Ramai suka makan laksa dan ada macam-macam jenis resipi laksa yang menjadi pilihan. Namun salah satu resipi laksa sedap yang mak-mak boleh cuba ialah Laksa Lemak Siam yang cukup popular di Thailand. Ia seperti kuah lemak, menggunakan santan namun cukup rempahnya dan harum baunya dengan daun limau purut.
Boleh cuba resipi Laksa Lemak Siam sedap yang dikongsikan oleh Shah Shatryini;
Minum petang hari buat LAKSA LEMAK SIAM. Alhamdulillah, kena dengan selera. Menambah-nambah, bermangkuk-mangkuk jugak la.Di bawah nie saya sertakan sekali resepinya.
1 kg ikan selayang, temenung
10 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 inci halia*
2 inci lengkuas*
2 inci kunyit hidup*
4 btg serai* ( 2 batang di blend, 2 batang lagi di ketuk masuk dalam kuah )
2 inci belacan*
5 biji cili api* ( nak pedas, boleh lebihkan )
5 keping asam gelugur
4 helai daun limau purut
3 cawan santan pekat
Garam, gula & perasa
Cara Membuat :
1. Rebus ikan, asingkan isi dan tulang. Isi ikan dikisar halus. Air rebusan jangan dibuang, gunakan air rebusan ikan tadi untuk kisar tulang pula. Blend tulang kemudian tapiskan.
2. Kemudian, kisar semua bahan-bahan yang bertanda*
3. Masukkan bahan blend, serai yang diketuk ke dalam periuk dan biarkan mendidih
4. Bila dah mendidih, boleh masukkan isi ikan yang dikisar tadi bersama dengan asam keping, daun limau purut dam air.Kuah jangan pekat sangat, jangan cair sangat. Ikut selera memasing dan kacau sebati.
5. Kemudian masukkan santan, kuah hendaklah sentiasa kacau supaya santan tak berketul.
6. Perasakan dengan garam, gula dan bahan perasa. Bila dah suaikan rasa, dah mendidih boleh tutup api.
7. Boleh hidangkan laksa lemak siam dengan bahan-bahan sampingan yang lain.
Ads
Bahan-bahan sampingan :
Timun
Taugeh
Kacang panjang
Bunga kantan
Salad
Telur rebus
Limau nipis
* Bahan sampingan nie ikut selera masing-masing nak letak apa.
Khusus untuk mak-mak yang ada anak usia 8 bulan ke atas, dan selalu stuck nak sediakan menu sedap untuk anak. Boleh cuba 5 resepi berasaskan cream cheese yang sedap ini.
Jika mak-mak pernah makan aiskrim gulung atau Ice Cream Roll sebelum ini, ada resipi mudah untuk membuatnya. Hanya guna dua bahan, dah boleh buat Aiskrim Gulung ini dengan cara yang paling mudah. Cuti sekolah ni, boleh buat untuk anak-anak. Mesti anak suka dan nak tolong buat sekali.
Berikut perkongsian resepi yang dikongsikan oleh Puan Nana Robil sebagai panduan;
ICE – CREAM ROLL DUA BAHAN SAHAJA
Best la bebudak sekolah cuti ni. Ada yang mintak mak ayah bawak gi holiday ada yang kena stay kat rumah study sebab tahun ni ada exam besar.
Tapi apa pon dekat rumah mesti happening dengan anak-anak. Mak-mak pon pening dah nak bagi dorang seronok cuti-cuti ni.
Jom ibu kongsi menu menarik untuk mak-mak cuba bersama anak-anak. Mesti dorang pon suka la. Aktiviti ni boleh mengisi masa lapang dorang jugak. Senang sangat kot dan opkos la seronok ok.
Di sebabkan video ibu ada masalah ( anak excited tak sempat rakam ) jadi ibu share yang ni.
Bahan-Bahan :
Heavy Cream ( Ibu guna whipping cream )
Susu Manis 1 Tin
Secubit Garam
Untuk hiasan dan bahan-bahan dalam tuh boleh je letak choc chips, choc rice atau gapo ever la. Asal boleh makan.
Cili jeruk merupakan ‘aksesori’ wajib ada sebagai pelengkap menu terutama char kuey teow. Cili jeruk paling sedap ialah bila dimakan rangup dikunyah. Makan char kuey teow jika tak ada cili jeruk memang tak lengkap.
Bagi anda yang ingin cuba buat sendiri cili jeruk yang kekal rangup krup krup walaupun sudah berhari-hari, bolehlah cuba cara seperti yang dipraktikkan oleh Farid Sham ini. Senang betul nak buat dan yang pasti bila buat sendiri sudah tentu terjamin kebersihannya.
Cili Jeruk Paling Best Makan Bila Rangup Dikunyah
RESIPI CILI JERUK
BAHAN-BAHAN:
Cili hijau
2 sudu makan gula
Cuka makan
Bekas berpenutup (botol jem setinggi tin susu sejat)
Nah Ini Resipi Cara Nak Buat
CARA MEMBUAT:
1. Sediakan cili hijau yang segar.
2. Potong cili hijau tadi, jangan tebal sangat dan jangan nipis sangat. Agak-agak sahaja potongannya.
3. Masukkan cili tadi ke dalam botol. Kemudian masukkan gula 2 sudu makan. Tutup penutup kemudian goncangkan botol supaya gula sekata meliputi hirisan cili hijau tadi. Jangan masukkan air. Perap selama tiga hari dalam peti sejuk. Sukatan gula ialah 2 sudu makan untuk saiz botol setinggi tin susu sejat).
4. Hari ke tiga, baru kita masukkan cuka makan separas cili potong itu. Ingat ya, jangan sesekali bubuh air. Hari ke empat cili jeruk sudah boleh dimakan.
Ibu tiga anak digilis lori simen ketika berhenti di lampu isyarat, kegagalan brek jadi punca. Seorang anggota penjara yang juga ibu kepada tiga anak,...