hotteok-cheese-pedas

Penggemar hotteok boleh cuba resepi hotteok cheese pedas yang dikongsikan Julie Zaini ini. Apa itu hottek? Ia merupakan lempeng manis Korea.

Biasanya intinya kacang merah. Bagi memenuhi citarasa tempatan, olahan resepi cheese pedas ini boleh dinikmati keenakannya. Cara nak membuatnya juga mudah.

Kongsi Julie, “Malam tadi buat Hotteok (kalau sebutan dalam bahasa korea “Hottok” bukan Hot Te Ok) . Isi intinya kalau resepi asal boleh letak japche, kekacang campuran,inti kacang merah dan macam-macam lagi, ikutlah kreativiti anda.

IKLAN

Tapi Mibu letak filling cheesedale lepas tu derhaka masa masak tu sprinkle parlsey, cili flake dan all purpose spice sebab nak nampak luar tu macam lawa dan pedas-pedas sikit.

Lepas tu cicah dengan mustard ke,cili sos atau thousand island.

IKLAN

Baca sini : Kimchi stail tekak Melayu, kos tak sampai RM10 boleh dapat 3 bekas

Cara Membuat Hotteok Cheese Pedas

Resepi kat bawah uli tangan jer.

IKLAN
  1. Campur semua ikut turutan bahan tau, gaul-gaul uli rata-rata kemudian perap sehingga kembang 2x ganda.
  2. Ambil sedikit minyak sapu rata-rata pada tapak tangan untuk elak adunan melekat-melekat kat jari.
  3. Adunan sedikit lembik masa nak canai/bahagi doh.
  4. 1 doh tu bahagi la kepada 8 atau 10 bahagian, bulat-bulatkan dan leper-leper isi inti (macam nak buat pau tu ler) Permukaan memang akan berminyak, taburkanlah parley, cili flake dan all purpose spice siap-siap.
  5. Panaskan pan api kecil aje ye, letaklah Butter ( Mibu guna Garlic Spread Butter ) sikit lepas tu masaklah, leper-leperkan adunan supaya di leper macam roti bom tu.
  6. Siap hidang dan makan.

Selamat mencuba!

Baca juga : Rangup, masam dan pedas, kimchi timun ini memang pembuka selera

Sumber/Foto : Julie Zaini

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI