan
Pastikan air kukusan betul-betul mendidih baru diletakkan pengukus beras pulut.Letakkan 3@4 helai Daun pandan di dalam air pengukus supaya wap air naik ke permukaan atas.
3. Semasa Mengukus
Step kukusan Pertama 10 minit. Rehatkan seketika sebelum mengukus kali ke-2
Step kukusan Kedua 20 minit, pulut dicampur bersama ;
1/2 cawan Minyak @ Magerin
Pewarna Kuning Telur
200ml Santan
2 cawan air
1 sudu kecil garam
4. Beras Pulut nampak berkilat
Campurkan sedikit minyak @ magerin bagi berkilat pulut kuning tersebut. Campurkan sedikit pewarna kuning telur bagi naikkan lagi seri pulut tersebut.
Pulut kuning akan nampak sebiji-sebiji bila dihias.Tidak perlu risau walaupun pulut kuning nampak berbiji tapi tekturnya sangat lembut.
Cara saya,sekiranya ada yang kurang tepat di pihak anda itu cara anda.
Selamat mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Rendang Telur Makan Dengan Nasi Lemak & Pulut Kuning Memang Sedap!
Wanita Ini Kongsi Cara Sebenar Buat Pulut Kuning Agar Cantik Berkilat, Tidak Patah & Tahan Lama
MW: Semoga perkongsian tip ini bermanfaat buat mak-mak yang berhasrat nak buat pulut kuning sendiri di rumah atau nak dibuat niaga. Paling penting tahan lama dan tak mudah basi.
Sumber: Maz Samad
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI