
Berita baik,buat penggemar cendawan.Jika ingin menikmati keenakkan dan kerangupan cendawan yang digoreng garing, disalut pula dengan tepung berempah yang penuh asyik untuk kudapan ringan dipetang hari,resipi ini wajib dicuba. Mudah sangat nak sediakan, rasa pun sedap!
Bahan-bahan:
2 bungkus Cendawan Enoki
1 biji telur – pukul ringan
serbuk tepung serbaguna
Minyak masak secukupnya
Cara Membuat:
1.Potong akar cendawan Enoki,leraikan ia,kemudian basuh dan toskan.
2.Gaul cendawan Enoki dengan telur hingga rata.
3.Golekkan atas tepung serbaguna.
4.Goreng dalam minyak terendam dan api yang panas.
5.Angkat apabila sudah masak atau berwarna kuning keemasan. Toskan.
Info Ekstra:
Kudapan ringan ini juga sedap dicecah dengan sos cili, mayonis atau dimakan begitu sahaja.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lepas Seminggu Simpan Dalam Peti Ais, Petua Ubat Batuk 3 Bahan Ini Boleh Diambil Ikut Sukatan

Isi Kandungan
ToggleMusim panas lit-lit kering berangin ini, mak ayah kenalah extra jaga-jaga. Sebabnya penyakit memang senang sangat nak singgah kat tubuh mak ayah mahupun anak-anak. Boleh jadi, tak semena-mena boleh batuk pakej selesema berjemaah sekali dengan anak-anak malah jiran.
“Kasihan tengok anak-anak kecil batuk berbunyi-bunyi. Siap kahak kuning, kuning hijau, selesema dan dedor-dedor badan anak nak demam.”
“Alhamdulillah.
“Syukur. Sejak kami sekeluarga makan ubat batuk ini settle batuk berkahak.” Kongsi Puan Rina (Hanya Rina) ibu anak dara empat ini.
Petua ubat batuk semula jadi yang beliau amalkan meminumnya bersama keluarga ini sangat simple dan jimat.
“Modal lebih kurang RM10. Nak lebih jimat, boleh bancuh dengan air. Boleh juga dihidangkan pada tetamu. Sedap. Sangat selamat. Boleh diambil tanpa khuatir terover dose. Yang penting berkesan.”
Bahan-bahan Petua Ubat Batuk
Madu – 1 botol (yang diternak kira ori juga)
Lemon – 2 – 3 biji
Cengkih – 9 butir (dalam bilangan ganjil)
Botol comel-comel (kasi anak bangga makan ubat)
Cara Membuat
Dituang madu secara berlapis-lapis dengan dua bahan lain, lemon dipotong ikut suka tanpa diperah dan tabur cengkih sehingga penuh bekas.
Perap campuran bahan tadi semalam untuk serasi berdansakan mereka, alami satu proses dipangil penapaian. Dan simpan dalam peti ais chill.
Selesai Campur Semua Bahan

Selepas Seminggu Dalam Peti Ais

Aturan Atau Sukatan Makan
Dewasa : 2 sudu besar/ 3-4 kali sehari.
Kanak-kanak : 2 sudu kecil / 3 kali sehari atau ikut keperluan. Bagi beragama Islam, sebelum makan selawat 3x. Tak perlu minum air.

9 Khasiat Lain Ubat Batuk Semulajadi
• Sama fungsi sebagai detoksifikasi
• Membakar lemak dalam tubuh
• Mencegah kolesterol
• Bagus untuk pencernaan perut.
•Awet Muda ( saya suka saya suka)
• Anti-bakteria
• Antiseptik
• Buang Angin
• Natural Pain killer (tahan sakit)
Sumber/Foto : Hanya Rina
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Jajan ‘Rare’ BATANG PISANG Rangup Salut Tepung, Sedap Yang Amat!

Isi Kandungan
ToggleKalau selalu kita masak umbut batang pisang, tak sangka rupanya batang pisang juga boleh dimakan. Dijadikan ‘jajan’ atau kudapan seperti kerepek yang rangup. Rasanya pula boleh tahan, sedap sangat.
Nak tahu macam mana rasanya, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Deanna Chee ini sebagai rujukan;
“Saya nak share dekat awak semua sejenis jajan rare iaitu Batang Pisang Rangup yang sedap yakmat!
Rugi tak cuba.
Bahan, cara masak dan tip boleh tengok di gambar, okeh.
Bahan-Bahan:
Batang Pisang
Tepung Bistari
3 Sudu Makan Tepung Beras
Serbuk Cili
Cara Membuat:
1. Pergi potong kulit batang pisang. Ambil yang bahagian macam ini saja.
2. Buang kulit luar tu. Yang luar tu kelat dan pahit.
3. Kita perlukan yang bahagian yang tengah ni saja, okeh.
4. Bersihkan dalam air macam ini. Bilas bersih. Jangan letak sabun pula, kan. Naya karangggg.
5. Saya gunakan tepung Bestari. Tak ada sukatan , ikut suka kita pakai banyak mana.
6. Sedikit tepung beras anggaran 3 sudu makan.
7. Campurkan kedua-dua tepung.Saya masukkan dalam bekas macam ini.
8. Bubuh serbuk lada. Saya tak boleh kalau tak ada rasa pedas. Lepas itu saya goncang bagi sebati semua tepung tu.
9. Saya masukkan semua hirisan batang pisang tu ke dalam bekas ini dan goncangkan. Inilah yang baiknya buat dalam bekas. Senang nak ‘a go go’ goncang.
10. Haaa. Ini dah tepung menyaluti hirisan batang pisang. Bijak ‘kan saya?
11.Goreng dengan api sederhana panas. Deep fry.
12.Tadaaaa.
Dah siap. Awak boleh taburkan chili flakes dan serbuk cheese untuk lebih berinovasi.
Tip:
1. Pakai kulit batang pisang lapisan kedua.
2. Batang pisang apa pun boleh.
3. Deep fry dan jangan gunakan api kuat.
4. Goreng garing.
Baca Lagi DiSini:
Kerepek Labu Rangup Lemak Manis, Kena Jemur Sekejap Baru Goreng!
Buat Sendiri Keropok Nasi Sejuk, Pertama Kali Cuba Terus Jadi!
MW: Tak sangka batang pisang pun boleh dimakan dan dijadikan ‘jajan’ yang rangup. Boleh cuba nanti di rumah.
Sumber: Deanna Chee
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Biskut Pisang Montel, Cuma Celup Coklat Dan Intinya Ada Kacang

Isi Kandungan
ToggleNampak gaya, biskut pisang montel ini mampu mencuri perhatian penggemar kacang sebab intinya memang ada kacang tanah campur gula.
Bukan sahaja comel, tapi kalau mak-mak nak buat memang mudah. Ikut sahaja cara yang Puan Zaimah Zakaria kongsikan ini.
Bahan A
170 gm butter
60 gm gula halus
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen pisang
Kacau dengan senduk saja semua bahan-bahan
Bahan B
300 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
20 gm susu tepung
Cara Buat Biskut Pisang Montel
Ayak semua bahan, masukkan ke dalam bahan A.
Uli sampai jadi doh, kalau nak sama besar timbang doh 10@15 gm.
Masukkan inti kacang tanah yang dicampur dengan gula.
Bentukkan doh jadi pisang.
Bakar pada suhu 170° selama 30 minit.
Bahan Coklat
Coklat putih + pewarna lemon yellow
Dark coklat
Masak coklat guna kaedah double boil.
Celup biskut satu-satu ke dalam coklat. Coklat dah keras baru sapu dark coklat.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI